„Amíg nincsenek traktorok Debrecen belvárosában, nem lesz eredmény” – Újabb lakossági fórumot tartott az LMP az akkugyárakról

Az akkumulátorgyárak ellen küzdő civilek beszéltek a tapasztalataikról az eseményen. Többen úgy látják, Debrecen önállóan nem tudja megállítani az iparági nagyhatalommá válásról szóló törekvéseket, de fontos lenne, hogy az üzem létesítését ellenzők legalább lassítsák a beruházást. A fórumon megjelentek mikepércsi lakosok is, akik bejelentették, tüntetni fognak a leendő gyár ellen.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Lakossági fórumot tartott január 12-én Debrecenben, egy Vágóhíd utcai teremben az LMP a város déli gazdasági övezetébe, valamint az ország más pontjaiba tervezett, továbbá már megvalósult akkumulátorgyáraival kapcsolatban. Az eseményen részt vett Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő, a Fertő-tó Barátai Egyesület titkára, Monostori Éva, az Élhetőbb Monostorért Kezdeményezés képviselője, Vargha Nóra (Fótozók Egyesület) fóti önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok, valamint Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Polgár Tóth Tamás

A beszélgetést moderáló Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a felvezetőjében azt mondta, minden áron meg kell állítani ezeket az általa környezetpusztítónak minősített beruházásokat, ennek érdekében fognak országos népszavazást kezdeményezni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy január 20-án délelőtt 10 órakor egy újabb közmeghallgatást tartanak a CATL akkumulátorgyárával kapcsolatban.

Polgár Tóth Tamás

Debrecen nem tudja egyedül megállítani az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseket

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő elmondta, egyesületével egy számos jogszabálynak meg nem felelő, Győrszentivánba tervezett, több mint 400 hektáros ipari beruházással szemben küzdenek. A szakértő elmondta, az érintett földeket még nem tudták átminősíteni ipari területté, ezért a projekt megvalósításába egyelőre nem kezdtek bele. Debrecennel kapcsolatban azt mondta, amikor a déli gazdasági övezetet ipari területté minősítették át, valószínűleg nem számoltak azzal, hogy a jogszabályok szerint a város biológiai aktivitás értékei nem csökkenhetnek, így ezen a ponton vélhetően máig támadható lenne a beruházás. Kiemelte, a gyár területének egy része nyilvános adatok szerint az Országos Ökológiai Hálózatba tartozik, ezért a vonatkozó törvény szerint nem lehetett volna átminősíteni ipari területté. Szerinte ezt érdemes lenne megtámadni az Alkotmánybíróságon. A szakértő szólt arról, hogy a hétfői debreceni közmeghallgatás még a győrszentiváni tiltakozóknak is erőt adott. A debrecenieket arra biztatta, ne önállóan, hanem együtt próbáljanak meg fellépni a gyárépítéssel szemben.

Polgár Tóth Tamás

Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő kijelentette, a problémát a debreceniek nem fogják tudni kezelni, ahogy más települések lakossága sem, ugyanis a veszélyek nem állnak meg a települések határainál, az akkumulátorgyárak pedig önmagukon túl további veszélyeket is hoznak magukkal. Erre példaként a vízkészletek elhasználását és a hirtelen megjelenő nagy számú vendégmunkás által jelentett kihívásokat említette.

Monostori Éva, az Élhetőbb Monostorért tagja elmondta, gyakorlatilag a kertszomszédja a komáromi akkumulátorgyár. Mint mondta, ott úgy építették fel az akkumulátorgyárat, hogy át sem gondolták, hogyan fogják tudni vízzel ellátni az üzemet. Az aktivista elárulta, a dél-koreai gyár a magyar szabályozásokat nem tartja be, a gyártól független tűzoltóságot pedig be sem engedi a területére. „Olyan, mint egy rákos sejt. Az ember nem tudja, hogy mit hordoz magában, és közben alattomosan behálózza” – fogalmazott. Monostori Éva azt is elmondta, náluk senki sem foglalkozott azzal, hogy a más kultúrából érkező vendégmunkásokat integrálják a helyi társadalomba, ami okoz problémákat a településen. Mint mondta, a komáromi tapasztalatok szerint az eleinte tiltakozó, aktív civilek elköltöznek a település környékéről is, a helyükre pedig olyan Észak- és Kelet-Magyarországról származó családok költöznek, akik a megélhetés miatt vállalják ezeket a körülményeket.

Polgár Tóth Tamás

Tüntetni fognak a déli ipari parkban, a leendő gyár területén

A lakossági fórum ezen pontján egy mikepércsi férfi magához ragadta a szót. A civilektől és az LMP-s politikusoktól azt kérdezte, mit kellett volna tenni más településeken, és mit kell tenni most Debrecenben azért, hogy ne épüljön meg az akkumulátorgyár. Monostori Éva erre azt válaszolta, Debrecen önmagában kevés a sikerhez, önmagában egy város sem tudja megállítani a kormány akkumulátorgyár-nagyhatalmi törekvéseit.

Polgár Tóth Tamás

Az egyik lakos felidézte, hogy a január 9-i közmeghallgatáson Schmuck Erzsébet azt mondta, azért nem kezdtek ajánlásokat gyűjteni a helyi népszavazási kezdeményezésükre, mert országos referendumot szeretnének. A politikust arról kérdezte, miért zárta volna ki a debreceni népszavazás az országosat. Az LMP társelnöke erre azt felelte, ha össze is tudták volna gyűjteni a 34 ezer érvényes aláírást, még mindig el kellett volna érni, hogy legalább 50 százalék plusz egy választó járuljon az urnák elé. Ezt ráadásul minden érintett településen végre kellett volna hajtani. Szerinte egy országos népszavazással az egész ügyet el lehet intézni, ehhez pedig „csak” 200 ezer aláírás szükséges.

Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e érdemes inkább egy sikeres debreceni népszavazással felvezetni az országos kampányt, Schmuck azt válaszolta, jó lett volna, de erre nem volt kapacitása a pártnak. Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke hozzátette, szerinte a Fidesz szándékosan úgy engedte át a helyi népszavazási kérdéseiket, hogy az adventi időszakban kelljen összegyűjteniük az aláírásokat.

Az egyik mikepércsi lakos bejelentette: január 15-én, vasárnap 14 órakor tüntetést tartanak a CATL tervezett gyárának területén, a Krones üzeme mellett. - FIGYELEM, FRISSÍTÉS! Az LMP-től származó információink szerint az eredeti helyszínre és időpontra tervezett tüntetés elmarad. Helyette Mikepércsen, a helyi sportpályán fognak demonstrációt tartani vasárnap 12 órától. Ahogy az elmaradt, úgy a mostani programot sem a párt szervezi.

Elszabadult indulatok, kifütyült polgármester, megválaszolatlanul maradt kérdések…
A január 9-ei akkugyári közmeghallgatásról készült videóinkat ITT TALÁLOD!

youtube.com/c/debreciner

Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy még lehet olyan szakmai részleteket találni, amelyeket meg lehet támadni, de ezt gyorsan kell csinálni, mielőtt a gyár megkapja a szükséges engedélyeket. Mint mondta, nem állítja, hogy ezáltal biztosan eredményt lehet elérni, de lassítani lehet a beruházást. „Ki időt nyer, életet nyer” – fogalmazott. Szerinte Debrecen jobb helyzetben van a tiltakozás szempontjából, mint Fót. Ők ugyanis akkor tudtak bekapcsolódni a folyamatba, amikorra már mindent előkészítettek az üzem létesítését illetően. Vargha Nóra elmondta, eleinte azt kommunikálták a lakosságnak, hogy egy raktárbázist kapnak a fótiak. „Egyszer csak kiderült, hogy ebben a raktárbázisban 4 ezer tonna rákkeltő anyagot fognak tárolni” – sorolta.

Polgár Tóth Tamás

Egy fővárosból érkezett hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, hogy Újbudán megtámadták egy beruházás kiadott környezetvédelmi engedélyét, a bíróság pedig megsemmisítette azt, és leállították a már zajló tereprendezést is. „Bíróságra kell menni. Egy jó ügyvédet kell találni” – ajánlotta a helyieknek.

Jogászokra van szükség

Jenei Ferenc, az LMP soproni elnöke az elmondása szerint kezdettől fogva közelről figyeli a győrszentiváni tiltakozást. Szerinte az ottani csoport azért működik hatékonyan, mert nem 3-4 egymástól független csoport szervezkedik, hanem összeállt egy 2 ember által vezetett 30-40 tagú csapat, amely körül további több százan mozognak. A politikus szerint a debrecenieknek is szerveződniük kell, nem másokra várni. Külön kiemelte a jogászok toborzásának fontosságát. Mint mondta, a győrszentivániaknak még saját tüntetésszervezőjük és marketingesük is van. „Győr belvárosába bement egy halom traktor és kombájn. Amíg itt ez nem történik meg, addig nem lesz semmi” – mondta.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Kun Zoltán szerint el kell árasztani a hatóságokat közérdekű adatigénylésekkel, mert előbb-utóbb valamilyen hibát fognak elkövetni. Hangsúlyozta, a pártokat is eszköznek kell tekinteni, az országgyűlési képviselőkkel például kérdeztetni kell a kormányt a parlamentben, előbb-utóbb hátha elkövetnek egy hibát a válaszadásnál. „Akinek traktorja van, álljon a munkagépek elé. Akinek nincs, az láncolja oda magát. Aki jogász, az pereljen. Mindenki tiltakozzon úgy, ahogy tud” – magyarázta. Az élővilág- és tájvédelmi szakértő szerint érdemes továbbá letáborozni az egyéni képviselők háza elé, hogy ezzel rákényszerítsék őket a lakosok képviseletére. Azt javasolta, érdemes nyomást gyakorolni a gyárnak kedvező környezetvédelmi tanulmányt szerző cégre is. Hangsúlyozta továbbá, a tiltakozóknak minden reggel meg kell nézniük, mit ír a kormányhivatal honlapja.

Polgár Tóth Tamás

Juhászné Lévai Katalin volt MSZP-s országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, itt mindenkinek össze kell fognia a város érdekében, mert „élet-halál kérdésről van szó”. Azt javasolta, ne politikus álljon a tiltakozók élére. Mint mondta, lehet a mozgalom szervezője az LMP, de tőlük független civil személy vezesse azt.

Schmuck Erzsébet a lakossági fórum végén arra biztatta a megjelenteket, hogy legyenek ott a január 20-i kormányhivatali közmeghallgatáson. Az esemény zárásaként Jármi Péter arra kérte a lakosokat, jelentkezzenek, ha már a következő napon aktívan segítenék a kínai akkumulátorgyár elleni tiltakozást. Majdnem mindenki feltette a kezét.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.