Pártoktól függetlenül szerveződnek és népszavazást akarnak az akkumulátorgyárak ellen küzdő debreceni és mikepércsi lakosok

Képviseletet szeretnének és azt, hogy a környezetüket úgy adhassák át a következő generációknak, ahogy ők megkapták.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról előzetesen hírt adtunk, január 15-én a mikepércsi sportpályán gyűltek össze olyan helybéli és debreceni lakosok, akik ellenzik a megyeszékhely déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár építését. Demonstráció helyett végül egy moderált beszélgetést tartott a megjelent néhány tucatnyi tiltakozó.

Vasárnap délben gyűltek össze megbeszélni az elképzeléseket
Polgár Tóth Tamás

A szervezők elmondták, a rendezvény nem a tömegről szólt, hanem arról, hogy megnézzék, kik azok, akik aktívan tenni szeretnének a beruházás ellen. Többen is szóltak arról, hogy függetlenek akarnak lenni a pártoktól. A hatékonyabb fellépés érdekében megvitatták egy egyesület létrehozásának a lehetőségét, de az időhiány miatt inkább azt fontolgatják, hogy egy már létező civil szervezethez próbálnak csatlakozni. A szervezettséget illetően a győrszentiváni civileket tekintik követendő mintának.

Polgár Tóth Tamás

Fő célkitűzésként többen az érintett települések összefogásával egy akkumulátorgyár-ellenes országos népszavazást jelöltek meg, az elhangzott érvek szerint ugyanis csak a kormány iparági nagyhatalmi törekvéseinek elutasításával lehet biztosan megvédeni a környezetet. Az egyik megjelent arról is beszélt, hogy hamarosan egy sétát szerveznének Mikepércs főteréről a debreceni Kossuth térre, s várnak mindenkit erre a sétára, aki támogatja az ügyüket.

Elszabadult indulatok, kifütyült polgármester, megválaszolatlanul maradt kérdések…
A január 9-ei akkugyári közmeghallgatásról készült videóinkat ITT TALÁLOD!

youtube.com/c/debreciner
Kozma Éva, az egyik szervező a Debrecinernek elmondta, úgy érzékelik, az embereknek végre felnyílt a szeme, látják, hogy tudnak tenni a gyár megépülése ellen. „Az a legfontosabb, hogy legyen az embereknek képviseletük, és amit nem képvisel senki, a földet, a vizet és a levegőt ugyanolyan tisztán adjuk át az unokáinknak, ahogy mi megkaptuk” – fogalmazott. Mint mondta, a lakosoktól, a hatóságoktól és a pártoktól is azt várják el, hogy tegyenek meg mindent ennek érdekében.
Polgár Tóth Tamás

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.