Orbán Viktor az orosz propaganda debreceni leágazásában

Rendszeresen posztolja a magyar miniszterelnököt a főkonzulátus közösségi oldala.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Putyin és Orbán
Facebook
Debrecenben főkonzulátusa van az Oroszországi Föderációnak, az Arany János utcai épületük előtt több tiltakozó demonstráció is volt tavaly tavasz, az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta, amikről a Debreciner rendszeresen beszámolt.
Tiltakozó demonstráció a főkonzulátus utcájában – 2022. október
Polgár Tóth Tamás

Az Oroszországi Föderáció Főkonzulátusának (Генеральное консульство России в Дебрецене) van egy közösségi oldala a Facebookon, ahol alapvetően orosz nyelven folyik a kommunikáció, ám előfordulnak magyar nyelvű posztok is. Leginkább azok, amiket Orbán Viktor (Fidesz) magyarországi miniszterelnök hivatalos közösségi oldaláról osztanak meg a főkonzulátus (vagy talán a budapesti nagykövetség, esetleg a moszkvai külügyminisztérium) munkatársai.

Rendőrök őrzik a főkonzulátus épületét Debrecenben
Polgár Tóth Tamás

Legutóbb olyan üzenetet adtak tovább a saját oldalukon, amit január 14-én, szombaton 12 óra 6 perckor tett ki Orbán Viktor (kommunikációs csapata), s az negyven perc múlva, vagyis szintén szombat délben már felkerült az orosz főkonzulátus Facebook-oldalára is. Orbán továbbított üzenete egyetlen mondat: „A nemzeti konzultáció eredménye világos: a magyar emberek elutasítják a brüsszeli szankciókat!”

Facebook

Mint az közismert, az Orbán-kormány úgynevezett nemzeti konzultációt indított a „brüsszeli szankciók” ügyében. Levélben és az interneten kérték a magyar állampolgárok véleményét azokról az uniós intézkedésekről, amelyek különböző területeken érvényesítenek megszorító, tiltó intézkedéseket az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, s amelyek mindegyikét elfogadta a magyar miniszterelnök is.
Az irányított kérdések-válaszok – a magyar kormány kommunikációja szerint – azt a célt szolgálták, hogy felmutassák: Magyarország lakossága elítéli az Oroszország elleni szankciókat. A napokban nyilvánosságra hozta a magyar kormány az eredményt, aminek az ellenőrzésére semmilyen független szervezetnek nincs lehetősége.
A kormány állítása szerint 1 millió 389 ezer válaszoló volt, s ezek 97 százaléka elutasítja a szankciókat. Ez a szám valójában a magyarok 17,5 százaléka. A választópolgároknak küldött levelek elkészítése és kipostázása közel 3 milliárd forintjába került a magyaroknak, ezen felül vannak még a marketing- és reklámköltések (plakátkampány, újsághirdetések, tévéreklámok, közösségi hálós hirdetések stb.), amelyekre együttesen szintén milliárdokat fizethettek ki az államkasszából.

A magyar kormány „brüsszeli szankciós” nemzeti konzultációja láthatóan segítette és segíti Oroszország érvelését, Orbán jelentős szolgálatot tett ezzel is Putyinnak – a magyarok pénzéből.

Szankciós kormányplakátok a debreceni vasútállomás aluljárójában
Tóth Sándor

Kapcsolódó írások:

- „Ez felháborító!”

- Plakátjáték Debrecenben

- FIDESZ lett a SZANKCIÓKBÓL Debrecenben is

- „Egy új vasfüggöny nyugati felén fogunk elhelyezkedni” – Hajdúnánáson kampányolt Kövér László a szankciók ellen

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.