Elárulta a főispán, hogy hányan férnek be az akkumulátorgyárról szóló január 20-i debreceni közmeghallgatásra

A Debreciner érdeklődött, ám a mi olvasóinkat nem, csak a Fidesz-közeli médiát tájékoztatta a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Tegnap, január 17-én számoltunk be arról, hogy nem engedték be a Debreciner munkatársát a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának Thomas Mann utca 2/a. szám alatt található földszinti konferenciatermébe, amelyben január 20-án, pénteken délelőtt 10 órától tartják a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár környezetvédelmi közmeghallgatását.

Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központjának Thomas Mann utca 2/a. szám alatti épülete
Polgár Tóth Tamás

Az intézmény illetékesei még azt sem voltak hajlandók elárulni, hogy mekkora az erre kijelölt terem befogadóképessége. Azt javasolták, hogy e-mailben keressük Orosz Ibolya Aurélia intézményvezetőt (aki egyben a Fidesz önkormányzati képviselője), valamint a közmeghallgatást szervező Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. A még tegnap este elküldött leveleinkre egyiküktől sem kaptunk választ.

Ma, január 18-án azonban sajtótájékoztatót tartott a témában a kormányhivatal, amelyről a Debrecinert nem értesítették. Ezen a debreceni önkormányzati média beszámolója szerint Rácz Róbert főispán a helyi Fidesz-közeli sajtótermékeknek kifejtette: az eljárás legfontosabb eleme, hogy a lakossági vélemények meg tudjanak jelenni a zöldhatóságként eljáró kormányhivatal döntésében. Mint mondta, írásban már több száz kérdést és véleményt juttatott el hozzájuk a lakosság. Azt is közölte a főispán, hogy a kormányhivatal 49 pontos hiánypótlási felszólítására a CATL egy közel 500 oldalas választ küldött, ennek konkrét tartalmáról azonban semmi nem derül ki a Dehir.hu anyagából.

Kósa Lajos és Rácz Róbert a Campus Fesztiválon
facebook.com/KosaLajos

A debreceni önkormányzati média tudósítása szerint az is elhangzott, hogy a kijelölt terem 450 ember befogadására alkalmas. A kínai beruházásról tartott korábbi, január 9-i közmeghallgatást a Kölcsey Központ kialakítástól függően akár 1200 személyt is befogadni képes nagytermében rendezték meg, tehát a mostani helyszínre harmadannyi lakos fog beférni, és semmiképpen nem jutnak be annyian, mint a katasztrófavédelmi közmeghallgatásra.

Elszabadult indulatok, kifütyült polgármester, megválaszolatlanul maradt kérdések…
A január 9-ei akkugyári közmeghallgatásról készült videóinkat ITT TALÁLOD!

youtube.com/c/debreciner

Rendszerint munkaidőben tartják a lakossági részvételt igénylő eseményeket

A debreceni önkormányzati média cikke szerint a kormányhivatal a helyszínt a korábbi környezetvédelmi közmeghallgatások tapasztalatai alapján jelölte ki, amelyeken eddig legfeljebb 7 érdeklődő vett részt. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a mostanihoz hasonló módon a kormányhivatal jellemzően munkanapon, délelőtti időpontban szokta tartani a közmeghallgatásait, amelyekről előzetesen csak a legritkább esetben számol be az önkormányzat médiája.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.