Százak követelték Papp László polgármester lemondását a kínai akkumulátorgyárról szóló második debreceni közmeghallgatáson

Még a január 9-én tapasztaltnál is feszültebb hangulatban zajlott a maratoni, 10 óra hosszú esemény. A tüntetéssel indult fórum egy alkalommal félbeszakadt, miután egy férfi megütött egy nőt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

„Az akkumulátorgyár nem politikai kérdés, mert mindenki életére hatással van” – mondta már nem először Tímár Zoltán (Fidesz), Mikepércs polgármestere a január 20-án Debrecenben tartott kormányhivatali közmeghallgatáson, amelyet a Debrecen déli határába tervezett kínai akkumulátorgyár miatt tartottak. Anélkül, hogy megítélnénk a szomszédos község vezetőjének gondolatát, annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy szinte a politikai szélrózsa minden irányából érkeztek azok a polgárok, akik csordultig megtöltötték a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának konferenciatermét. Tették ráadásul mindezt annak ellenére, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Rácz Róbert főispán elmondása alapján állóhelyekkel együtt 450 ember befogadására képes helyiségbe egy munkanapra, délelőtt 10 órára hirdette meg az eseményt.

Galéria: Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról – Debrecen, 2023. január 20. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Könnyü Hella

A törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi közmeghallgatáson debreceniek, mikepércsiek, valamint az ország távolabbi szegleteiből érkezett civilek és politikusok igyekeztek kideríteni: meg lehet-e még állítani a CATL gyárának építését, ha igen, hogyan, illetve amennyiben nem, úgy mit lehet tenni a lakosság védelme érdekében. Az első jelenetek azonban még jobban emlékeztettek egy tüntetésre, mint egy közmeghallgatásra: az eseményre többen is magyar zászlókkal és kereplőkkel készültek, civilek és az LMP aktivistái pedig egy-egy molinót is kifeszítettek a teremben. A fórum kezdete előtt a megjelentek elénekelték a himnuszt.

Papp szerint akkor is fel kell építeni a gyárat, ha a debreceniek többsége nem akarja

A január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatástól eltérően a lakosok már nem elsősorban arra próbáltak választ találni, miért nem tájékoztatták őket korábban a beruházásról, a fő követelésük pedig már nem a népszavazás volt. Számos hozzászóló azt hangoztatta, hogy a gyár építését minden eszközzel meg kell akadályozni. Az eseményt jelenlétével meg nem tisztelő Papp László (Fidesz) polgármestert egy lakos lemondásra szólította fel, mivel a Klubrádiónak azt nyilatkozta, az álláspontja szerint a gyárat akkor is meg kell építeni, ha Debrecen lakosságának többsége ellenzi a beruházást. A hozzászólás hatására a tömegből is több százan kezdték el követelni a politikus lemondását.

Rácz Róbert főispán
Könnyü Hella

A közmeghallgatás jellemző eleme volt, hogy a megjelent környezetvédelmi, vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok, valamint a környezeti dokumentációt készítő cég szakértője arról próbálták győzködni a megjelenteket, hogy az akkumulátorgyár nem veszélyes sem a környezetre, sem az emberi egészségre, a hozzászóló lakosok azonban egymás után fejtették ki, hogy a gödi Samsung-gyár kapcsán történt hatósági visszásságok és saját negatív tapasztalataik alapján nem bíznak a hatóságokban.

Könnyü Hella

A végig feszült hangulatú közmeghallgatást pár perccel 14 óra előtt ideiglenesen lezárta a kormányhivatal, mivel egy férfi megütött, majd az asztalra lökött egy nőt, aki hevesen tiltakozott az akkumulátorgyárat ellenző lakosok sok esetben ugyancsak indulatos magatartása miatt. A férfi ezután kiszaladt a teremből, és az épületen kívül fogták el őt az eseményt biztosító cég emberei. A közmeghallgatás néhány perccel később folytatódott.

Nem válaszoltak a kínaiak, Debrecen vezetése pedig nem tart több fórumot

A CATL kínai, valamint magyarországi képviselőit hiába próbálták többen is kérdezni, a sokadik próbálkozásra sem válaszoltak arra a kérdésre, előállhat-e olyan szintű lakossági tiltakozás, vagy bármilyen körülmény, amelynek hatására elállnak attól a szándékuktól, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat létesítsenek.

Könnyü Hella

A közmeghallgatás végén többen is arról érdeklődtek, van-e lehetőség egy harmadik közmeghallgatás megtartására, erre azonban a kormányhivatal illetékesei rendre azt felelték, hogy ebben az eljárásban nem lehet több ilyen alkalmat tartani. Fauszt Zoltán aljegyző arra a kérdésre, hogy Debrecen vezetése fog-e újabb lakossági fórumot szervezni a beruházással kapcsolatban, azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyet.

A 20 órakor véget ért, tíz órásra nyúlt közmeghallgatásról hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk.

Könnyü Hella

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Kapcsolódó anyagok Szabad Európa oldalain:

- „Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt

- Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

- Megállíthatja-e egy debreceni népszavazás az „akkumulátor-nagyhatalmi rémálmot”?

- Nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.