A koncepció nélküli városfejlesztés nem városfejlesztés – mondja az LMP

A párt országos társelnöke a klímavészhelyzet kinyilvánítását elengedhetetlen fontosságúnak tartja, hogy általa megteremtsék a keretét egy megvalósítható, ellenőrizhető és hatékony akciótervnek, ami mentén Magyarország egészében véve és településeire, így Debrecenre lebontva is még idejében cselekedhet a klímaváltozás hatásai ellen.
Murguly Mátyás, Kendernay János és Jármi Péter
Koppányi Szabolcs

Sajtótájékoztatón beszélt helyi és általános tennivalókról az LMP több politikusa Debrecenben október 9-én. Kendernay János, a párt országos társelnöke, Jármi Péter megyei vezető, debreceni képviselőjelölt, illetve Murguly Mátyás, aki szintén debreceni képviselőjelölt a zöld képviselet debreceni önkormányzati megteremtése érdekében szólt, emellett felhívta a figyelmet a jelenlegi városirányítás szerintük nem kellően átgondolt, természeti környezetünket s általa az itt lakók életkörülményeit romboló projektjeire.

„Október 13-án valójában arra szavazunk, hogy lesz-e zöld képviselete a városnak. Jelenleg ugyan van Zöld város projektje Debrecennek, de a testületben nincs igazi zöld képviselő” – érvelt Jármi Péter. „Példa erre, hogy míg egy évvel ezelőtt még 200 hulladékgyűjtő sziget volt a városban, mostanra 100 alá csökkent ezek száma”.

A helyi LMP petíciót is indított a korábbi állapot visszaállítása érdekében. Jármi szerint nem mindegy az sem, hogy 30 éves fákat vágnak ki sokfelé, még ha ugyanannyit ültetnek is helyettük, ezeknek a légkört megtisztító képessége nem egy-két, hanem sok-sok év múlva érheti el a korábbit. Emellett az LMP szeretné, ha Debrecen városa az általa elindított programjában, miszerint komposztáló edényeket ad az ezeket igénylőknek, kiterjesztené nagyobb körben. „Csak a kertes házban élők igényelhetik jelenleg, ezzel a városvezetés lemondott a többi lakosról, holott a szelektív és akár szerves hulladék gyűjtése a nem kertes házban lakókat is érinthetné.” Jármi Péter szerint ebből bevétele lehetne a városnak, illetve ezek felhasználásával egyes kertségeket tudna termőbbé tenni.

Koppányi Szabolcs

Murguly Mátyás: „elkámpicsorodok a zöld projekt hallatán, mert én Debrecenben csak városi projekteket látok, de semmi zöldet. Koncepció nélküli fakivágások, a főkertész nem éppen szakmai, inkább trendeket követő tevékenysége, őshonos fák kivágása, amelyeknek semmi bajuk nincs. Szakmai felkészületlenségüket jól példázza, hogy nem hamar kiszáradó, hanem a városi klímát jól bíró növényeket kellene ide telepíteni.” Hozzátette, a belvárosban többfelé található dézsás fák inkább kinézetük miatt vannak ott, de mivel gyökerük megnyomorodott, közel sem képesek olyan szennyezőanyag megkötésre, mint egyébként képesek lennének a betondzsungelben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.