Veszélyben több debreceni óriásberuházás – Menedzsment Fórum

Lóhalálában kellene 5 ezer lakás a második legnagyobb lélekszámú magyar városba, de erre kicsi az esély.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb lakáspiaci jelentésének egy apró részletére hívja fel a figyelmet a Menedzsment Fórum:

„Debrecenben (ahol az elmúlt két évben szinte havonta jelentették be új odatelepülő gyár létesítését és ahol felgyorsult a BMW-gyár előkészítése is) nem kevesebb mint 3-5 ezer lakás hiányzik a piacról, amelyekkel az odatelepülő gyárak dolgozóinak elhelyezését lehetne biztosítani. Ez a lakhatási kérdés az új beruházások működőképességét is veszélyezteti.”

NT

Ez nem egy véletlenül odavetett általános megállapítás volt, hanem a lakáspiac legnagyobb beruházóinak közlése. Véleményüket rendszeresen meghallgatja a jegybank és mérvadónak tekinti, hiszen mégiscsak ezek a cégek vannak a frontvonalban.

Tavaly ősszel országosan (!!!) nem érte el az 5 ezret a nem Budapesten épülő új társasházi lakások száma. Debrecenben két éve, 2021 márciusában még 724 lakás épült az Otthon Centrum (OC) szerint, de a cég 2022 decemberében is csupán 776 darabról adott számot, ezek összesen 46 projektben vártak arra, hogy elkészüljenek. De hol van mindez a szakma által hiányolt 5 ezerhez képest? Jelenleg összesen 117 új lakásra keresnek vevőt a beruházók a legnagyobb hirdetési portálon, többségük 8-10 lakásos épületben található.

Biztosra vehető, hogy akik a BMW gyárában, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyárban akarnak dolgozni, vagy ezen cégek beszállítóinak, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörzetébe, ez pedig még tovább növeli a keresletet és persze árfelhajtó is.

További részletek a Menedzsment Fórum cikkében olvashatók

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.