Fegyelmi eljárást kezdeményez Papp László debreceni polgármesterrel szemben a DK

A párt úgy látja, Papp egy „Debrecen-ellenes” polgármester, aki nem a város lakosait képviseli a kínai akkumulátorgyár ügyében. Azt ígérik, amennyiben 2024-ben leváltják a fideszes városvezetést, bármilyen fázisban is legyen a beruházás, leállítják azt.
Jánki József, Varga Zoltán és Vaszkó Imre
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott a DK január 24-én Debrecenben a kínai CATL akkumulátorgyár-beruházásának politikai vonatkozásaival kapcsolatban. Vaszkó Imre, a párt önkormányzati képviselője elmondta, számukra nyilvánvalóvá vált, hogy Papp László (Fidesz) polgármester a város és lakói ellen fordult. A politikus szerint a városvezető eltitkolta, hogy egy 2022 júliusában közgyűlésen tárgyalt, majd el is fogadott, infrastruktúra-fejlesztésről szóló előterjesztés valójában az akkumulátorgyár idetelepítését készítette elő. „Mi úgy gondoljuk, hogy Debrecen-ellenes az a vezető, aki 200 ezer debrecenit félrevezetve olyan gyárat építtet, amely tönkreteheti városunk környezetét” – fogalmazott.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője arról beszélt, Debrecen hosszú történelmében a városnak még nem volt olyan polgármestere, aki ennyire egyértelműen Debrecen-ellenes politikát folytatna, ezt mutatja az is, hogy Papp László arról beszélt, akkor is meg kell építeni a gyárat, ha a lakosság többsége ezt nem akarja. „Papp László cinikusan röhögve azok mellé állt, akik Debrecen levegőjét meg fogják mérgezni, akik el fogják szívni Debrecen vizét, akik tönkreteszik a debreceniek nyugalmát, életét és jövőjét” – sorolta. A képviselő bejelentette, mindezek miatt a DK önkormányzati képviselői még a héten kezdeményezni fogják, hogy a közgyűlés indítson fegyelmi eljárást Papp ellen.

Polgár Tóth Tamás

Jánki József, a párt önkormányzati képviselője elmondta, a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) szerint legkésőbb a benyújtástól számított harmadik közgyűlésen kötelező tárgyalni a javaslatot. Az ügyben név szerinti szavazást fognak kérni, hogy a fideszes képviselőknek vállalniuk kelljen a választóik előtt, hogy a város lakói mellé állnak vagy a várost és az országot vezető politikai és gazdasági kört szolgálják ki.

Ha olyan polgármestere lenne Debrecennek, aki komolyan veszi az esküjét, megállíthatná a beruházást

A Debreciner kérdésére Varga Zoltán kifejtette, amennyiben fegyelmi vétséget állapítanak meg, akár pénzbírsággal is sújthatják Papp Lászlót. Mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy ennek az eszköznek nincs kellő elrettentő ereje, de a helyi Fidesszel tudatni kell, hogy amit tesznek, az közjogi értelemben is bűn. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan tervezik meggyőzni a javaslat támogatásáról a fideszes képviselőket, bevallotta, tisztában vannak azzal, hogy az előterjesztésüket a papírforma alapján le fogják szavazni. A politikus elmondta, az egyik céljuk az, hogy az eddig némán maradt fideszes önkormányzati képviselők foglaljanak állást az akkumulátorgyár ügyében.

Varga Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük azt is, hogy a DK megállíthatónak látná-e a beruházást abban az esetben, ha nem Papp László lenne a polgármester. Varga Zoltán azt válaszolta, ha olyan polgármestere lenne a városnak, aki komolyan veszi a saját esküjét, és úgy gondolja, hogy a kétszázezer debreceni lakosnak tartozik elszámolással, akkor maga a polgármester is meg tudná állítani a folyamatot. A képviselő megígérte, ha 2024-ben leváltják Papp Lászlót és csapatát, bármilyen fázisban is legyen a beruházás, leállítják a gyár működését. Jánki József hozzátette, mivel a város Papp László elmondása szerint semmilyen garanciát nem vállalt a CATL felé, optimista azzal kapcsolatban, hogy egy új vezetés esetén le lehetne állítani a beruházást.

Arra a kérdésünkre, hogy döntött-e már a 2024-es polgármesterjelölti indulása kapcsán, illetve DK-s jelöltként vagy egy nagyobb összefogást képviselve mérettetné-e meg magát, Varga Zoltán annyit mondott, a városnak olyan vezetőkre van szüksége, akik a lakosok érdekeit képviselik.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.