Két év alatt 115 millió forint helyi közpénzt kapott az akkumulátorgyár ügyében mélyen hallgató Future of Debrecen egyesület

2021-ben 55 millió forintot juttatott nekik Papp László polgármester, tavaly már 60 milliót kaptak. 2021 októbere óta már legalább 6,1 millió forintot költött el a város az egyesület honlapjának fenntartására is.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A kínai CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyára hónapok óta tematizálja a debreceni közbeszédet, néhány hete pedig már országosan is kiemelt figyelem övezi a beruházást. A lakossági aggályok közül kiemelkedik a környezet féltése: sokan attól tartanak, a gyár veszélyezteti a város vízbázisát, elszennyezheti a termőtalajt és a levegőt is. A gyár megépülésével szembeni tiltakozásban a helyi és környékbeli lakosok mellett az ellenzéki pártok debreceni szervezetei, valamint a Civil Fórum nevű, közgyűlési képviselettel rendelkező szervezet vesz részt.

facebook.com/futureofdebrecen

A városban nem nagyon találni független környezetvédő civil szervezeteket. Van azonban egy alakulat, amelynek a nevével lépten-nyomon találkozhatnak a debreceniek: a logójuk megjelenik a közterületi szemeteseken és padokon, hirdetik magukat a közösségi médiában, podcastokat tesznek közzé, sőt még saját műsoruk is van az önkormányzati televízióban. Ők a Future of Debrecen, a városházi kommunikációban hol munkacsoportnak, hol mozgalomnak nevezett csapat, akiknek 2021 óta már egyesületük is van ezen a néven.

Gondosan kerülik a témát

Ahogy azt szeptember 2-án a Debreciner megírta, a Future of Debrecen semmilyen csatornán nem kommunikálta álláspontját a CATL beruházásáról, az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre pedig még csak nem is reagáltak. Nem változott ez a helyzet az azóta eltelt több mint négy hónapban sem, a közösségi oldalukon és a honlapjuk sem találhatók a témával kapcsolatban.

Miközben az elmúlt napokban az országos nyilvánosság attól volt hangos, hogy az akkumulátorgyár miatt egy kisebb népfelkelés bontakozott ki a környezetvédelmi közmeghallgatáson, addig a Future of Debrecen a legújabb önkormányzati televíziós adásában egy Lenner Ádám alelnökhöz köthető alapítvány kesznyéteni tanyáján élő szürkemarhákat, a „fenntartható farsang” lehetőségeit, valamint a téli madáretetés tudnivalóit mutatta be.

Az akkumulátorgyárról egy szó sem - Future? Debrecen?

Tavalyelőtt 55, tavaly 60 millió forintot kaptak

Az akkumulátorgyár témájának elkerülése nem véletlen. Ahogy arról már 2021-ben is írtunk, a Future of Debrecen a városháza, pontosabban Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester által gründolt projekt, amelyet a saját elmondása szerint azért hozott létre, mert Papp László (Fidesz) polgármester megkérte őt, foglalkozzon a környezetvédelemmel. Az biztos, hogy a városháza azóta sem hagyta magára az egyesületet, ahogy azt 2022 januárjában bemutattuk, a polgármester az előző év nyarán egyedi támogatási döntésekkel összesen 55 millió forint közpénzt juttatott az akkor még csak néhány hete bejegyzett szervezetnek.

Az Átlátszó rendszerén keresztül benyújtott közérdekű adatigénylésünkkel most kiderítettük, hogy 2022-ben újabb önkormányzati pénzek landoltak az egyesületnél. Két július 22-én megkötött szerződésben 58 millió forint működési, valamint 2 millió forint felhalmozási támogatásban részesítették a városvezetéshez közeli szervezetet. A finanszírozást tehát 5 millió forinttal növelték az előző évhez képest.

Amikor lerobban a virágkarneváli kocsijuk 2021. augusztus 20-án

A közérdekű adatkérésünkből az is kiderült, hogy az önkormányzat továbbra is a Webomega Kft.-vel végezteti el a futureofdebrecen.hu honlap informatikai támogatását, az ár sem változott: havi nettó 300 ezer forint + áfa, azzal együtt, hogy amennyiben kimerítik az évi 55 óra munkaidőkeretet, akkor az e felett elvégzett munkáért óránként 15 ezer forint + áfát kell fizetni az önkormányzatnak. A fentiek alapján a szupport szerződés 2021. októberi hatályba lépésétől számítva Debrecen önkormányzata már minimum bruttó 6,1 millió forintot fizetett ki a cégnek a honlap támogatására.

Azt még 2021 májusában írtuk meg, hogy a Future of Debrecen honlapjának létrehozására, fejlesztésére, valamint digitális marketingre az önkormányzat 8,9 millió forintot fizetett ki a berettyóújfalui székhelyű Kreatív Tanácsadó Központ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, így kijelenthetjük, hogy az akkumulátorgyárról hallgató Future of Debrecen projekt már legalább 130 millió forintjába került az adófizetőknek.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Kapcsolódó anyagok Szabad Európa oldalain:

- A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

- „Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt

- Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

- Megállíthatja-e egy debreceni népszavazás az „akkumulátor-nagyhatalmi rémálmot”?

- Nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.