„Mi vagyunk a környezetvédelem” – Ezren tüntettek Debrecen főterén a város határába tervezett kínai akkumulátorgyár ellen

Aggódó édesanyák szerveztek Debrecenben hosszú évek óta nem látott méretű demonstrációt. Kétszázan indultak el Mikepércs főteréről a debreceni Kossuth térre, ahol egyesültek az ott gyülekező lakosokkal. Arra készülnek, hogy az ország más településein élő civilekkel összefogva gátat szabjanak a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseinek. A megjelenteket arra kérték, mindegyik, az ügy kapcsán indított népszavazási kezdeményezést támogassák.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Debreceni és mikepércsi civilek szerveztek vonulásos demonstrációt január 28-án a megyeszékhely déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár felépítése ellen. Gyöngy-Tóth Enikő, az esemény hivatalos bejelentője és fő szervezője reggel 9 óra 30 perckor a Mikepércs főterén tartott gyülekezőn hangsúlyozta a tüntetés békés és politikai pártoktól független jellegét.

Galéria: Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

Miután közösen elénekelték a himnuszt, körülbelül 200-an indultak el a községből rendőri kíséret mellett, végig a kerékpárúton haladva Debrecen felé. A tömegben a gyermekektől az idősekig minden korosztály képviseltette magát, sokan transzparenssel és magyar nemzeti zászlóval jelentek meg. Elsősorban mikepércsiek, debreceniek és környékbeliek vettek részt, de sokan érkeztek az ország más pontjairól is. A sokaság viszonylag csendben vonult keresztül Mikepércsen, majd el a leendő gyárterület mellett. Útközben számos autóvezető dudálással nyilvánította ki szimpátiáját a demonstrálók felé.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Debrecen belterületére érve folyamatosan újabb résztvevők csatlakoztak a menethez, a Petőfi tértől már körülbelül 400-an haladtak tovább a Kossuth tér irányába, ahová a terveknek megfelelően 12 óra 30 perckor érkeztek meg, közel 11 kilométeres séta után. A debreceniek sorfalat álltak és tapssal köszöntötték a Mikepércsről menetelőket. A Kossuth-szobor előtt egyesült tömeg már körülbelül ezer tüntetőt számlált.

Polgár Tóth Tamás

Attól félnek, hogy pusztasággá válik az ország

A mikepércsi édesanyaként bemutatkozó Gyöngy-Tóth Enikő arról beszélt, úgy érzi, a CATL akkumulátorgyára veszélyezteti az ő és mások családját, valamint a környezetet. Hangsúlyozta, a megmozdulást aggódó helybéli anyukák egy csoportja kezdeményezte, semmilyen politikai szervezet nem támogatja őket, nem állnak mögöttük. „Az ember akkor kezd el valamivel foglalkozni, amikor a saját bőrén kezdi el tapasztalni” – ismerte el annak kapcsán, hogy a kínai beruházás bejelentése előtt nem sok ismerete volt az akkumulátorgyártással kapcsolatban, azóta viszont a kényszerű helyzet miatt szinte csak ezzel a témával foglalkozik. Elmesélte, hogy a családja a nagyszülei egykori telkén él most. A gyermekkori emlékeinek felidézése közben elsírta magát. „Ha megépül ez a monstrum, mi lesz ebből? Lesz itt még búzaföld, ahol arathatnak? Lesz itt iható víz? Maradnak tavak, ahová az ember horgászni járhat, erdő, ahová sétálni, gondolatokat kiereszteni? Lesz Debrecennek és környékének jövője, ha innen mindenki elmegy?” – tette fel kérdéseit. Azt mondta, ha mindenhol akkumulátorgyárak és a kiszolgáló egységeik létesülnek, az ország pusztasággá válik.

Kozma Éva szervező arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal még dönthet úgy, hogy nem engedélyezi az üzem felépítését. Felolvasta a Debrecen vezetőihez címzett nyílt levelüket, amelyet korábban a Debreciner is közzétett. „Nem akarunk az akkumulátor-nagyhatalom egyik bázisán élni!” – jelentette ki, majd elkezdte sorolni azokat a társadalmi csoportokat, foglalkozási ágak képviselőit, akikért küzdenek most. A sokaság minden csoport elhangzására „veletek vagyunk!” felkiáltással válaszolt. „Göd, Iváncsa, Komárom, Győrszentiván, Fót, Monor, Nyíregyháza, Miskolc, veletek vagyunk!” – üzente azoknak a településeknek, amelyeken már működik akkumulátorgyár, vagy híre kelt annak, hogy ilyen üzemeket tervez odatelepíteni a kormány.

Lia

Hazugsággal vádolták a kormányhivatal tisztviselőjét a gödiek

Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke arról beszélt, a politikusoktól eltérően nekik, civileknek bizonyítaniuk kell, hogy az akkumulátorgyár környezetszennyező. Mint mondta, egyesületüknek bizonyítékai vannak erre, a méréseiket egyetlen hatóság sem vonta kétségbe. Szerinte ha felsorolná, hogy a Samsung-gyár hányféle törvénysértést követett el, hányszor veszélyeztette a lakosságot, ha felolvasná az üzemre kiszabott 14 tűzvédelmi bírság szövegét, ha ismertetné a dolgozók súlyos veszélyeztetéséről szóló hatósági iratot, akkor mindenki azt mondaná, legalább máshová már ne építsenek fel ilyen gyárakat. Azt mondta, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője hazudott, amikor a január 20-i közmeghallgatáson egy három hónapos csecsemő szemébe nézve állította, hogy a gyár nem lesz környezetszennyező.

Lia

Szaszkó Andrea szintén a Göd-ÉRT Egyesülettől szólalt fel. Arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint 20 akkumulátorgyárat akarnak építeni Magyarországon. „Ebben az országban egyetlen kisgyermek sem érdemli meg azt, hogy egy büdös, zajos, környezetszennyező és minden törvényen felül álló vegyi üzem mellett kelljen felnőnie” – fogalmazott.

SM

Vegyenek részt a népszavazásokon! – kérték a megjelenteket

Pintye Andrea mikepércsi lakos elmondta, szakértők segítségével felkészülve, kérdésekkel érkeztek a debreceni közmeghallgatásokra, de a legtöbbre azóta sem kaptak válaszokat. „Voltak kérdések, amelyek komolyan meglepték, sarokba szorították az engedélyező hatóságokat. Ezeket csak írásban hajlandók megválaszolni. Azóta is várjuk a válaszokat” – sorolta. Azt ígérte, összefognak az ország többi pontján élő, hasonló sorsú közösségekkel, mert csak így tudják megakadályozni a CATL-gyár felépülését. A megjelenteket arra kérte, senkinek ne hagyják, hogy megosszák a csoportjukat, mert nem számít, milyen politikai oldalhoz tartoznak, az akkumulátorgyár mindenki életére hatással lesz. „Mi vagyunk a környezetvédelem” – zárta a beszédét.

Polgár Tóth Tamás

Gyöngy-Tóth Enikő szervező a rendezvény végén azt kérte, a résztvevők próbálják tényekkel meggyőzni az ismerőseiket, és vegyenek részt az akkumulátorgyárral kapcsolatban bejelentett népszavazási kezdeményezésekben, országos és helyi referendumokon egyaránt. A tüntetés zárásaként a demonstrálók előbb közösen elénekelték Himnuszt, majd A Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund című dalát, amelyben a neveket kicserélték az akkumulátorgyártással érintett települések neveivel. Végül a Szózattal zárták az eseményt.

Lia
Lia

Spontán gyülekezés alakult ki a tüntetés után

Miután a szervezők bejelentették a rendezvény végét, a tömeget pedig megkérték a tér elhagyására, Bertalan Attila aktivista felszólította a megjelenteket, hogy maradjanak, az eredeti program szervezőivel történt szóváltást követően percekig beszélt a lakosokhoz, majd bejelentette, hogy jövő héten szombatra tüntetést hirdet a Kossuth-térre. Mint mondta, szerinte Debrecennek most lehetősége van az Orbán-rendszer lebontására, ehhez azonban az kell, hogy az itt élők minden nap demonstráljanak a város főterén.

A rendőrségen bejelentett és az utána kialakult spontán gyülekezés is békésen zajlott, néhány ellentüntető ugyan próbálta megzavarni az eseményt, de a szervezők gyorsan eltávolították őket.

Lia

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.