Hazugság/igazság – Szórólapoznak az akkumulátorgyárról, kiadóként Debrecen önkormányzatát tüntették fel

13 pontban igyekeznek cáfolni a kínai üzemmel kapcsolatos aggályokat, mi pedig 9 kérdésben érdeklődtünk a kommunikációs kampányról.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Mióta tavaly augusztusban bejelentették, hogy a kínai CATL óriásvállalat akkumulátorgyárat épít Debrecen déli gazdasági övezetében, a város vezetése meglehetősen korlátozott mértékben élt a lakosság tájékoztatásának lehetőségével. Többnyire ez is abban merült ki, hogy egyoldalúan bizonygatták, a gyár semmiféle veszélyt nem jelent sem a városra, sem a környezetére, minden ezzel ellentétes állítás pedig hazugság, csúsztatás, hangulatkeltés.

Az elmúlt napokban a Fidesz-közeli médiabirodalom és influenszerhálózat, illetve az állami tulajdonú kormánymédia is országos kommunikációs kampányt indított a kínai gyár támogatásáért, ezzel egy időben pedig – úgy tűnik – Debrecen vezetése sem tétlenkedett: egyre többen számolnak be arról, hogy a postaládájukban egy, a témával foglalkozó szórólap landolt, amelyen kiadóként az önkormányzatot jelölték meg. A kiadványon 13 pontban igyekeznek cáfolni az üzemmel kapcsolatban felmerült aggályokat, jogosakat és alaptalanokat egy csokorba gyűjtve.

Debreciner

Az üggyel kapcsolatban ma az alábbi kérdéseket küldtük el Papp László (Fidesz) polgármesternek, valamint Szekeres Antalnak, a város főjegyzőjének:

1. Mikor döntöttek arról, hogy elkezdik tájékoztatni a lakosságot?
2. Miért ezt a formáját választották az információk közlésének?
3. Hány példányban terjesztik a szórólapot? Amennyiben csak bizonyos városrészeket érint a kommunikáció, úgy melyek azok?
4. Ki írta a szórólap szövegét?
5. Melyik cég végezte a tipográfiai és nyomdai előkészítési munkálatokat, és mennyiért?
6. Melyik nyomdában nyomtatták, ennek milyen költségei voltak?
7. Milyen szolgáltatóval terjesztik a szórólapokat? Ők mennyiért vállalták a teljesítést?
8. Kik fogadják a kommunikációs kampányra érkező lakossági visszajelzéseket?
9. Tervezik-e a beruházással kapcsolatos kommunikációs iroda létrehozását?

Amennyiben a városvezetés válaszol az érdeklődésünkre, cikkünket frissítjük.

Korábban több lakossági fórumot is ígért a polgármester

Érdemes megjegyezni, hogy 2022 augusztusában Papp László a Debrecen TV-ben még azt ígérte, több lakossági fórumot is tartanak a beruházásról. Az azóta eltelt közel fél évben mindössze egy ilyen eseményt szerveztek, de azt is egy törvényi kötelezettség miatt megrendezett közmeghallgatással egybekötve, még január 9-én.

Debreciner
Debreciner

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.