Újabb 44 millió forintot kapott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a több mint 5 éve húzódó hajdú-bihari beruházásra

Eredetileg már 2019-ben, a legutóbbi határidő szerint pedig 2022 végéig be kellett volna költözniük a fogyatékossággal élőknek, pszichiátriai kezelésre szorulóknak, valamint szenvedélybetegeknek.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

2022 augusztusában írtunk a „Jobb, mint az Otthon” Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című programról, amelynek keretében szociális otthonokat váltanának ki új, tizenkét férőhelyes házak építésével és felújításával Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen. Az új lakásokba fogyatékossággal élő és pszichiátriai ellátást igénylő személyek, valamint szenvedélybetegek kerülnének.
A program a derecskei épületek előtt elhelyezett táblák szerint 2,44 milliárd, a kedvezményezett Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) honlapján olvasható adatok szerint 2,32 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. Az erről szóló, azóta legalább 10 alkalommal módosított támogatási szerződést még 2017 decemberében írták alá.

Polgár Tóth Tamás

Ahogy azt részletesen bemutattuk, a beruházást hosszú évekig nem tudták befejezni, habár a házak már régen megépültek, a tavaly nyáron publikált cikkünk megjelenéséig még senki nem költözhetett be azokba. Pedig egy derecskei bokrétaünnepről készült, az SZGYF honlapján olvasható beszámolóban az szerepel, hogy már 2019-ben el kellett volna foglalniuk a Derecskén épült házakat. „Amit a projektekben vállaltunk, az mind megvalósul. Továbbá az összes épület az eredetileg tervezett funkciót fogja betölteni – minden ezzel ellentétes állítás tévedésen alapul” reagálta a nagy visszhangot eredményező cikkünkre a főigazgatóság.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A január 30-án éjjel kiadott Magyar Közlönyben szerepel egy Orbán Viktor miniszterelnök nevével ellátott kormányhatározat arról, hogy a kormány egyetért a „Jobb, mint az Otthon” projekt támogatásának növelésével, amit az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből biztosítanak. A mellékelt táblázat szerint a hatályos támogatási szerződés szerinti 2,31 milliárd forintos összköltséget 44,28 millió forinttal toldják meg, a programra így összesen már 2,36 milliárdot költenek.

Úgy tűnik tehát, hogy még mindig nem tudták befejezni a 2017 óta húzódó beruházást. Kíváncsiak voltunk arra, miért volt szükség a forráskiegészítésre, történt-e a legutóbbi cikkünk óta újabb határidő-kitolás, valamint beköltözhetett-e már bárki is az érintett ingatlanokba. A kérdéseinket elküldtük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.