„Nincs olyan, hogy nem tudunk tenni semmit a gyárral szemben” – Kozma Éva és Szebellédi Soma Gergő a Debreciner Podcastban

A Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral a civilek szerint nemcsak környezetvédelmi okokból, hanem a demokrácia szempontjából is komoly problémák vannak. Úgy látják, nagy szükség lenne egy debreceni környezetvédő szervezet létrehozására.

A Debreciner Podcast második évadának kilencedik adásában Kozma Éva termékfejlesztővel és Szebellédi Soma Gergő szabadúszó fotóssal, fotóriporterrel beszélgetett Polgár Tóth Tamás, a Debreciner újságírója. Mindketten civilek, és az elmúlt hetekben valamilyen formában mindketten részt vettek a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár elleni tiltakozásban.

Kozma Éva elmondta, nagyon hálás mindenkinek, aki részt vett a január 28-i, mikepércsi anyák által szervezett demonstráción, amelyen ő is felszólalt.

A január 20-i közmeghallgatáson a debreceni városvezetést lemondásra felszólító Szebellédi Soma Gergő úgy látja, a legnagyobb esélyük az, hogy a gyárral szembeni tiltakozás fekete foltot ejt a beruházó CATL cég renoméján, így jobbnak látják máshová vinni a gyárat.

„Nem csak a víz, a levegő, a zaj. Ez egy élhetetlen gyár, el lehet menni Göd mellé megnézni, hányan panaszkodnak róla, hányan költöztek el” – sorolta Kozma Éva. Szerinte fontos, hogy az érintett lakosokat adatokról, tényekről tájékoztassák, valamint arról, hogy nem kell elfogadni a beruházás megvalósulását.

A gyár megépülését ellenző, de egyelőre csendben maradó civileknek Szebellédi Soma Gergő azt üzente, a passzivitás nem oldja meg a problémát. „Ha mindig egyre többet és többet vesznek el tőlünk, akkor a végén azon kapjuk magunkat, hogy már semmink sem maradt, és egy kis sarokban kucorgunk, mert már mindent elvettek. Onnan megmozdulni, ellenkezni pedig már nem lehet. Vagy ha lehet, akkor sokkal nehezebb” – fogalmazott.

Mindketten úgy látják, a hatóságok és a városvezetés többször is hazudott a lakosságnak a gyárral kapcsolatban.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.