Az LMP és az MSZP is támogatja a Momentum helyi népszavazási kezdeményezését a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Az akkuügyben szintén aktivitást mutató Civil Fórum Egyesület és DK nem vesz részt ebben. A Mi Hazánk Mozgalom saját kérdést adott be, a most együttműködő három szervezet egyelőre kivár az ő kezdeményezésüket illetően. A hármak bejelentették ugyanakkor, hogy egy civilek által kezdeményezett népszavazást támogatnának. - FRISSÍTÉS: A DK utóbb bejelentette, hogy támogatják a „civilek által kezdeményezett” helyi népszavazást.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Közös sajtótájékoztatót tartott február 3-án az LMP, a Momentum és az MSZP a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár miatt beadott momentumos helyi népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban.

Mándi László, Madarasi István és Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Úgy számolnak, hogy civilek is melléjük állnak

Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője elmondta, az LMP és az MSZP azonnal melléállt a január 23-án általa benyújtott népszavazási kezdeményezésnek, segítenek az aláírásgyűjtésben, amennyiben a Helyi Választási Bizottság (HVB) átengedi a kérdést. Mint mondta, megkereste a helyi civileket és más szervezeteket is a támogatásért. „A civilek többsége biztosított arról, hogy a kérdés és az ügy mellé fognak állni annak sikerének érdekében” – mondta, majd köszönetet mondott az LMP-nek és az MSZP-nek, amiért számíthat rájuk az ügyben. A képviselő kijelentette, a három párt nemet mond a szerintük súlyosan környezetszennyező, a város víz- és levegőminőségét jelentősen romboló beruházásra.

Meg kell állítani a Fidesz akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit az LMP szerint

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke kifejtette: számukra ez az ügy arról szól, hogy megvédjék a várost, az egészséges környezetet, az ivóvizet és az energiát. Mint mondta, látják az esélyét annak, hogy a helyiek tiltakozásával megállítható a beruházás, de csak akkor lehet nyugodtan hátradőlni, ha megakadályozzák a Fidesz országos akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit. „A hatalom csak akkor lép vissza ettől a tervétől, ha Debrecentől Gödön át Győrig mindenki egy emberként meg tud mozdulni, és együtt tudunk ez ellen küzdeni” – fogalmazott.

Polgár Tóth Tamás

A kormány lehetővé tenné, hogy korlátlanul vonjanak ki a városból ipari területeket – figyelmeztet az MSZP

Madarasi István, az MSZP debreceni önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, csak összefogással és a civilekkel való együttműködéssel lehet eredményt elérni. Mint mondta, visszautasítják a Fidesz magatartását, amely a civileket és a helyi ellenzéket kárhoztatja a beruházás elleni tiltakozások miatt. Kijelentette, a három párt támogatja a civilek irányából érkező, még be nem nyújtott népszavazási kezdeményezéseket és a más formában történő tiltakozásokat is, nem helyettük, hanem velük együtt szeretnék képviselni az ügyet. Madarasi kifejtette továbbá, a február 2-án közzétett kormányrendelet-tervezet, amely szerint kivonnák a CATL gyárát a területrendezési terv hatálya alól, lehetővé teszi, hogy korlátlanul vonjanak ki önkormányzati területekből ipari övezeteket, valamint átminősítsenek területeket.

Mándi László azt kérte, aki segíteni szeretne a népszavazási kezdeményezésben, az csatlakozzon a SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK - Debreceni népszavazást! nevű Facebook-csoporthoz.

A három kérdés

Jelenleg három népszavazási kérdés vár a Helyi Választási Bizottság döntésére. Január 23-án az alábbi kérdést adta be a Momentum:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

A Mi Hazánk Mozgalom egy nappal később, január 24-én ezt nyújtotta be:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi 100 ezer tonna, vagy az ivóvízigénye eléri a napi 10 ezer köbméter értéket?”

Tegnap, február 2-án pedig egy civil személy, Tóth-Beeri Szilvia is kezdeményezett egy referendumot az alábbi kérdéssel:

„Egyetért-e ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett, és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesítését?”

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A DK és a Civil Fórum Egyesület elutasította a felkérésüket

Megkérdeztük a politikusokat, hogy milyen más szervezetek támogatják a népszavazást, illetve vannak-e olyanok, amelyeket megkérdeztek, de nemet mondtak. Madarasi István kifejtette, hogy számos civil csoporttal egyeztettek, akik még nem tömörültek egységes szervezetbe. Azt is elárulta, a Civil Fórum Egyesület és a DK elutasította azt a felkérésüket, hogy ők is vegyenek részt a bejelentésről szóló sajtótájékoztatón.

FRISSÍTÉS: A DK a civil kezdeményezést támogatja

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője február 4-én szombaton egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írta, pártja támogatja a „civilek által kezdeményezett” helyi népszavazást. Ugyan a közleményében sem a kérdést, sem annak benyújtóját nem nevezte meg, de az önkormányzat honlapján feltüntetett információk szerint e frissítés írásakor, február 6-án Tóth-Beeri Szilvia az egyetlen civil kezdeményező. A DK-s politikus szerint az általa benyújtott kérdés lehet az egyetlen megoldás arra, hogy a debreceniek megvédhessék otthonaikat és városukat a beruházástól.

Varga azt is kijelentette, hogy a Debrecenben létrejött társadalmi összefogásra az jelentheti az egyetlen veszélyt, ha „a közös ügyet megpróbálják pártpolitikai mederbe terelni”. Szerinte most az ellenzéki pártok hátralépésére van szükség. „A DK ezt teszi és erre kéri a többi ellenzéki pártot is; így tudunk segíteni a debrecenieknek, hogy megvédjék otthonaikat az akkumulátorgyár súlyos következményeitől” – olvasható a közleményben.

Arra a kérdésünkre, hogy támogatják-e a Mi Hazánk helyi népszavazási kezdeményezését, Mándi László azt válaszolta, most várakozó állásponton vannak, a három párt a HVB döntése után fog egyeztetni erről, valamint Mándi és Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk debreceni választókerületi elnöke is tárgyalni fognak.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a három párt tervezi-e közös kampánnyal felvenni a versenyt a városvezetés és a Fidesz-közeli propaganda által elindított kommunikációs kampánnyal. Mándi László erre azt válaszolta, mindent megtesznek az ügy érdekében, ugyanakkor nincsenek olyan erőforrásaik, mint a Fidesznek.

Megkérdeztük azt is, várható-e, hogy a három párt összehangolja a politikai munkáját a továbbiakban is. Madarasi István azt mondta, az MSZP eddig is nyitott volt arra, hogy minden olyan demokratikus szervezettel együttműködjön, amely a jelenlegi hatalommal szemben kíván fellépni. Ugyanezt erősítette meg a Momentum részéről Mándi László. Jármi Péter úgy fogalmazott, az LMP ügyek mentén korábban is együttműködött másokkal, ez pedig a továbbiakban is így fog történni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.