Kósa eladósodott, Pósánnak már nincs saját lakása – Megnéztük az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait

Tasó László és Vitányi István leadott dokumentumában is találni furcsaságokat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Február 1-én éjjel közzétették az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait a parlament honlapján. Megnéztük, hogyan változott 2022 májusa óta a hajdú-bihari honatyák vagyoni helyzete a saját bevallásuk szerint.

Kósa ingatlant vásárolt és eladósodott

Kósa Lajos (Fidesz), a Debrecen északnyugati részét magában foglaló Hajdú-Bihar megyei 1-es számú választókerület képviselője a dokumentum szerint 2022-ben 50 százalékos tulajdonrészt szerzett egy 3876 négyzetméteres debreceni, zártkerti művelés alól kivett területben és a rajta található gazdasági épületben. A politikus hitelintézeti számlakövetelése közben 1,8 millió forintról 2,1 millió forintra, a hitelintézettel szembeni tartozása pedig jelentősen, 50-ről 115 millió forintra növekedett. Ugyancsak nőtt a magánszemélyekkel szembeni tartozása 8-ról 10 millió forintra.

Debreciner

Pósán Lászlónak a nyilatkozata szerint nincs saját háza, lakása

Pósán László (Fidesz), a megyeszékhely 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője a vagyonnyilatkozata szerint elvesztette 50 százalékos tulajdonrészét korábbi debreceni családi házában. A dokumentum alapján jelenleg nincs a tulajdonában semmilyen ingatlan. Eltűnt nyilatkozatából a korábban rendszeresen feltüntetett, több millió forint értékű magánkönyvtára is. Eközben 120 ezer forinttal nőtt az állampapírban tartott vagyona, amely így már 41,32 millió forint. A hitelintézeti számlakövetelése 20,6 millió forintról 26,2 millióra nőtt, és eltűnt a 2022-ben még feltüntetett 115 ezer forint hitelintézettel szembeni tartozása.

Facebook

Volt nincs erdő és időzavar Nyíradonyban

Tasó László (Fidesz), az ugyancsak debreceni székhelyű, de számos más települést is átölelő 3-as számú választókerület képviselője meglepő adatot tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Azt írja, van egy 4419 négyzetméteres zártkerti ingatlanja, amelyet 2022. szeptember 7-én vásárolt. Ez azért különös, mert az ingatlan már a 2022 májusában leadott nyilatkozatában is szerepel, méghozzá 2021. június 30-i vétellel. További furcsaság, hogy az új vagyonnyilatkozatban szerepel egy 73 364 négyzetméteres erdő 2020. február 19-i szerzéssel, ami valamiért a májusi nyilatkozatából kimaradt (a korábbiban viszont szerepel).

Tasó hitelintézeti számlakövetelése 11,5 millióról 15 millió forintra, a más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése pedig 23,5-ről 55,5 millió forintra nőtt. Hitelintézettel szembeni tartozása eközben 7,2 millióról 57,1 millióra nőtt, a magánszemélyekkel szembeni tartozása pedig maradt 11 millió forint.

facebook.com/PosanLaszlo

Új lakás Halásznak, új autó Vargának

A további két debreceni kötődésű, pártlistáról mandátumot szerzett országgyűlési képviselőnek, Halász Jánosnak (Fidesz) és Varga Zoltánnak (DK) is változott az anyagi helyzete tavaly májushoz képest. Halász Balatonlellén vásárolt egy 52,9 négyzetméteres társasházi lakást, miközben elfogyott a hathavi képviselői fizetését meghaladó készpénze, ebből korábban 1,5 millió forintot tüntetett fel.

Varga Zoltánnak, az egyetlen hajdú-bihari ellenzéki országgyűlési képviselőnek már nem szerepel a nyilatkozatában a 2022-ben még feltüntetett 50 százalékos tulajdonrész egy 130 négyzetméteres, saját építésű lakóházban. Vásárolt ugyanakkor még egy Volvo személyautót, az eddig meglévő S60-as mellé egy S90-es típust. A hitelintézettel szembeni tartozása 3,5 millióról 13 millió forintra nőtt.

Facebook

Bodó Sándor takarékoskodott és tartozása is lett

Vitányi István (Fidesz), a berettyóújfalui központú 4-es választókerület képviselője vagy máris lecserélte a 2020-ban vásárolt Volvo XC60-asát egy ugyanolyan autóra, vagy elrontotta a vagyonnyilatkozatát, mert pontosan ezt a típust tüntette fel most 2022-es szerzési időponttal. A hitelintézeti számlakövetelése közben 25-ről 12 millió forintra csökkent.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Bodó Sándor (Fidesz), a hajdúszoboszlói központú 5-ös választókerület képviselőjének takarékbetétben elhelyezett megtakarítása a vagyonnyilatkozata szerint jelentősen, 4,7 millióról 18,2 millió forintra nőtt május óta. Pénzkövetelése eddig nem volt, ehhez képest most 30 millió forintot tüntetett fel, valamint keletkezett egy 12 millió forintos lízing tartozása.

Végül nézzük Tiba István (Fidesz), a hajdúböszörményi központú 6-os választókerület képviselőjének vagyonnyilatkozatát. A feltöltött dokumentum alapján a képviselő vagyoni helyzete alig változott az elmúlt háromnegyed évben. Az egyetlen eltérés, hogy a hiteltartozása 8,5 millióról 7,5 millió forintra csökkent.

Facebook

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.