Egy szakértői tanulmány szerint akár napi 60 ezer köbméter is lehet a debreceni déli ipari park vízigénye – írja a 24.hu

A kormányhivatal két nap után eltávolította a dokumentumot, a debreceni önkormányzat szerint a szakértő pontatlanul fogalmazott.

Január 30-án közzétettek egy 186 oldalas hatástanulmányt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján, amely szerint átlagosan 42 500 köbméter lesz Debrecen déli ipari parkjának – ide tervezik építeni a CATL nevű kínai óriáscég akkumulátorgyárát. A dokumentumot a 24.hu vette észre. Az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. által megrendelt tanulmány szerint a reális vízigény napi 40 és 60 ezer köbméter között fog mozogni.

24.hu

A hírportál azt írja, a dokumentumból az is kiderül, hogy az ipari park szennyvíztermelése miatt fejleszteni kell a város szennyvíztisztító telepét is.

A 24.hu arról is beszámol, hogy a tanulmányt két nap után eltüntették a kormányhivatal honlapjáról, mivel a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, ezért a kormányhivatal az eljárást február 1-én megszüntette.

24.hu

Debrecen polgármesteri hivatala a lap érdeklődésére kifejtette, a tanulmány félreérthetően fogalmazott a vízigénnyel kapcsolatban, ezért az önkormányzat kérte annak pontosítását. A hivataltól kapott levélben azt írják, az érintett terület Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes, évtizedekre előre tervezett ellátására és a várható csúcsigények kiszolgálására vonatkozik. Azt is leszögezték, hogy a déli gazdasági övezet legfeljebb napi 24 ezer köbméter vizet használhat majd fel egy tavaly nyári közgyűlési döntés értelmében.

A hírportál kereste a dokumentumot készítő Enviro-Expert Kft.-t. A cég tájékoztatása szerint eddig senki nem kereste őket, így nem tudnak arról, hogy probléma merült volna fel az adatokkal kapcsolatban.

További részleteket a 24.hu cikkében olvashatnak.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.