Egy megállapodás alapján sokkal nagyobb lehet a kínai akkumulátorgyár vízigénye, mint amennyiről Debrecen vezetése beszél

Az együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Papp László polgármester írták alá még októberben. Ebben az szerepel, hogy a déli gazdasági övezet vízkapacitását óránként 1770 köbméterre bővítik. Ez napi 42 480 köbmétert jelent, ami jócskán meghaladja a városházi kommunikációban sulykolt napi legfeljebb 24 ezer köbmétert.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az elmúlt hetekben komoly lakossági ellenkezésbe ütközött a kínai CATL cég akkumulátorgyár-beruházása, amelyet Debrecen déli gazdasági övezetében terveznek felépíteni. A civilek és az ellenzéki pártok helyi szervezetei többek között attól tartanak, hogy a gyár jelentős, egyesek szerint akár napi 40 ezer köbméteres vízigénye felgyorsíthatja a térség kiszáradását. A városvezetés e félelmek cáfolására előszeretettel használja azt a 2022 júniusában elfogadott közgyűlési határozatot , amely szerint az ipari park vízkapacitását óránként 180 köbméterről 1080 köbméterre fejlesztenék. Erre hivatkozott többek között Papp László (Fidesz) polgármester a január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatáson, valamint erről szólt az első pontja annak a szórólapnak is, amelyet az önkormányzat a napokban a debreceni postaládákba eljuttatott.

Debreciner

Habár a városvezetés rendre arról beszél, hogy a vízkapacitást napi 24 ezer köbméterben maximalizálták, ilyen nem olvasható a dokumentumban. Abban azt írják, „a tervezett beruházások megvalósításához az önkormányzat kormányzati támogatásból vállalja, hogy a támogatás folyósításához igazodóan több ütemben kiépíti a szükséges infrastruktúrát” a csatolt táblázatban olvasható adatok szerint. Arról nincs szó az anyagban, hogy a kapacitást ne lehetne tovább bővíteni.

40 és 60 ezer köbméter közötti fogyasztással számolt az eltávolított szakértői tanulmány

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, a 24.hu február 3-án írta meg, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal január 30-án közzétett egy szakértői tanulmányt, amely szerint a CATL gyárának is helyszínt adó déli gazdasági övezet napi vízigénye várhatóan 40 és 60 ezer köbméter között fog mozogni. A dokumentumot két nap után eltávolították a felületről, a debreceni városháza pedig azt közölte, a szakértő pontatlanul fogalmazott.

Kun Ferenc, a tanulmányt megrendelő Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. elnöke a debreceni önkormányzati médiával február 6-án azt közölte, a pontosítások és kiegészítések elvégzése után a dokumentumot újra nyilvánosságra hozzák.

Az állam kötelezettséget vállalt a műszaki leírás szerinti megvalósításra

A városvezetés kommunikációjának ellentmond az az együttműködési megállapodás, amelyet 2022. október 28-án írt alá a magyar állam és a debreceni önkormányzat nevében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Papp László polgármester. A dokumentum, amelyet még novemberben kaptunk meg a városházától, rögzíti, hogy az állam az 1025/2022. (I.27.), az 1041/2022. (II. 4.) és az azt módosító 1255/2022. (V.9.) számú kormányhatározatok alapján forrásokat biztosít és kötelezettséget vállal a déli gazdasági övezetben tervezett infrastrukturális beruházások műszaki leírások és ütemterv szerinti megvalósítására.

Navracsics és Papp
facebook.com/drpappl

A megállapodáshoz csatolt műszaki leírás egyebek között a déli gazdasági övezet vízkapacitásának fejlesztésére is kitér. Mint írják, az ipari park fejlesztéséhez szükséges egy 4 kilométer hosszú új 400-as és egy közel 4 kilométer hosszú új 500-as átmérőjű ivóvízvezeték, a meglévő ivóvízhálózatok összekötése a Varsa utcánál és a Mikepércsi útnál, valamint a hiányzó belső ivóvíz elemek kiépítése annak biztosítására, hogy valamennyi befektetési területet el tudjanak látni. A műszaki leírás szerint így a meglévő kapacitást óránként 1770 köbméterre növelnék. Ez napi 42 480 köbmétert jelent, ami megegyezik a kormányhivatal által törölt, a városvezetés szerint pontatlanságokon alapuló tanulmány számításaival.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Eddig nem jeleztek pontatlanságot

Az együttműködési megállapodás tartalmáról még november 14-én írt a Debreciner, megemlítve a fenti adatokat is. A városvezetés részéről azonban mindmáig semmilyen jelzést nem kapott a szerkesztőség arra vonatkozóan, hogy bármilyen pontatlanság lett volna a polgármester és a miniszter által aláírt anyagban.

A témával kapcsolatban levélben kerestük Papp László polgármestert. Amennyiben válaszol, cikkünket frissítjük.

Elszabadult indulatok, kifütyült polgármester, megválaszolatlanul maradt kérdések…
A január 9-ei akkugyári közmeghallgatásról készült videóinkat ITT TALÁLOD!

youtube.com/c/debreciner

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Kapcsolódó anyagok Szabad Európa oldalain:

- Nem foglalkozik az akkumulátorgyár-üggyel az önkormányzati támogatású debreceni zöldszervezet

- A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

- „Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt

- Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

- Megállíthatja-e egy debreceni népszavazás az „akkumulátor-nagyhatalmi rémálmot”?

- Nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.