Mennyibe került Debrecen vezetésének németországi útja? Közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy kiderítsük

Kikértük a városvezetés akkugyár melletti szórólapkampányával kapcsolatos szerződéseket és számlákat is.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az elmúlt hetekben látványos kommunikációs kampányt indított a kormány, a Megafon nevű Fidesz-közeli influenszerhálózat, valamint Debrecen önkormányzata is a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár mellett. Ezek a megszólalások rendszerint kihangsúlyozzák a CATL üzemének várható előnyeit, tagadják az esetleges hátrányokat és az alternatívákat, valamint igyekeznek hitelteleníteni a gyár ellen indult civil és politikusi tiltakozást.
Papp László és Barcsa Lajos Arnstadtban
Facebook

E folyamatba ágyazható be, hogy Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere és Barcsa Lajos (Fidesz) alpolgármester január végén látogatást tett Németországban, ahol megtekintették a CATL arnstadti gyárát (amely sokkal kisebb a Debrecenbe tervezett üzemnél). Az útra magukkal vitték – mások mellett – az önkormányzati média munkatársait is.

Papp László és Barcsa Lajos útban
Facebook

Ugyancsak ekkortájt landolt a debreceni lakosok postaládáiban az a „13 hazugság – 13 igazság” címet viselő szórólap, amelyet a városvezetés azért adott ki, hogy tételesen cáfoljon egyes lakossági aggályokat. Az anyagban azonban csúsztatások is olvashatók. Azt állítják például, hazugság, hogy a gyár szennyvize a Tócó-patakba kerül majd. Mint írják, „az épületből távozó szennyvíz a gyár területén belüli előtisztítást követően külön vezetéken a debreceni szennyvíztisztító telepre jut további tisztítás céljával”. Ugyan a szórólapon ezt nem említik, de ez a telep a Tócóba engedi a vizet, tehát végső soron valóban a patakba jut a gyár szennyvize.

Vannak, akik szerint ez a szám baljóslatú…
Debreciner

15 napon belül kell válaszolniuk

Az elmúlt napokban komoly olvasói érdeklődést tapasztaltunk a fenti kommunikációs akciók költségeit illetően. A Debreciner már február 1-én közérdekű adatigénylést nyújtott be az Átlátszó oldalán mind a két témában. Megkérdeztük egyrészt, hogy mennyibe került a németországi út az önkormányzatnak és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek, kik vettek részt az utazáson, illetve hozzájárult-e bármilyen nem önkormányzati cég vagy szervezet a túrához. Kikértük továbbá a városvezetés szórólapkampányának valamennyi szerződését és számláját.
Papp László és az arnstadti polgármester a médiával
Facebook

Az infotörvény alapján a polgármesteri hivatalnak 15 napja van a válaszadásra, amelyet indokolt esetben újabb 15 nappal hosszabbíthat meg. Amint válaszolnak az adatigénylésünkre, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.