Hazudott a kínai akkumulátorgyár vízigényéről Debrecen polgármestere a DK szerint

Varga Zoltán, a párt országgyűlési képviselője vitára hívta ki Papp Lászlót a beruházással kapcsolatban.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott február 8-án a DK a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. A tájékoztató elején Vaszkó Imre, a párt önkormányzati képviselője elmondta, a DK által Papp László (Fidesz) polgármesterrel szemben kezdeményezett fegyelmi eljárási indítványt formai okokra hivatkozva elutasították. A képviselő azt ígérte, újra és újra be fogják adni az előterjesztést, mert a pártjuk álláspontja szerint a polgármester nem kerülheti el, hogy feltegyék neki a kérdéseiket a „Debrecen-ellenes” tevékenységeiről.

Jánki József, Varga Zoltán és Vaszkó Imre
Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője arról beszélt, Papp László korábban négy alkalommal sem mondott igazat az akkumulátorgyár vízigényéről, mostanra pedig „belecsavarodott” a saját hazugságaiba. A politikus emlékeztetett, hogy a polgármester által 2022 júniusában előterjesztett, a déli gazdasági övezet infrastrukturális fejlesztéséről szóló közgyűlési javaslat még napi 24 ezer köbméterre bővített vízkapacitásról szólt, majd egy másik dokumentumban napi 3373 köbméter, aztán a biztonsági jelentésben napi 15-20 ezer köbméter bukkant fel. A fentiekhez képest a 24.hu a napokban megírta, hogy egy azóta a kormányhivatal honlapjáról eltávolított szakértői tanulmány szerint akár napi 40-60 ezer köbméter is lehet a CATL gyárát is magában foglaló gazdasági övezet vízigénye. Február 7-én pedig a Debreciner és a Szabad Európa írta meg, hogy egy Papp László és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter által aláírt megállapodás szerint óránként 1770, tehát napi több mint 42 ezer köbméter lesz az ipari park vízkapacitása.

Varga Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán szerint a polgármester a debreceniek helyett az akkumulátorlobbit képviseli, ezért nemcsak a politikusi hitelét, hanem a becsületét is elveszítette. A DK képviselője szerint Papp László neve mellé a Budai Várnegyed karmelita kolostorában már felírták: „tervezett harctéri veszteség”. Varga vitára hívta a polgármestert az akkumulátorgyárral kapcsolatban, mint mondta, várja Papp javaslatát a helyszínt és az időpontot illetően.

Jánki József, a DK önkormányzati képviselője a fentiekhez hozzáfűzte, kínai újságok szerint 320 milliárd forint magyar állami támogatást fog kapni a CATL, ami 1,5 millió forintot jelentene minden debreceni lakos számára.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Elutasították a DK által támogatott népszavazási kezdeményezést

Debrecen önkormányzatának honlapján a sajtótájékoztató előtt néhány órával jelent meg a helyi választási iroda vezetőjének, Szekeres Antal főjegyzőnek a határozata, amelyben formai hibára hivatkozva elutasította Tóth-Beeri Szilvia magánszemély népszavazási kérdését, amelyet a DK is támogatott. Varga Zoltán a Debreciner munkatársától értesült a történtekről. Varga Zoltán az ügyre úgy reagált, nem lepte meg a döntés, szerinte ez volt a kormányzat egyetlen logikus lépése, mivel félnek.

Megkérdeztük, támogatnák-e mindezek fényében a még el nem utasított kérdéseket, amelyeket a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom adott be. Varga Zoltán azt mondta, szerinte rosszat tesznek azok a pártok, amelyek öt másodperc hírnév reményében háttérbe szorítják a civil kezdeményezéseket. Úgy látja, csak a civilek érhetnek el sikert, őket kell támogatniuk a pártoknak. Arra a kérdésünkre, hogy egy újabb magánkezdeményezés esetén mérlegelik-e annak támogatását, a politikus azt válaszolta, minden ilyen mellé odaállnak, ha arra van szükség, odakötözik magukat az épülő gyárkapuhoz is.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.