„Rosszul jár, aki édesanyáknál húzza ki a gyufát” – ismét tüntettek Debrecenben a kínai akkumulátorgyár ellen

Előbb civilek adták át 12 ezer aláírást tartalmazó petíciójukat Szekeres Antal debreceni főjegyzőnek, majd az LMP tartott tüntetést. A mikepércsi civilek bejelentették, minden népszavazáshoz gyűjtenek aláírásokat, amelyek gátolják a beruházást. Az LMP pedig azt közölte, utcai aláírásgyűjtésbe kezdenek, és ha a CATL megkapja a környezetvédelmi engedélyt, minden jogi és politikai lépést megtesznek annak megsemmisítéséért.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hetek óta tüntetnek debreceni civilek a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen. Február 9-én két demonstrációt is tartottak a megyeszékhelyen. Előbb 16 óra 30 perckor a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport és az aHang aktivistái adták át a CATL-beruházás megakadályozásáról szóló petíciójukat a Régi Városháza előtt a városvezetésnek, majd 18 órától az LMP tüntetett a Csapó utcán.

Galéria: Nem az akkumulátorgyárra! – Tüntetés Debrecenben, 2023.február 9. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Miklovicz-Nyikos Mónika

A nagyhatalmi tőke ámokfutását látja egy mikepércsi családanya

Völgyesi Márton, az aHang aktivistája elmondta, október 12-én indították a petíciójukat, amelyre eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Kifejtette, az álláspontjuk szerint a városvezetésnek a fenntartható fejlődést és az élhető jövőt kellene szem előtt tartania.

Pintye Andrea, aki mikepércsi családanyaként mutatkozott be, azt mondta, ő nem Soros-bérenc. A Fidesz-közeli influenszereknek és sajtótermékeknek azt üzente, elég a kontroll nélküli félretájékoztatásból. A felszólaló hangsúlyozta, össze kell fogniuk a közös ügyért. „A természeti erőforrások védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindannyiunk kötelessége” – mondta, majd hozzátette, ami most zajlik, az a nagyhatalmi tőke ámokfutása. A megjelenteket arra kérte, adjanak be olyan népszavazási kérdéseket, amelyek megállítják a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit.

Lia

A beszéd elhangzása után Szekeres Antal, Debrecen főjegyzője a városvezetés nevében átvette a civilek petícióját, miközben a résztvevők közül többen Papp László (Fidesz) polgármestert hiányolták. Azt ígérte, 30 napon belül reagálnak a kezdeményezők kérésére.

Völgyesi Márton az újabb beszédében azt hangsúlyozta, habár a kormány és a városvezetés folyamatosan a CATL németországi gyárához hasonlítja a debreceni beruházást, az ottani üzem hetedakkora, egy korábbi iparterületre épült, nem termőföldre, továbbá ott kutatás-fejlesztés is fog zajlani, nem úgy, mint Debrecenben.

Lia

A Fidesz külföldi vállalatok érdekeit képviseli az LMP szerint

A beszédeket követően az aktivisták tovább gyűjtötték az aláírásokat a petícióhoz, miközben a körülbelül 100-150 résztvevő kisebb csoportokban átsétált az LMP Csapó utcai tüntetésére, ahol a kezdésre mintegy 500-an gyűltek össze.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke arról beszélt, a debrecenieket nem kérdezték meg, át akarják-e adni a vízkincsüket és a termőföldjüket egy idegen, kínai cégnek, valamint akarják-e, hogy szennyezzék a környezetet. „Ismerjük a multikat, ők mindig a mi érdekünket nézik, hiszen ennyire kedvesek. Ezt láttuk Gödön is” – ironizált. Szerinte a Fidesz az emberek helyett a külföldi vállalatok érdekeit képviseli.

Minden népszavazási kezdeményezést támogatnak a mikepércsi civilek

Kozma Éva mikepércsi lakos elmondta, egy olyan aggódó civil csoport nevében szólal fel, aminek a tagjai minden népszavazást támogatnak, melyek akadályozzák az akkumulátorgyár létrehozását. Mint mondta, furcsának találták, amikor a média egy része azt írta a Mikepércs és Debrecen közötti sétájuk után, hogy Soros György buszoztatta őket.

Lia

A beszédét arra fűzte fel, hogy Papp László polgármester egy nyilatkozatában anomáliának nevezte a tiltakozásokat. Feltette a kérdést, nem anomália-e a gyárat jó minőségű termőföldre építeni, a beruházás „ikertestvéreként” emlegetni a jóval kisebb németországi üzemet, eltüntetni a vízfelhasználási adatokat tartalmazó tanulmányt, vagy a környezetvédelmi hatóság, amely a beruházót védi. Kikérte magának azt is, hogy hazaárulóknak nevezik a tiltakozó lakosokat. „Mégis milyen stratégia alapján neveznek aggódó mikepércsi anyákat olyan személyeknek, akik a saját nemzetüknek, hazájuknak súlyos kárt okoznak?” – tette fel kérdést. Azt mondta, a magyar nők sosem voltak gyávák, a mikepércsi anyák mindegyik népszavazási kezdeményezésre gyűjteni fogják az aláírásokat.

Idehozzák a szennyezést és elviszik a profitot Keresztes László Lóránt szerint

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt kérte, a megjelentek mellett a résztvevők köszöntsék Papp László polgármestert és Rácz Róbert hajdú-bihari főispánt, valamint a kormány és a CATL képviselőit is. A tüntetők minden alkalommal füttyszóval és a nevezettek szidalmazásával reagáltak.

Lia

A politikus azt mondta, ez egy nemzeti ügy, meg kell védeni a közös vízkincsünket és a magyar termőföldet. Úgy látja, a döntéshozók jelenleg összevissza beszélnek a gyár várható vízfogyasztásával kapcsolatban, miközben pontosan tudják, hogy az elpocsékolt víz később hiányozni fog innen. Azt is hangsúlyozta, a CATL üzemének annyi az energiaigénye, amennyit a paksi atomerőmű harmada termel meg. Keresztes szerint álhír, hogy az országnak vagy Debrecennek gazdasági hasznot jelentene a beruházás. „Idehozzák a szennyezést és elviszik a profitot” – jelentette ki.

Lia

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja rövid felszólalásában arról beszélt, hogy eszébe jutottak a francia nők, akik az 1789-es forradalmat kirobbantották. „Rosszul jár, aki édesanyáknál húzza ki a gyufát.” Mint mondta, született debreceniként felháborította, hogy „áldebreceninek” titulálják azokat, akik nem értenek egyet a beruházással.

SM

Ez lehet a Fidesz Bős-Nagymarosa

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a kormánynak és a polgármesternek azt üzente, a gyár nem épülhet meg az itt élők akarata nélkül. Kijelentette, sem Debrecen, sem Magyarország nem lesz akkumulátorgyarmat. „Mi 20 és 30 év múlva is szeretnénk a gyermekeink és unokáink szemébe nézni, és azt mondani, megóvtuk a jövőnket” – fogalmazott. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a gyártónak vissza kell vennie a használt akkumulátorokat. „Bele sem merek gondolni, hogy Magyarország akkumulátorhulladék-begyűjtő nagyhatalom lesz” – mondta. Schmuck szerint félő, a kormány nem engedi át a párt országos népszavazási kérdését, de megígérte, ha így lesz, újabb kérdést adnak majd be. A Fideszt arra figyelmeztette továbbá, ha nem értik meg az emberek akaratát, könnyen az ő Bős-Nagymarosukká válhat az ügy. Közölte, az LMP az utcákon fog aláírásokat gyűjteni az akkumulátorgyárak ellen, egyelőre petíció formájában.

Lia

A demonstráció végén Jármi Péter, az LMP megyei elnöke megígérte, habár biztosak abban, hogy a CATL megkapja majd a kormányhivataltól a környezetvédelmi engedélyt, a párt minden jogi és politikai lépést megtesz azért, hogy ez az engedély megsemmisüljön.

Lia

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.