„Magyarország néhány éven belül egy akkumulátortemető lesz” – Reakciók a debreceni akkugyár környezethasználati engedélyére

Az LMP jogi és politikai lépéseket, a Párbeszéd nagyítóval átvizsgálást ígér. A Momentum szerint ez egy vízzabáló és vízmérgező beruházás, amelyet meg kell állítani. Az MSZP debreceni szervezete tiltakozik a döntés ellen, és azt ígérik, mindent megtesznek a lakossági érdekérvényesítés segítéséért. A Mi Hazánk Mozgalom azt sejti, hogy a kormányhivatal döntésére várt a helyi választási iroda, ezért nem hitelesítették eddig a debreceni népszavazási kezdeményezéseket. A városvezetés örül a zöldhatóság határozatának, szerintük Európa-szerte egyedülálló az engedély szigorúsága.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma, február 13-án a zöldhatóságként eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal megadta a környezethasználati engedélyt a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár számára. A hírre azóta több párt reagált.

Jogi és politikai lépéseket ígér az LMP

Az LMP közleményt adott ki, amelyben azt írják, elfogadhatatlannak tartják az engedély megadását, minden jogi és politikai lépést meg fognak tenni annak megsemmisítése és a gyár felépítésének megakadályozása érdekében. A párt szerint minősíthetetlen, hogy a CATL úgy kapott engedélyt, hogy sem a kormányhivatal, sem a cég képviselői az LMP által vélelmezett felkészületlenségük miatt nem tudtak érdemi válaszokat adni a közmeghallgatáson a debreceni lakosoknak. „A hatóságok így semmibe vették a helyi lakosok álláspontját és kifogásait” – írják.

Nem az akkumulátorgyárra! – Tüntetés Debrecenben, 2023.február 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Göd mutatja, mi várhat Debrecenre

A Momentum egy közösségi médiás bejegyzésben azt írta: „a papír sok mindent elbír, például az összes hazugságot, amit a kormány és a kormányhivatalok összehordanak a Magyarországon épülő vízzabáló és vízmérgező akkumulátorgyárakról”. Mint írják, Göd példáján keresztül már láthattuk, a hatóságok nem tartatják be az előírásokat. Emlékeztetnek, a településen 2018-ban betemették azt a kutat, amely a Samsung-gyár monitorozására szolgált volna. Azt is megemlítették, hogy hiába tiltották el a hatóságok a szabálytalanságok miatt a gyár egyes üzemeit a működéstől, a vállalat folytatta a munkát, ezért pedig csak 1-1 millió forintos bírságokat kaptak. „Göd tragikus példája mutatja, hogy mi várhat Debrecenre, ha a lakosokkal összefogva nem állítjuk meg a kínai CATL vízzabáló, vízmérgező akkumulátorgyárát” – fogalmaz a párt.

A tájból mindenképpen hiányozni fog a víz a Párbeszéd szerint

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke ma délelőtt sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a párt „nagyítóval vizsgálja meg” a környezethasználati engedélyt, mivel eddig rengeteg adat nem derült ki a beruházással kapcsolatban. A politikus azt állította, Magyarországon nincs független környezetvédelmi hatóság, az elmúlt években pedig nem volt olyan környezetpusztító beruházás, amelyet a meglévő intézmények megakadályoztak volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gödön úgy kapott engedélyt a Samsung a gyár bővítésére, hogy korábban számos szabálytalanság történt a telephelyen. Debrecen kapcsán hangsúlyozta, egyelőre nem tudjuk, mennyi vizet fog használni a gyár, és annak mekkora részét lehet szennyvízből biztosítani, de az biztos, hogy sok ivóvízre lesz szükség. „Az a víz, amelyet az akkumulátorgyár elhasznál, a tájból mindenképpen hiányozni fog” – szögezte le. Az országgyűlési képviselő továbbá arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak veszélyeztetik a lakosság áramellátását, egy uniós előírás szerint pedig vissza kell majd vennünk az elhasznált akkumulátorokat. „Magyarország néhány éven belül egy akkumulátortemető lesz” – fogalmazott.

Erre várt a helyi választási iroda a Mi Hazánk szerint

A közösségi oldalán közzétett rövid bejegyzésében Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom debreceni választókerületi elnöke is hozzászólt a fejleményhez. Azt írta, szerinte a helyi választási iroda éppen erre a határozatra várt. „Nyilván ezért nem hitelesítették eddig egyik népszavazási kezdeményezést sem, erre vártak. Ez a kormány gazdaságpolitikája” – magyarázta.

Salánkiné Kuti Zsuzsanna
Polgár Tóth Tamás

A lakossági érdekérvényesítés segítését ígéri az MSZP

Február 14-én az MSZP debreceni szervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, megdöbbentek a kormányhivatal döntésén. Úgy látják, a hatóság nem vette figyelembe, Debrecen lakosságának, szakmai és civil szervezeteinek aggodalmát, ellenkezését és egyértelmű tiltakozását. „A kormányhivatal még a látszatra sem adott: a közérdek nevében kizárólag a CATL egyoldalú nyilatkozata alapján adta ki az engedélyt, figyelmen kívül hagyva minden más szakmai véleményt” – írják.

A párt szerint az eljárásnak semmilyen hitele nincs, ahogy garancia sincs arra, hogy a nyilvánosságra hozott paraméterek megfelelnek a valóságnak, és betartják, betartatják azokat. Az MSZP arra is kitér, hogy nem ismertek a környezetvédelmi előírások megsértésének jogkövetkezményei, ahogy egy sor egyéb megfogalmazott és feltett kérdésre sincs semmilyen válasz. „Van viszont a gyárépítést ellenzők nemzetellenessé nyilvánítása, hazaárulózás” – fogalmaznak. A szocialisták szerint a kormány hatalmi szempontú döntést hozott, nyilvánvaló erőpolitizálás történt, amely szemben áll az ország és a debreceni lakosok érdekeivel.

Az MSZP debreceni szervezete a fentiek miatt tiltakozik a döntés ellen, és azt ígérik, mindent megtesznek a lakossági érdekérvényesítés segítéséért.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A Fidesz szerint a „baloldal” káoszt akart

Pósán László (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő ugyancsak egy rövid bejegyzésben szólalt meg a kormányhivatal döntésével kapcsolatban. A közösségi oldalán azt írja: „A baloldal idegen érdekeket szolgálva a debreceni és a magyar fejlődést, gazdasági gyarapodás lehetőségét akarta megakadályozni. Bizonytalanságot és káoszt akart előidézni. Nekünk Magyarország és Debrecen az első! Városunk jólétét kívánjuk előmozdítani!”

Facebook

Debrecen önkormányzatának nevezve magát helyesli a döntést a városvezetés

Debrecen önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán egy bejegyzést tettek közzé ma délelőtt (tehát a kormányhivatal döntésének nyilvánosságra hozását követően alig pár órával), amelyben azt írják, a város önkormányzata egyetért „a környezethasználati engedély kizárólag szigorított feltételek melletti kiadásával”. Azt írják, a zöldhatóság által megszabott keretek szigorúsága egyedülálló az európai akkumulátorgyártó beruházások között, ez pedig garantálja a talaj, a vízbázis és a levegő védelmét, valamint a zajterhelés határértékek alatt tartását.

Facebook

„A város vezetésének, és a várossal dolgozó szakértőknek az a közös megállapítása, hogy a hatóság részéről olyan feltétel- és szabályrendszer fogalmazódott meg a CATL mint beruházó felé, amelyet Debrecen városa elvárt, és a kezdetektől szorgalmazott” – írják a bejegyzésben.

A városvezetés 7 pontban összegezte, hogy szerintük melyek a kínai cég legfontosabb kötelezettségei:

„1. A határozatban a hatóság a talaj védelme érdekében többek között a legszigorúbb vízzárósági aljzat kialakítását írta elő, (vasbetont, szálerősítésű betont), valamint a beruházónak vegyszerálló és folyadékzáró HDPE fóliaréteget kell beépíteni úgy, hogy azok együttesen alkalmasak legyenek tartós, biztonságos, szivárgásmentes műszaki védelmi funkció ellátására.
2. A beruházó már a tevékenység megkezdése előtt is több helyről, több mélységből mintavételezéssel köteles mérést végezni a területen a talajból lítiumra, NMP-re, alumíniumra és mangánra annak érdekében, hogy a hatóság később ezekhez az értékekhez tudja viszonyítani a rendszeres mintavételek eredményeit.
3. A hatóság két technológiai lépésben is kötelezte a gyárat a víz újrafelhasználására. Továbbá a vízügyi és vízvédelmi hatóság kibővítette a szennyvízben rendszeresen vizsgálandó anyagok körét, és egyedi – a jogszabályi előírásnál szigorúbb – határértékeket határozott meg. Előírta az NMP és a lítium rendszeres vizsgálatát is, és mivel ezekre jogszabály küszöbértéket nem határoz meg, egyedi határérték meghatározására került sor.
4. A telephelyen a csapadékvizek szikkasztása nem lehetséges, erre a célra teljesen zárt rendszer kialakítását írta elő.
5. A levegő védelme érdekében a kibocsátási határértékek esetén jóval szigorúbb előírásokat állapított meg, mint ami jogszabály szerint engedélyezhető lenne.
6. A zajvédelem tekintetében is szigorú előírásokat fogalmazott meg a kormányhivatal. Így az üzemeltetőnek már a technológiai próbaüzem megkezdését követően műszeres zajmérések alapján készült szakvéleménnyel kell igazolnia, hogy a zajkibocsátási határértékeknek megfelelően működik, és minden egyes zajforrás beüzemelésekor köteles mérni és bizonyítani, hogy az megfelel a határértékeknek. A beüzemelését követően is rendszeres mérésekkel kell igazolni a határértékek betartását!
7. A beruházási területen, szabad zöldfelületeken, elsősorban az ingatlanhatárok mentén a beruházó köteles ős- és tájhonos fafajokból álló fásításról gondoskodni.”

A városvezetés továbbá közölte, az önkormányzat a hatóságok, a Debreceni Egyetem és szakmai civil szervezetek bevonásával állandó ellenőrzést fog végezni a déli gazdasági övezet egészén.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.