NASS

Élő helyek – Bemutatják Balajthy Ágnes debreceni kritikus, irodalomtörténész tanulmánykötetét

„A Térey János-, a Bartók Imre- vagy éppen a Szabó Magda-olvasás nélkülözhetetlen kalauza.”

Február 22-én szerdán 14 órától, a Debreceni Egyetem főépületének 303-as termében tartják Balajthy Ágnes Élő helyek – tér- és biopoétikai összefüggések a kortárs irodalomban című tanulmánykötetének bemutatóját. A rendezvény moderátora Nagy Hilda lesz. A helyszínen kedvezményesen megvásárolható a kritikus, irodalomtörténész könyve.

alfoldonline.hu
A bemutató Facebook-eseményében idézik Herczeg Ákos irodalomtörténészt, aki így írt a kötetről: „Milyen jelentésképző erővel bír az irodalmi művekben megjelenített natúra és architektúra? Hogyan alakulnak az értelmezést érdemben befolyásoló tényezővé az épített és a természeti környezet elemei a 20-21. századi líra és próza egyes darabjaiban? Milyen poétikai történések tűnnek föl a puszta díszletből szövegszervező elvvé váló tér irodalmi reprezentációjának vizsgálatakor? Balajthy Ágnes új könyvében miközben ezekhez hasonló kérdésekkel vet számot, izgalmas szellemi kalandra hív: hol egy romokat, városi tereket kutató architektus, hol egy növényi létmódot megfigyelő botanikus, hol egy Ausztrália kies tájait járó topográfus kíváncsiságával barangolja be az irodalom jól vagy kevéssé ismert vidékeit. Legyen szó akár magyar vagy külföldi művek aprólékos és körültekintő interpretációjáról, a debreceni irodalmár egyszerre kivételesen felkészült utazó és magával ragadó idegenvezető. Könyve így lesz mások mellett a Térey János-, a Bartók Imre- vagy éppen a Szabó Magda-olvasás nélkülözhetetlen kalauzaként hasznos útitársunk.”

Az Alföld folyóirat rendezvényének együttműködő partnerei a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.