„Kósa erős emberei jól jártak ezzel az ügylettel, Debrecen lakói viszont biztosan nem”

Egy városi vagyonkezelő cég azért van, azért kellene lennie, hogy a település vagyonát gyarapítsa tevékenységével. Erre is felhívta a figyelmet a két ellenzéki politikus. Követelik, hogy azonnali hatállyal mondjanak le önkormányzati cégeknél betöltött pozícióikról az érintett személyek.

Debrecenben, az Egyetem sugárút 75. alá eső telek nemrég még a Móricz Zsigmond Kollégiumnak adott helyet, ám hosszas huzavona után lebontották, s most is üres, holott egy éve már az új kollégiumnak kellene ott állnia.

A várostól a területet megvásárló beruházó Kotosmann Zoltán, aki végül féláron jutott hozzá az ingatlanhoz. Ezt a történetet elevenítette fel a Momentum-Jobbik-LMP ellenzéki szövetség részéről Kőszeghy Csanád Ábel polgármesterjelölt és Mándi László képviselőjelölt, a Momentum debreceni elnöke. Szerintük Debrecen városa, lakosai ismét egy ingatlanpanama révén lettek szegényebbek, egyúttal a Fidesz holdudvarához tartozó személyek gazdagodhatnak, hiszen úgy vélik, nem az eredeti céloknak megfelelő kollégium fog itt felépülni, ha végre létrejön a beruházás, ami valóban a diákok érdekeit szolgálná, hanem a pénzes külföldi tanulókból fog hasznot húzni a város helyett néhány magánszemély.

Kőszeghy Csanád Ábel és Mándi László
Koppányi Szabolcs

Kőszeghy elmondása szerint 2014-ben szerepelt a város költségvetésében egy 650 millió forint körüli összeg a Móricz-kollégium és területe eladása kapcsán. A város ugyanis meghirdette az ingatlant, mivel Kováts Ákos egykori főépítész, jelenleg a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója úgy érvelt, a városi tulajdonú cég nem tud mit kezdeni vele, nem éri meg megtartani. 364 millióért kelt el végül, a felértékelés nagyjából feléért.

„Akkor ellenzékiként próbáltuk megakadályozni ezt, szerettük volna, ha a Cívis Ház hasznosítja (bontsa le vagy újítsa fel, de a város mindenképp tartsa meg és kollégiumként funkcionáljon továbbra is). Megkérdeztük Kovátsot, hogy miért éri meg egy magánszemélynek ez a terület és az ingatlan, ha a városnak nem, de ő csak ilyen-olyan indokokat hozott fel, például azt, hogy nincs ehhez használható uniós pályázat, s hasonlók. Végül Debrecen város közgyűlésének fideszes többsége 2017-ben megszavazta, hogy Kotosmann Zoltánnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagjának adják el.” (Az önkormányzati cég honlapján egy homályos fotón és a nevén, meg azon kívül, hogy ő tag semmi sem olvasható.)

Koppányi Szabolcs

Kőszeghy felolvasott egy rövid részt az Móricz-kollégium műszaki állapotának felméréséből, amelyet még lebontása előtt alkottak meg: „az épület korának megfelelő, statikailag stabil, eredeti rendeltetésére alkalmas”. A Kotosmann-féle ígéret 2018 nyarának közepére már egy kész, jól funkcionáló, modern kollégiumot tartalmazott, ami azonban Kőszeghy szerint csak nevében kollégium, inkább a külföldi diákok luxusapartmanjaként lehetne aposztrofálni, ahova jó pénzért költözhetnek be majd. „Érdekesség még a történetben, hogy még Kósa Lajos annak idején kijelentette, nem nyúlnak bele utólag a megvalósítási tervekbe, amelyek akkor 20 méteres belmagasságot engedélyeztek, ám 2017-ben ezt megnövelték 25 méterre” – emlékeztetett Kőszeghy.

Koppányi Szabolcs

Mándi László kitért arra is, hogy jelenleg a tulajdonos láthatóan magánparkolónak használja a területet, illetve „Kósa erős emberei, Kotosmann Zoltán és Kováts Ákos biztosan jól jártak ezzel az ügylettel, Debrecen lakói viszont biztosan nem. Egy városi vagyonkezelő cég azért van, hogy a település vagyonát gyarapítsa tevékenységével. Ám Kósa Lajos alatt odáig süllyedt a városvezetési morál, hogy nem érez etikai vétséget sem egy önkormányzati cég vezetője, sem egy önkormányzati cég igazgatósági tagja, ha privát cégébe közvetíti ki a városi vagyont, s adja el áron alul."

Minimum etikátlannak érzi Mándi mindezt, egyúttal felszólította az érintetteket, hogy azonnali hatállyal mondjanak le önkormányzati cégeknél betöltött pozícióikról. Vagy ha nem teszik, a közgyűlés elé terjesztik ezt. „A Momentum-Jobbik-LMP elkötelezett Debrecen átlátható működése mellett, s szeretnénk, ha az ilyen ingatlanügyek minél nagyobb nyilvánosság mellett zajlanának a továbbiakban.”

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.