A kínaiakat kérdezi a DK az akkugyár vízfelhasználásáról, a veszélyes anyagokról és a CATL-nek juttatott állami támogatásról

A párt szerint a választók 2024-ben kifejtik majd a véleményüket a debreceni városvezetés leváltásával.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció február 16-án Debrecenben, a város déli határába tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Vaszkó Imre, a párt önkormányzati képviselője elmondta, nem lepődtek meg azon, hogy a CATL megkapta a környezethasználati engedélyt. Megjegyezte, az abban található adatok sok tekintetben eltérnek az eddig közöltektől. Kifejtette, habár a városvezetés nem kérte ki a debreceniek véleményét, a 2024-es önkormányzati választáson találkozni fognak ezzel, a leváltásuk formájában.

Jánki József, Varga Zoltán és Vaszkó Imre
Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője szerint a kormány és a városvezetés háborút indított a város polgárai ellen. „Ott tartunk, hogy százmilliókból fizetett, kormányzatközeli influenszerek állítanak pellengérre becsületes, derék debreceni polgárokat, anyukákat és apukákat” – fogalmazott. A politikus szerint a Fidesz minden téren hazudik, vagy elhallgat információkat.

A képviselő emlékeztetett, a CATL egy napokban tett nyilatkozata szerint a cég világszerte törekszik a jószomszédi viszonyra, továbbá fontos nekik a debreceniek egészsége és jóléte. „Most rajtuk a sor, hogy ezt bebizonyítsák” – mondta. A DK Szilágyi Balázshoz, a CATL kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjéhez fordult olyan kérdésekben, amelyekre eddig nem kaptak egyértelmű válaszokat. Varga kifejtette, a levélben a szürkevíz-technológiára is rákérdeznek, ugyanis a kormány és a városvezetés kommunikációjával szemben a hivatalos anyagokban semmi nem olvasható arról, hogy a kínaiak tisztított szennyvizet akarnának, illetve tudnának felhasználni, továbbá hogyan történne ennek a megvalósítása. Az országgyűlési képviselő megjegyezte, ezeket a kérdéseket az előző héten feltették Gorján Ferenc debreceni vízműigazgatónak is, aki nem reagált a megkeresésükre.

Polgár Tóth Tamás

A politikus szerint számos kérdés van még a veszélyes anyagok szállításával és a gyárnak adott állami támogatással kapcsolatban is. Emlékeztetett, kínai forrásból származó hírek szerint 320 milliárd forint közpénzt ad a kormány a CATL-nek.

Jánki József, a DK önkormányzati képviselője a fentiekhez hozzátette, amennyiben 2024-ben átveszik a város irányítását, leállítják az akkumulátorgyár-beruházást.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Bíróság elé viszik-e az ügyet?

A Debreciner megkérdezte, hogy a párt szakértői találtak-e olyan problémás elemeket a környezethasználati engedélyben, amelyeket bíróságon fognak megtámadni. Varga Zoltán erre azt válaszolta, a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által a múlt heti kormányinfón elmondottak alapján a kormány pontosan tudja, kik azok, akik bíróság elé viszik az ügyet. „Nyilván a mi szakértőink is dolgoznak ezen” – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogy járt-e már Debrecenben az akkumulátorgyár miatt Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelemért felelős árnyékkormánybiztosa, illetve várható-e a látogatása, Varga Zoltán úgy felelt, várható, ahogy mások látogatása is.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.