Újabb nyolc hónappal csúszik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság hajdú-bihari férőhelykiváltó programjának befejezése

Eredetileg 2018 végén tervezték átadni a fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek ellátását szolgáló épületeket. A szakmai tervben szereplő férőhelyek több mint 70 százalékát már kiváltották, de Derecskén még mindig nem költözhetett be senki az ottani házakba.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Először 2022 augusztusában írtunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) „Jobb, mint az Otthon” Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című, az Európai Unió által finanszírozott, 2,3 milliárd forintos (az összeget többször is változtatták) programjáról, amelynek keretében Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen létesítenek tizenkét férőhelyes házakat. A projekt része annak az uniós törekvésnek, amely a nagy, a társadalomtól elszeparáltan működő szociális intézmények kiváltását célozza. A lakásokba a tervek szerint fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek költöznek majd be.

Üresen állnak a derecskei házak
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról ugyancsak beszámolt a Debreciner, a január 30-án kiadott Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat a program támogatásának 2,31 milliárdról 2,36 milliárd forintra történő növeléséről.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az SZGYF-et, ahonnan február 2-án azt a tájékoztatást kaptuk, hogy folyamatban van a projekthez eredetileg 2017-ben megkötött támogatási szerződés 12. módosítása. (Ezt cikkünk megjelenéséig még nem töltötték fel a szervezet honlapjára.) Az újabb szerződésmódosítás a főigazgatóság tájékoztatása szerint 2022. december 31-ről 2023. augusztus 31-re módosítja a projekt befejezési határidejét. Ahogy azt korábban ismertettük, az eredeti befejezési határidő 2018. december 31. volt.

Az SZGYF válaszából az is kiderült, hogy a kormányhatározatban olvasható 44,28 millió forintos többlettámogatásra azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban beérkező ajánlatok meghaladták a projekt költségvetésében rendelkezésre álló forrást.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Derecskén még mindig üresek a házak

Arra a kérdésünkre, hogy hányan költözhettek már be a lakóépületekbe, azt válaszolták, összesen 177 ellátottról van szó, közülük 72-en Szerepen, 82-en Bárándon, 23-an pedig Püspökladányban találhattak új otthonra. Az SZGYF tájékoztatása szerint tehát Derecskén hiába épült fel már évekkel ezelőtt 5 ház is, ezekbe még nem költöztek be lakók. A „Jobb, mint az Otthon” szakmai tervében egyébként összesen 249 férőhely kiváltása szerepelt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.