Feldolgozatlanul – a 444 dokumentumfilmje a gyilkosságsorozatról

14 éve történt a magyar történelemben példa nélküli támadássorozat, amikor szélsőségesek egy csoportja hat embert, köztük egy kisgyereket gyilkolt meg, csak azért, mert cigány származásúak voltak.

A 444 ismertető szövege a videómegosztón:

A romák elleni gyilkosságokat nem dolgozta fel a magyar társadalom. Készültek ugyan könyvek, film és színdarab is róluk, de ezek kevesekhez jutottak el. Hogyan történhetett meg? Mit kell tennünk, hogy soha többé ne történhessen meg? Hogy ezekre válaszolni tudjunk, muszáj lenne az eddigieknél sokkal mélyebben szembenéznünk e gyilkosságokkal.

Fuchs Máté dokumentumfilmje, a Feldolgozatlanul ehhez a folyamathoz szeretne hozzájárulni azzal, hogy szociológusok, aktivisták, újságírók segítségével igyekszik nagy látószöggel bemutatni azt a társadalmi és politikai környezetet, ami a gyilkosságsorozatot megelőzte, és amiben a nyomozás és bírósági eljárás lezajlott. Mindeközben bemutatja azt is, filmrendezők, fotóművészek és mások hogyan próbálták, egy roma színi társulat pedig hogyan próbálja most feldolgozni a feldolgozhatatlant.

Rendező: Fuchs Máté
Operatőr: Papp Máté, Vajda Gergely Balázs
Vágó: Láng Alexandra
Rendező asszisztens: Elek Judit Sára
Produkciós asszisztens: Bognár Flóra
Helyszíni hang: Bognár Flóra, Elek Judit Sára
Fényelés: Salma Levente
Hangutómunka: Balogh Péter Zene: Szabó Bálint "Gosheven"
Grafika: Ásmány Zoltán
Támogatók: Goethe Institute, Freeszfe Egyesület

Kapcsolódó beszélgetésünk:

- „A gyűlölet jelen van Magyarországon” – Vágvölgyi B. András a Debreciner Podcastban

Ajánljuk figyelmedbe az Erőszak és kirekesztettség oldalt a közösségi hálón.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.