„Az elkövetkezendő egy-két generáció lelki sérült lesz” – Netreba Vitalij és Szebellédi Soma Gergő a Debreciner Podcastban

A háború következményeként egyesült az ukrán nemzet, az egész ország biztos az oroszok feletti győzelemben, de bárhogy is alakul, nehéz jövő vár a traumatizált lakosságra.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ma, február 24-én van az egyéves évfordulója annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte az Ukrajnával szembeni katonai inváziót. Ebből az alkalomból a Debreciner Podcast második évadának tizenegyedik adásában Netreba Vitalijjal, a debreceni ukrán nemzetiségi önkormányzat elnökével, valamint a keleti szomszédunknál önkénteskedő Szebellédi Soma Gergő fotóssal, fotóriporterrel igyekeztünk körüljárni, milyen állapotban van most az ország, hogyan viselik a háború szörnyűségeit az ott élők, mi várhat rájuk a háború után.

Szebellédi Soma Gergő elmondta, elsősorban ukrán fiatalok társaságában vett részt egy Kijev melletti kisváros, Makariv lánykollégiumának újjáépítésében. Elmesélte, hogy egy alkalommal elhúzott a fejük felett egy vadászgép vagy rakéta, de szinte meg sem rezzentek a többiek. „Soha nem láttam rajtuk egy szikra félelmet sem, úgy, hogy ott ültünk teljesen kiszolgáltatva bármiféle veszélynek” – mondta.

Netreba Vitalij úgy látja, nem kérdés, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, amelyből erős, egységes, független, európai orientációjú országként fognak kijönni, ehhez azonban nagy hangsúlyt kell fektetniük a tragédiákat megélt civilek, köztük a gyerekek, valamint a poklot megjárt katonák mentális egészségének ápolására.

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.