„Az elkövetői kört a debreceni Fidesz-maffiáról fel tudnánk rajzolni” – Az akkugyár területénél tüntetett a Mi Hazánk Mozgalom

Apáti István, a párt alelnöke szerint elképzelhető, hogy az akkumulátor-nagyhatalmi törekvések mögött az áll, hogy a kormány további kínai hiteleket akar felvenni. Toroczkai László pártelnök az 1222-es Aranybullára hivatkozva szólította fel ellenállásra a megjelenteket.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Demonstrációt tartott a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen a Mi Hazánk Mozgalom február 24-én, az építési terület melletti körfogalomnál. A munkaidőben tartott tüntetésen körülbelül 200-250-en vettek részt, köztük debreceniek, mikepércsiek, de az ország más pontjairól is érkeztek tiltakozók. A demonstráción nemcsak részt vett, de aktív szerepet is vállalt a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a párthoz kötődő szélsőjobboldali félkatonai szervezet.

Galéria: Tiltakozás a kínai akkumulátorgyár felépítése ellen – Mi Hazánk Mozgalom – 2023. február 24. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Mondjon le Papp László, és adja át a helyét valakinek, aki alkalmas a debreceniek megvédésére

Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a párt debreceni választókerületi elnöke arról beszélt, nem ők, hanem a döntéshozók és a beruházók sértettek alapjogot – utalt a helyi választási bizottság (HVB) elnökének érvelésére, aki többek között alapjogi aggályokra hivatkozva javasolta a párt népszavazási kezdeményezésének elutasítását, amit a testület el is fogadott. „Itt mi már nem széllel, hanem tornádóval megyünk szembe” – fogalmazott a politikus, majd azt ígérte, akár az Alkotmánybíróságig is elmennek a határozat felülvizsgálatáért.

Koppányi Szabolcs

Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette, a pártja szerint a magyar nemzetgazdaságot a mezőgazdaságra épülő feldolgozóiparra, könnyűiparra és nehéziparra kellene alapozni. A politikus Papp Lászlónak (Fidesz), Debrecen polgármesterének azt javasolta, mondjon le, és adja át a helyét valakinek, aki alkalmasabb a város vezetésére, az itt élők megvédésére. A képviselő szerint a Magyarországon épülő akkumulátorgyárakban nem magyarok fognak dolgozni, a cégek pedig kiviszik a profitot az országból.

Koppányi Szabolcs

Az alelnök szerint a DK „lepacsizott” a Fidesszel

Apáti István országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke azt mondta, habár nem tudják bizonyítani, biztosak abban, hogy nem mentes a korrupciótól a CATL-beruházás. „Az elkövetői, bűnözői kört a debreceni Fidesz-maffiáról és az azon túlterjedő országos maffiahálózatról nagyjából fel tudnánk rajzolni” – jelentette ki. A politikus ködszurkálásnak nevezte, hogy a DK fegyelmi eljárás indítását kezdeményezte a város közgyűlésében Papp László polgármesterrel szemben. „Pont az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet, és közben lepacsiznak a Fidesszel. Mert mind a kettő globalista párt” – magyarázta.

Koppányi Szabolcs

Kifejtette, szerinte a pártja helyi népszavazási kezdeményezését azért nem hitelesítették, mert nem publikált felmérések alapján jó esély lenne egy sikeres referendumra, ez pedig beláthatatlan következményekkel járna a Fideszre nézve. A politikus arról is beszélt, elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány azért akarja akkumulátor-nagyhatalommá változtatni az országot, mert további kínai hiteleket tervez felvenni az államcsőd elkerülése érdekében.

A mi életünkben már nem nyer semmit az államháztartás

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és országgyűlési frakcióvezetője a megjelenteknek arról beszélt, a magyarságnak az Aranybulla óta kutya kötelessége az ellenállás. Azt, hogy a HVB egy nap alatt minden helyi népszavazási kezdeményezést elutasított, a pártelnök „észak-koreai” lépésnek nevezte. A politikus emlékeztetett, a Fidesz 2010 előtt még azért küzdött, hogy a gyöngyösiek helyi népszavazáson dönthessenek egy gumigyár megépítéséről, az akkori kormányt ez meghátrálásra is késztette.

Koppányi Szabolcs
Toroczkai az elmúlt 30 év gazdaságpolitikáját magyarellenesnek nevezte. Szerinte a CATL már toborozza Debrecenbe a külföldi munkaerőt. Mindezt arra alapozta, hogy a cég a LinkedIn-en, angol nyelven hirdet pozíciókat. A képviselő arról is beszélt, hogy a gyárból kikerülő szennyező anyagok előbb-utóbb be fog kerülni az itt élő emberek szervezetébe. Kijelentette, a kínaiaknak juttatott támogatások miatt a beruházás a mi életünkben már nem fog többletbevételt jelenteni a magyar államháztartás számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a debreceni gyárba nem tudnak majd beszállítani a magyar alvállalkozók sem.

Rendőrsorfal fogadta a tüntetőket

László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom elnöke a demonstráció végén felidézte, hogy 2015-ben a menekülttábor (amelyet a félkatonai szervezet vezetője „migránsszállónak” nevezett) elleni tüntetésen megindultak a tábor felé, most pedig bejelentette, hogy kimegy az építkezéshez, és várja a hozzá csatlakozókat. Végül 50-60 személy követte őt a helyszínre, ahol rendőrsorfal fogadta őket. A demonstrálók elállták az építési terület bejáratát. Később két csoportra bomlottak, a László Attila által vezetett szervezet legtöbb aktivistája egy másik bejárathoz ment, így órákon keresztül blokkolni tudták a járművek közlekedését. Nem sokkal 16 óra után leálltak a munkagépek, a tüntetők pedig 18 óráig maradtak a helyszínen.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.