Újabb 17,5 milliárd forintot ad az állam a debreceni déli gazdasági övezet fejlesztésére, ahová a kínaiak akkugyárát is építenék

Egy munkásszállót építhetnek Tégláskert városrészhez közel, valamint ideiglenes szállásokat is kialakíthatnak az ipari parkban.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Február 28-án éjjel megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amely több új fejleményt tartalmaz Debrecen déli gazdasági övezetével kapcsolatban, ahol a tervek szerint a kínai CATL akkumulátorgyára is felépül. Egy 2015-ös kormányrendelet módosításával nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították azokat a közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek a város déli határában található földterületeken ipari telephely kialakításával, útépítési, vasútépítési, közműfejlesztési, valamint egyéb infrastruktúra-fejlesztő beruházással és a területen megvalósuló egyes gazdaságfejlesztési célú és munkahelyteremtő beruházásokkal függnek össze.

Itt folynak a CATL akkumulátorgyára megépítésének előkészületei
Koppányi Szabolcs

Munkásszálló lehet Tégláskert alatt, újabb milliárdokkal csábítanák a befektetőket

A kormányrendelet szerint a debreceni repülőtértől közvetlenül északra, Tégláskert városrészhez közel egy munkásszállót is elhelyezhetnek, továbbá arról is rendelkezik, hogy a beruházás fő rendeltetés szerinti épületeinek használatbavételéig munkásszállónak nem minősülő ideiglenes szállásokat is létesíthetnek az építkezést végző munkások számára.

Munkásszálló lehet itt
Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer

A Magyar Közlönyben továbbá megjelent két kormányhatározat is a déli gazdasági övezetről. Ezek közül az egyik beruházási célterületté nyilvánított számos, Debrecen déli, valamint Mikepércs nyugati határában található földterületet. A másik határozat pedig leszögezi, hogy a kormány egyetért a gazdasági övezet fejlesztésével a befektetők bevonzása érdekében, felhívja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy gondoskodjon az ehhez szükséges feladatok végrehajtásáról, továbbá ennek érdekében 17,5 milliárd forint többletforrást biztosít a költségvetésből a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nzrt. javára „ipari parkok kialakítása, fejlesztése” jogcímmel.

Repülőtér - munkásszálló
Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer

Nem termőföldet adtak vissza a mezőgazdaságnak?

A Magyar Közlönyben publikált változások kapcsán Debrecen önkormányzati lapja, a Dehir azt írja, egy 18,5 hektáros, egybefüggő területet kivontak a fent említett kormányrendelet hatálya alól, így ott ismét a város helyi építési szabályzata az irányadó. E szerint a szóban forgó rész mezőgazdasági terület, amelyen gazdálkodás folytatható.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az akkumulátorgyárakról szóló parlamenti vitában pár napja arról beszélt, hogy a terület szomszédságában lévő föld, ahol a CATL gyára épül, „aranykorona értékét tekintve igen gyenge minőségű föld, valóban belvizes, ha nagyon száraz időszak van, akkor szikes, tehát lényegében aki azt állítja, hogy ez termőföld, az egy dologról tesz tanúbizonyságot: fogalma sincsen, hogy Debrecenben ez hol van, és hogy miről beszél”.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.