Panaszt tesz az Európai Bizottságnál a Párbeszéd a kínaiak debreceni akkumulátorgyára miatt

Jávor Benedek, a párt uniós tanácsadója szerint az eljárás azért is fontos, mert így egy külső szereplő bevonásával értékelik a beruházás felszín alatti vízbázisra gyakorolt hatásait.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Március 2-án délelőtt egy videót töltött fel a közösségi oldalára a Párbeszéd, amelyben Jávor Benedek, a párt uniós tanácsadója arról beszélt, hogy panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a kínai CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának ügyében.

Itt folynak a CATL akkumulátorgyára megépítésének előkészületei
Koppányi Szabolcs

A volt európai parlamenti képviselő kifejtette, a kormányhivatal által kiadott környezethasználati engedély nem számol jó néhány környezeti hatással, mindenekelőtt a gyár vízfelhasználásának a felszín alatti vizekre és az ezekre épülő ökoszisztémára gyakorolt hatásával. Jávor Benedek szerint ez a vízbázis már jelenleg is túlhasznált, az Európai Unió jó ökológiai állapot elérését célzó vízkeretirányelve alapján ezért a vízhasználati engedélyek felülvizsgálata lenne indokolt, az akkumulátorgyár építése pedig kifejezetten ellentétes ezzel az irányelvvel. Kifejtette továbbá, hogy a felszín alatti vízbázisra gyakorolt negatív hatás Natura 2000-es területeket is károsít. A tanácsadó úgy látja, a fentiek miatt a beruházás a hazai mellett az európai jog alapján is támadható.

Jávor Benedek azt is megjegyezte, hogy a fokozott vízkivétel miatt megkérdőjelezhető az európai uniós forrásból megvalósuló Civaqua-program által végrehajtott vízbázis-rehabilitáció sikeressége.

A tanácsadó szerint a politikai ellenőrzés alá vont magyar környezetvédelmi hatóságoktól nem remélhető a környezeti hatások objektív feltérképezése, a környezeti szempontok érvényesítése a döntéshozatalban, a szigorú korlátok és előírások megfogalmazása, valamint betartatása sem. Mint mondta, abban bízik, hogy az Európai Bizottságnak benyújtott panasza nyomán tisztázni lehet a debreceni akkumulátorgyár valós környezeti hatásait, és amennyiben fennáll az európai jog sérelme, felülvizsgálhatják és átalakíthatják a projektet olyan módon, hogy az ne veszélyeztethesse a térség jövőbeli vízellátását.

Koppányi Szabolcs

Évekig is tarthat, mire döntenek, de legalább megvizsgálják a vízbázisra gyakorolt hatásokat

Jávor Benedeket telefonon értük el. Megkérdeztük tőle, várhatóan mennyi idő alatt hozza meg a döntését az Európai Bizottság, alkalmas lehet-e arra a panasz, hogy szükség esetén leállítsák a gyár építését. A tanácsadó kifejtette, bármi lehetséges, voltak már olyan eljárások, amelyek néhány hét alatt lezárultak, azonban neki magának is van egy olyan panasza a sajtószabadság ügyében, amelyet 2016-ban adott be, és még mindig konzultálnak róla.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Hangsúlyozta, a Bizottság célja nem a beruházás megakadályozása, hanem az esetleges jogsértés megszüntetése. Ha azt látják, hogy fennáll az uniós jog sérelme az akkumulátorgyár kapcsán, akkor felveszik majd a kapcsolatot a hivatalos magyarországi szervekkel, és megpróbálják velük konzultálva feloldani a konfliktust. Jávor szerint a probléma összetett, az eljárás időtartamát befolyásolhatja, hogy mennyire konstruktívak a partnerek, illetve találnak-e olyan megoldást, amely megszünteti a jogsértést. „Ez az eljárás azt mindenképpen eredményezni fogja, hogy egy külső szereplő, az Európai Bizottság bevonásával értékelni kell a várható vízfelhasználást és ennek hatását a felszín alatti vízbázisokra, amely véleményem szerint a környezeti hatástanulmányban és az engedélyben nem történt meg kellő alapossággal” – fogalmazott. A tanácsadó elmondta, ilyen eljárások végén a megoldási javaslat elutasítása esetén akár büntetést is szabhat ki a Bizottság.

Koppányi Szabolcs

A volt EP-képviselőt arról is kérdeztük, amennyiben az Unió által finanszírozott Civaqua-program célkitűzéseit veszélyezteti az akkumulátorgyár, meg lehet-e fogni ezen keresztül a beruházást. Jávor Benedek úgy válaszolt, egy uniós finanszírozású projektnél a partner kötelezettségeket vállal, a bizottság pedig meg fogja nézni, hogy a vízkivétel akadályozza-e a program teljesülését. Amennyiben úgy látják, igen, akkor hasonló lesz a forgatókönyv, mint Jávor panasza esetében.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.