Ki pótolja a DK elhunyt képviselőjét a debreceni közgyűlésben? Egyelőre nincs megállapodás a jelölő szervezetek között

Török Ferenc nem vette fel a mandátumot, hiába adta neki oda a választási bizottság. A Párbeszéd és az MSZP egy megállapodás alapján a DK-ra bízná elhunyt képviselője, Gulácsi Anna Ilona pótlását, a Szolidaritással azonban egyelőre nem sikerült megegyezniük. Székely Sándor, a szervezet elnöke szerint az ő jelöltjük, Káposznyák István fog bekerülni a testületbe.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Debrecen helyi választási bizottsága (HVB) Török Ferencnek adta ki a Gulácsi Anna Ilona DK-s önkormányzati képviselő január 21-i halálával megüresedett képviselői mandátumot. Török a Párbeszéd jelöltjeként szerepelt a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás közös kompenzációs listáján a 2019-es önkormányzati választáson. A HVB indoklása szerint azért őt választották, mert a négy jelölő szervezet a rendelkezésére álló határidő leteltéig nem nyilvánította ki egységes szándékát a hely betöltéséről.

A négy szervezet bejelenti az összefogását 2019 nyarán - Káposznyák István, Varga Zoltán, Madarasi István és Dede Tamás
Tóth Tamás

Március 30-ig kellene megegyezniük

Török Ferenc és a Párbeszéd már nem sokkal a határozat után jelezte a Debreciner szerkesztőségének, hogy a DK-t tekintik a mandátum jogos tulajdonosának, Kovács Tibor József HVB-elnök pedig ma, március 3-án arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy Török a rendelkezésre álló határidőig nem is vette át azt.

A döntést meghozó választási bizottsági ülés – jobbról a második Kovács Tibor József
Polgár Tóth Tamás

Kovács Tibor József a kérdésünkre kifejtette, a jogszabályok szerint a jelölő szervezetek most ismét választhatnak egy olyan személyt, aki rajta volt a 2019-es kompenzációs listájukon. Ezt legkésőbb március 30-ig, kizárólag közösen tehetik meg. Amennyiben ez nem történik meg, a listán 6. helyen szereplő Káposznyák Istvánnak (Szolidaritás), mint a sorban következőnek adják ki a mandátumot. Amennyiben pedig ő is úgy döntene, hogy nem ül be a közgyűlésbe, akkor újraindul a kör. Ha valamiért úgy érnének a kompenzációs lista végére, hogy senki sem veszi fel a mandátumot, akkor a HVB elnökének tájékoztatása szerint az a következő általános választásig betöltetlen marad.

Volt némi kavarodás

Megkérdeztük az ügyben Varga Zoltánt, a DK országgyűlési képviselőjét, aki mindenekelőtt köszönetet mondott Török Ferencnek a korrekt hozzáállásáért. Mint mondta, az újraindult folyamat nem egyszerű, minden jelölő szervezet elnökének meghatalmazottal vagy anélkül alá kell írnia egy papírt, amelyen bejelentik az általuk is preferált közös jelöltet. A politikus megjegyezte, 2019 óta sok minden változott, de megoldást találnak a helyzetre. „Nagyon bízom benne, hogy rövidesen be fogom tudni jelenteni, ki az új képviselő, aki a sajnálatos módon megüresedett DK-s mandátumot át fogja venni, és beül a közgyűlésbe” – fogalmazott.

Varga és Káposznyák egy 2019. őszi sajtótájékoztatón
Koppányi Szabolcs

Azt, hogy konkrétan ki a DK által preferált jelölt, Varga Zoltán egyelőre nem kívánta megnevezni, mindössze annyit osztott meg a nyilvánossággal, hogy továbbra is ugyanazt a személyt szeretnék a debreceni közgyűlésben látni, akit az eljárás elején is javasoltak. Azzal kapcsolatban, hogy konkrétan miért nem tudtak már az első körben közös jelöltet ajánlani, a politikus azt mondta, a HVB is lehetett volna rugalmasabb, de az ellenzéki szervezetek részéről is történt „némi kavarodás”.

Hiába állapodtak meg, lehet, hogy mégsem a DK-é lesz a mandátum

Megkerestük Székely Sándort is, a Szolidaritás elnökét, akinek a nyilatkozata alapján korántsem tűnik biztosnak, hogy ismét a DK-é lesz a képviselői hely. Kifejtette, jelenleg semmit nem tud aláírni a szervezet nevében, mert hiába választották újra a mandátuma lejárta után, a bíróság még nem végzett az adminisztrációval. „Ráadásul nem is nagyon van kommunikáció a jelölő szervezetek között. Ahogy állunk, most úgy néz ki, hogy Káposznyák István fogja felvenni a mandátumot” – közölte a volt országgyűlési képviselő, aki azt is megjegyezte, ez a mai állapot, azt még nem tudja, hogy mi lesz a hónap végén. Egy újabb kérdésünkre a politikus megerősítette: egyelőre nem tudtak megállapodni egy közös jelölt személyében, jelen pillanatban pedig tárgyalások sem folynak az ügyben.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Kérdeztük Székely Sándort arról a megállapodásról is, amelyet a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás kötött az ilyen esetekre. Erre azt felelte, meg kell még néznie a megállapodást, majd megismételte, hogy jelenleg semmit nem tudnak aláírni.

Telefonon értük el Madarasi Istvánt, az MSZP debreceni önkormányzati képviselőjét is, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, a szervezetek közötti megállapodás alapján a jelölés joga azt illeti meg, amelyiknek a képviselőjét helyettesíteni kell, tehát jelen esetben a DK-t. Ezért a Párbeszédhez hasonlóan az MSZP is támogatja a DK jelöltjét.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.