Hogyan tovább, debreceni ellenzék? – A vezetőiket kérdeztük a választás éjjelén

Az október 13-ai debreceni önkormányzati választáson ismét mindent megnyert a Fidesz. A kompenzációs listákról kapott négy mandátumot a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás összefogás (az ő jelöltjük a második lett a polgármesterválasztáson), hármat pedig a Momentum-Jobbik-LMP összefogás (az ő polgármesterjelöltjük pedig harmadik lett). Hogyan értékeli a debreceni választás végeredményét, benne a saját választási szövetsége eredményét? Mi lesz az első politikusi teendője a választás után, hogyan folytatják a munkájukat október 14-től? Ezeket kérdeztük a debreceni ellenzéki vezetőktől a választás éjjelén.
Káposznyák István, Madarasi István, Varga Zoltán és Dede Tamás a kampány kezdetén
Tóth Tamás

Varga Zoltán (DK) polgármesterjelölt:

- Az egyik szemem sír, a másik nevet. Az az áttörés, ami Magyarországon több helyen végbement, Debrecenben nem sikerült, a Fidesz-hegemónia megmaradt. Egy kis elégtétel van bennem ugyanakkor, a magukat 21. századi pártformációnak tartók megbuktak. S megmutatkozott, hogy nincs olyan, hogy valakire csak azért sokan szavazzanak, mert fiatal. Az is a választások tapasztalata, hogy az ellenzék Debrecenben is fel tudja építeni magát 2022-re. A mi szövetségünk lett a második majdnem minden debreceni választókerületben, elégedettek azonban nem lehetünk, hiszen a Fidesz sokkal jobb eredményeket ért el. Ugyanakkor ne feledjük, hogy egy féldiktatórikus rendszerben, erős jogi propaganda támogatásával, ellenszélben kellett dolgoznunk. Mi szűk háttérrel rendelkeztünk, míg a Fidesznél szerintem még a városházi dolgozók is kötelezően őket nyomták. Fog ez azonban még változni 2022-ben és később is!

- Holnaptól elkezdődik az az ellenzéki munka, amelyhez a Momentum-Jobbik-LMP szövetség tagjai eldönthetik, hogy csatlakoznak-e. Mi felajánljuk, az ő döntésük, hogy szeretnének-e élni vele. Remélem, hogy nemcsak egy választási kampányra volt jó a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás szövetsége, vagyis bízok abban, hogy erős alapot ad ez a közös munka a továbbiakra nézve. A 3 DK-s önkormányzati képviselő és Madarasi István (MSZP) egy 4 fős, ütős baloldali ellenzéki frakciót hoz létre majd Debrecenben. Ám nagyon számítunk Káposznyák Istvánra (Szolidaritás) is a jövőben.

Madarasi István (MSZP):

- Természetesen ez csalódás, hogy továbbra sem sikerült az ellenzéknek Debrecenben áttörést elérnie az egyéni választókerületekben. Ám az összefogásunk olyan üzenetet adott a debrecenieknek, hogy erre lehet építeni a jövőben. Visszajelzéseket kaptunk arról, hogy hitelesnek tekintenek minket sokan. Egyértelmű, hogy ez a balos összefogás Debrecenben az alapja lehet a következő önkormányzati választásokon az ellenzéki javulásnak. A kompenzációs listán 20% körül szereztünk többet, mint a másik ellenzéki szövetség. ez egyértelműsíti, hogy együtt kell tovább építenünk a debreceni ellenzéket.

- Egyszerű a következő időszak feladata. Van egy várospolitikai programunk, ennek elemeit úgy kell tálalni a közgyűlésben, hogy lássa mindenki, van mögötte választói akarat. Emellett a baloldali erő dominanciáját szeretnénk erősíteni a továbbiakban!

Dede Tamás (Párbeszéd):

- Sajnos azzal, hogy az eredeti együttműködésből voltak, akik kiléptek, elásták a komolyabb esélyeket. Ám szinte mindenhol jobb volt a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás, mint a Momentum-Jobbik-LMP. Ha maradnak, akkor sem biztos, hogy nyerünk, de sokkal jobb eredményt ért volna el az ellenzék Debrecenben. Azt el kell mondjam, a Párbeszéd mindvégig mindent megtett azért, hogy a teljes összefogás létrejöjjön. Óriási ellenszélben álltunk helyt, a lehetőségeinkhez képest. Nyilván szerettünk volna jobban szerepelni, de ehhez, úgy tűnik, időre van szüksége Debrecennek.

- A pozitívumokat kell nézni! Budapesten nyert Karácsony Gergely és más nagyvárosokban is váltás történt, vagy megmaradt a nem fideszes vezetés. Debrecenben is lesznek a közgyűlésben képviselőink, akik tovább viszik a lángot. Nincs más választás, mint építkezni s felkészülni 2022-re, amikor, remélem, már teljesebb összefogással sokkal jobban tudunk szerepelni!

Káposznyák István (Szolidaritás):

- Dühös vagyok. Mi, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás vagyunk az a 4 szervezet, amelyik a tárgyalóasztalnál maradt. Akik kiléptek, ezzel kifogták a szelet a vitorlánkból. Ha maradnak, többen mentek volna el szavazni az ellenzékiek mellett. Büszke vagyok ugyanakkor, hogy baloldali egységbe tudtunk tömörülni, s megmutattuk, hogy a baloldaliság nem valami ördögtől való dolog. Szerintem jól szerepeltünk Debrecenben. Szűkös lehetőségeink voltak, s minket folyton gáncsoltak, jogi eszközökkel gátoltak. A Fidesz egy mindent egy lapra feltevő kampányt folytatott, mindenáron nyerni, akár a másik fél eltiprásával vagy bemocskolásával is. A szövetség kiválóan teljesített ehhez képest.

- A baloldaliságot vállalva egységet teremteni és szembe menni a Fidesz arroganciájával, ez a közeljövő feladata.

Mándi László, Kőszeghy Csanád Ábel és Jármi Péter az eredményvárón
Tóth Tamás

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) polgármesterjelölt:

- Nem nagy titok, hogy egy kicsit csalódás ez nekünk, négy képviselőre számítottunk a közgyűlésben. Az is csalódás, hogy a DK szövetsége megelőzött minket, ezt is furcsának tartom. Ennek ellenére kiválóan tudtunk együttműködni. Helyben semmilyen konfliktus nem volt köztünk, és egy nagyszerű kampányt tudtunk folytatni abból a nagyon korlátozott forrásból, ami a rendelkezésünkre állt. Ahhoz képest, hogy körülbelül tizedannyit tudtunk elkölteni, mint a DK, egy nagyon szép eredményt értünk el, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennyien szavaztak ránk.

- Ennek itt nincs vége, nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, nagyon okos és agilis embereket ismertem meg ebben a két pártban. Természetesen az LMP zöld üzeneteit képviselni fogjuk a közgyűlésben. Bizottsági helyekről is fogunk tárgyalni, teljesen világos, hogy ők is részt vesznek majd az önkormányzat munkájában. Az új közgyűlés megalakulása után az első dolgunk az lesz, hogy Kováts Ákos és Kotosmann Zoltán ügyeit a közgyűlés elé fogjuk terjeszteni, ha Papp László nem hívja vissza őket.

Mándi László (Momentum):

- Némileg csalódott vagyok ezzel az eredménnyel, a három mandátummal. Ezt majd átértékeljük, le fogjuk vonni a konzekvenciákat. A megyei tendencia is csalódottságra ad okot. Több város elbukott, amit ellenzéki kézben szerettünk volna látni, gondolok itt például Berettyóújfalura vagy Hajdúdorogra.

- Mi nem folytatjuk a munkát, hanem elkezdjük, hiszen nem volt eddig képviselőnk a közgyűlésben. Minden képviselőjelöltünk aláírta az „Ez a minimum” programot, ezért két-három héten belül ki szeretnénk tenni a honlapunkra a teljes kampányköltésünket. Bízunk benne, hogy hasonlóan jár majd el a többi jelölőszervezet is. Az átlátható önkormányzatért szeretnénk küzdeni.

Jármi Péter (LMP):

- Valóban egy kis csalódottság van az emberek szívében. A kampányt pozitívan értékelem, nagyon jó kampányt folytattunk egy jó csapattal. Csalódottsággal tölt el minket, hogy a Fidesz ekkora sikert ért el Debrecenben és az egész megyében. Van, ahol nagyon jó jelölt indult, mégis relatíve nagy arányban kapott ki. Gratulálni szeretnék minden megválasztott képviselőnek Debrecenben és az egész megyében!

- Az LMP egy önkormányzaton kívüli pártként fogja folytatni a munkát Debrecenben. Továbbra is együtt szeretnénk működni a Jobbikkal és a Momentummal, ők lesznek a szócsőink a közgyűlésben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.