A kormány és Papp a hazugságok, a cívis polgárok az igazság oldalán – A kínai akkugyár ellen szervezett tüntetést a Momentum

A Momentum felszólalói azt ígérték, hogy megtámadják a népszavazási kezdeményezésüket elutasító helyi választási bizottsági határozatot, mert nem fordulhat elő, hogy a Budai Várból mondják meg, mi lesz Debrecennel. Kozma Éva mikepércsi édesanya szerint a nemzeti akkumulátorstratégia ellentétes az alaptörvénnyel, Horváth Nándor László debreceni civil pedig arra hívta fel a figyelmet, most dől el, élhető település lesz itt 20-30 év múlva, vagy egy autóipari gyárváros.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Demonstrációt szervezett a Momentum a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár építése, valamint az ügyben beadott helyi népszavazási kérdésük elutasítása miatt. A Csapó utcai tüntetésen körülbelül 300-an vettek részt.

Galéria: Stop akku! – Tüntetés a népszavazásért, az akkugyár ellen Debrecenben – 2023. március 4. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

„Kamu indokkal” kaszálták el a helyi népszavazást Mándi László szerint

Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője a beszédében felsorolta, miért érez most dühöt: mert másokkal együtt őt és a családját is áldebreceninek nevezik az állami médiában; mert eldöntött kérdésként tálalják eléjük az akkumulátorgyár ügyét; mert a város vezetői csak a munkálatok kezdete után nézték meg a németországi CATL-gyárat; mert a kiadott engedélyek után kezdődött meg „az általuk társadalmi párbeszédnek nevezett dolog”, ami szerinte valójában azt jelenti, hogy hazug propagandával szórják tele a várost közpénzből; mert az októberben még átengedett népszavazási kérdést most „kamu indokkal elkaszálják”. A képviselő elmondta, meg fogja támadni a helyi választási bizottság (HVB) határozatát.

Ezek az ő gyáraik és az ő akkumulátoraik

Kozma Éva mikepércsi édesanya hangsúlyozta, a nemzeti akkumulátorstratégia szembe megy az alaptörvény környezetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseivel. Mint mondta, a média azzal van tele, hogy Magyarországnak lesznek akkumulátorgyárai és akkumulátorai, de szerinte ez nem igaz. „Azok mindig is az idegen tőke tulajdonában maradnak. Az ő gyáraik, az ő akkumulátoraik. Nekünk és gyerekeinknek csak a környezetterhelés marad: a mérgező levegő, a mérgezett talajon termelt élelmiszer, a megmérgezett víz, az elviselhetetlen zaj, a kamionok végeláthatatlan sora, az elhasznált akkumulátorok, amelyeket vissza kell vennie a gyártónak, és a sok hitel, amit azért vettünk fel, hogy fejlesszük az infrastruktúrát az ipari parkokban” – sorolta. Kozma Éva felszólalását egy bekiabáló férfi néhány másodpercre megzavarta, de a szervezők gyorsan elterelték a színpadtól.

Kozma Éva
Lia

Göd, Iváncsa és Debrecen „szívja meg”

Vajda Viktória, a Momentum gödi önkormányzati képviselője elmondta, a Pest megyei városban működő Samsung-gyár 2018 óta már 17 iparbiztonsági és katasztrófavédelmi büntetést kapott, összesen 47 millió forint értékben, ami eltörpül az üzem milliárdos bevételei mellett, ezért nem is érdekli a céget. „Az elektromos autók akkumulátorai kímélik ugyan a környezetet, de áthelyezik a terhelést oda, ahol a bányászat, az energiaellátás, a szállítás, maga a gyártás történik, így hát Göd, Iváncsa és majd Debrecen szívja meg ezt az egész folyamatot” – fogalmazott a képviselő.

Vajda Viktória
Lia
Itt nem csak egy gyárról van szó

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen tagja a pártállami időket idéző, erőszakos iparosításnak nevezte a jelenleg zajló folyamatokat. Hangsúlyozta, nem egy üzemről, hanem Magyarország fejlődési irányáról van szó 20-30 éves távlatban. „Milyen városnak képzeljük el Debrecent 20 év múlva? Egy autóipari gyárvárost szeretnénk látni itt, vagy egy olyan várost, ami élhető marad?” – tette fel a kérdést. Kijelentette továbbá, hogy nem a külföldi multikat kellene támogatni százmilliárdokkal, hanem talpra állítani a magyar feldolgozóipart, javítani az önellátó képességet, és itthon maradásra bírni azokat, akik most külföldön képzelik el a jövőjüket.

Horváth Nándor László
Lia
Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A kormány és Papp László a hazugságok, a cívis polgárok az igazság oldalán Kele János szerint

Kele János, a Momentum országos elnökségi tagja elmondta, Debrecenbe járt egyetemre, törődik a várossal és szereti az itt élő embereket. „Nem fordulhat elő, hogy egy debreceninek a Budai Várból mondják meg, mit tehet és mit nem tehet a saját városával” – fogalmazott. Azt mondta, a debreceniek jobbat érdemelnek – a politikus szerint – a helyiek szemébe hazudó Papp László (Fidesz) polgármesternél. Kele „béna kacsának” nevezte a városvezetést, amely nem érti, hogy Debrecenben a víz, a levegő tisztaságának és a termőföld minőségének a megőrzésére kellene most költeni. Momentum elnökségi tagja hazugságnak nevezte, hogy a gyár a debreceniek érdekét szolgálja, és az üzem nem lesz hatással a környezetre. „A hazugságok oldalán áll a kormány és annak kiszolgálója, a csereszabatos helyi Döbrögi, Papp László, aki ezt állítja” – mondta, mire a sokaság a polgármester lemondását követelte. Kele hangsúlyozta, a debreceni cívis polgárok az igazság oldalán vannak, és nincsenek egyedül. „Legalább annyira a miénk is ez az ország, mint amennyire ők kizárólag a sajátjuknak tekintik” – hangsúlyozta.

Kele János
Lia

A demonstráció végén a szervezők kérésének megfelelően még több tucatnyian maradtak a Csapó utcán, hogy csoportokban megvitassák az akkumulátorgyár ügyét.

Az eseményt a Debreciner élőben közvetítette a Facebook-oldalán, a vágatlan videó itt is megtekinthető:

Videók: Budai Péter, Miklovicz-Nyikos Mónika és Polgár Tóth Tamás

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.