Kósa Lajos azt fejtegette, ha Oroszország győz, akkor is „marad valami” Ukrajnából, de ha Putyin veszít, akkor atomháború lesz

A Fidesz Ukrajna területi veszteségeiben gondolkodik, ez pedig ellentétes a magyar nemzeti érdekkel – véli az LMP. A DK sem lett nyugodtabb Kósa nyilatkozata után.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke március 7-én a Hír TV vendége volt, ahol arról a parlamenti határozati javaslatról kérdezték, amelyet Oroszország Ukrajna elleni inváziójának egyéves évfordulója alkalmából nyújtott be a kormány.

Az adásban Kósa arról beszélt, hogy szerinte az európai országok nem leszoktak az orosz gázról, hanem egy másik függőségre, az amerikai energiahordozókra cserélték azt. „Ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon” – fogalmazott.

Kósa Lajos (fekete öltözetben) katonákkal terepen (2022. december)
facebook.com/KosaLajos

A képviselő azt is kifejtette, szerinte a háború miatt veszélyben van a dollár „világvaluta-szerepe”, úgy látja ugyanis, hogy korábban komoly nyugati szövetséges országok is azon vannak, hogy leváljanak a dollárról. „Most már az is világos számukra, hogy ezt meg lehet csinálni” – magyarázta.

Arra a hírre, hogy a szlovák védelmi miniszter egy fórumon azt mondta, Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki, Kósa azt reagálta: Magyarországon egészségügyi személyzetet képeznek ki humanitárius segítségnyújtásként. „Mi nem katonát képezünk ki azért, hogy ölje meg a másikat, hanem azért, hogy mentse meg az életét a sebesülteknek, és segítsen azokon, akik valamilyen kárt szenvedtek” – sorolta.

„Az ukránok nem párolognak el” – Kósának több sajátos megfogalmazása volt

Arra a kérdésre, mit gondol a háború eszkalációjának esélyéről, Kósa azt felelte: jelentősnek látja ennek a veszélyét. Szerinte ha Oroszország elveszíti a háborút, akkor az egyik eshetőség, hogy az orosz nukleáris doktrína szerint atomháború lesz, amelyben mindenki veszít. Ugyanakkor szerinte Ukrajna sem veszíthet teljesen, mert „marad valami” az országból, az oroszok képességeit ugyanis meghaladja a terület integrálása. „Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig” – fogalmazott, majd arról kezdett el beszélni, hogy az ukránok olyan hallatlanul nehéz helyzeteket éltek már túl, mint a holodomor. „Akkor egyébként sokkal többen haltak meg az ukránok közül, mint itt az emberveszteség, és túlélték” – magyarázta. A holodomor a sztálini szovjet vezetés politikai döntései által okozott éhínség volt Ukrajnában, amelynek a becslések szerint 3,5-5 millió áldozata volt.

Nem egyeztethető össze a magyar érdekkel Ukrajna területi vesztesége az LMP szerint

Kósa szavaira ma, március 8-án délelőtt közleményben reagált az LMP. Tetlák Örs, a párt elnökségi tagja azt írta, Kósa nagy igazságot mondott az energiafüggőségről való leszokással kapcsolatban: a párt szerint a fosszilis energiához való ragaszkodás nem segít a „dolgokon”. Szerintük valódi energiafüggetlenségre van szükség, ehhez pedig csökkenteni kell az energiaigényünket, valamint hazai megújuló energiaforrásokat kell használni. Tetlák szerint a kormánynak ezért be kell végre nyújtania a szélerőművek engedélyezéséről szóló határozatot, és el kell törölni a napenergiát érintő korlátozásokat is. „Ez a valódi magyar érdek és ez jelentené azt is, hogy nem finanszírozzuk tovább az agresszor háborúját” – fogalmazott.

Kósa Ukrajnával kapcsolatos megjegyzéseiről Tetlák azt írta, a Fidesz-kormány láthatóan ukrán területi veszteségekkel képzeli el a békét és a tűzszünetet. „Egy ilyen verzió viszont nem egyeztethető össze a magyar nemzeti érdekekkel. Ezt a honvédelmi bizottság elnökeként neki is tudnia kellene” – zárta a közleményét az LMP-s politikus.

A DK nem lett nyugodtabb Kósa szereplése után

Kósa nyilatkozatára Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője is reagált. A közösségi oldalán ma délután azt írta, „nem lettünk nyugodtabbak” a Fidesz frakcióvezető-helyettesének Ukrajna jövőjét firtató kijelentéseitől. A bejegyzése végén pedig mintha lealkoholistázta volna a kormánypárti politikust, amikor felidézte Kósa dohányzásról való leszokás után alkoholra való rászokásról szóló gondolatait. „Ebben talán először és vélhetően utoljára, de maradéktalanul hiszek neki! Ő csak tudja. Ő a hozzáértő” – fogalmazott.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.