Népszavazást kezdeményeztek a mikepércsi anyák is a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár megépítése ellen

Három kérdést adtak be a debreceni helyi választási irodának. Rajtuk kívül egy másik civil kezdeményező is kérdést nyújtott be március 3-án.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Március 7-én, a Tiszta Magyarország nevű YouTube-csatornán jelentették be a mikepércsi anyákként ismertté vált civil csoport tagjai, hogy március 3-án ők is helyi népszavazási kérdéseket adtak be a debreceni helyi választási irodánál, amelyekkel megakadályoznák a kínai CATL cég Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának felépítését.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Polgár Tóth Tamás

A kérdések:

„Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?

Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?

Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?”

Ugyanezen a napon rajtuk kívül egy másik magánszemély is beadott egy kérdést. Az övé így hangzik:

„Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátor gyártó üzemet létesítsenek?”

Februárban egyszerre három kérdést is elutasítottak

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi választási bizottság (HVB) február 22-én három népszavazási kérdés, a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és egy civil személy kezdeményezésének hitelesítését is megtagadta, elsősorban az egyértelműség hiányára hivatkozva. A két párt jelezte, meg fogják támadni a határozatokat, majd előbb a Mi Hazánk, később a Momentum is demonstrációt szervezett, részben a HVB döntése elleni tiltakozásképp.

Mivel a Mi Hazánk Mozgalom február 23-án egy újabb kérdést adott be a témában, ezért a választási bizottságnak már legalább 5 kezdeményezésről kell döntenie, feltéve, ha a beadott aláírásgyűjtő ívek megfelelnek a formai követelményeknek. A HVB-nek február 23-hoz képest 30 napja van a következő ülés összehívására.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.