Évek óta nem kaptak év végi jutalmat Debrecenben a város és az önkormányzati cégek vezetői

Egyes városokban a még meg sem kapott jutalmakat adományozzák tovább a polgármesterek. Debrecenben ilyen sem történt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az elmúlt években több hajdú-bihari településen is tapasztalhatták a lakosok, hogy a képviselő-testület a helyi vezetés előterjesztésére szavaz a polgármester év végi jutalmáról, azonban a város vezetője valamilyen ügy vagy szervezet javára ezt megelőzően lemond a még meg sem kapott összegről, így gyakorlatilag anélkül tud látványos gesztust gyakorolni, hogy tényleges anyagi veszteséget szenvedne el.

Így tett például tavaly novemberben Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere, aki a közösségi oldalán jelentette be, habár az illetékes bizottság javasolja a három havi illetményével történő megjutalmazását, ő inkább nem venné ezt fel, hanem a helyi jégpálya működésére fordítaná.
Hasonlóan tett 2021 decemberében Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere, aki a bruttó 2,5 millió forintos jutalmát a helyi református egyházközségnek ajánlotta fel egy alapítvány létrehozására, 2022 novemberében pedig a 2,2 millió forintos jutalmát a városi fürdő üzemeltetésére, úszásoktatásra, a bentlakásos szociális otthonok lakói számára a karácsony „meghittebbé tételére”, valamint a helyi bölcsőde játék- és eszközállományának javítására ajánlotta fel.

Szólláth Tibor
Facebook

A fenti gesztusok kapcsán persze nem árt azt tudni, hogy a polgármesterek minden esetben részei annak a helyi politikai vezetésnek, amely a jutalomról dönt, tehát nem szükségszerű, hogy a politikusok ilyen formában fejezzék ki az önzetlenségüket, akár úgy is dönthet egy városvezetés, hogy mindenféle teatralitást nélkülözve, közvetlenül közcélokra fordítja a rendelkezésére álló közpénzt.

Debrecenben senkit sem jutalmaztak

Mivel a fenti esetek komoly lakossági érdeklődést váltottak ki, Debrecenben pedig az elmúlt években nem kommunikált hasonlókat a városvezetés, ezért az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylésben kértük ki, mennyi év végi jutalmat kapott 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben Papp László (Fidesz) polgármester, valamint négy alpolgármestere, Balázs Ákos (Fidesz), Barcsa Lajos (Fidesz), Széles Diána (Fidesz) és Puskás István.

Debreceni közgyűlés - 2023. január 19.
Polgár Tóth Tamás

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-től ugyancsak közérdekű adatigénylésben tudakoltuk, hogy ezekben az években mennyi jutalmat kaptak az önkormányzati cégek vezetői.

Nos, a kapott válaszok szerint egyikük sem kapott egyetlen fillért sem. Szekeres Antal főjegyző arról tájékoztatott, hogy sem a polgármester, sem az alpolgármesterei nem kaptak év végi jutalmat 2020 és 2022 között, a vagyonkezelő közlése alapján pedig a tagvállalatai vezető beosztású munkavállalói sem részesültek ilyen prémiumban.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.