Orbán Viktor szerint minden autógyárunk bezár, ha nem Magyarországon gyártják az akkumulátorokat

A miniszterelnök valódi nyugati gyárnak nevezte a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorüzemet.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján március 9-én. A felszólalása végén szóba hozta a magyarországi akkumulátorgyárak ügyét is.

Orbán Viktor
MTI/Koszticsák Szilárd

Mindenekelőtt leszögezte, minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy élhető környezetben élhesse az életét, és ahhoz, hogy a lehető legszigorúbb környezetvédelmi szabályok mellett valósuljon meg minden beruházás. A miniszterelnök szerint Magyarországon a szabályozások szigorúbbak, mint Németországban, ezért még a versenyképességbeli hátrányt is vállaljuk.

Mint mondta, jelenleg körülbelül 300 ezer család kenyerét keresik meg a családfenntartók járműiparral összefüggő üzemekben. Hangsúlyozta, ezen a téren technológiaváltás történik, az Európai Unióban ugyanis 2035 után nem lehet fosszilis energiaforrást használó járművet gyártani. Megjegyezte, ugyan lehet, hogy ezt a szabályt megváltoztatják majd, de ha nem, akkor az kihívást jelent Magyarországnak.

Orbán Viktor ezt követően kijelentette, ha nem tudjuk előállítani az elektromobilitáshoz szükséges járműelemeket, akkor máshol fogják azokat gyártani, és a hagyományos magyarországi autógyárak bezárnak. „És akkor elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy néz ki Győr az Audi-gyár nélkül vagy Kecskemét a Mercedes nélkül. Vagy amit elgondoltunk Debrecent BMW-vel, hogy néz ki BMW nélkül. Vagy Szentgotthárd az Opel nélkül. Aki ezt az álláspontot képviseli, az nem tudja, mit beszél” – sorolta.

Nyugati gyárat építenének a kínaiak?

A miniszterelnök végül kiemelte, hogy ma egyszerre zajlik a magyar történelem négy legnagyobb beruházása. „Ez nem a vas és acél országa Rákosi álmaiban. Ez nem az a történet. Ezek valódi nyugati gyárak, amelyek itt jönnek létre Magyarországon” – fogalmazott. Orbán szóhasználata abból a szempontból meglehetősen különös, hogy a legnagyobb beruházás a kínai CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyára, így többek között egy kelet-ázsiai projektet is „valódi nyugati gyárnak” minősített. A kormányfő hangsúlyozta, ezek közül kettő is a keleti országrészünkben épül, ez pedig meg fogja hozni az eredményt.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.