Egy kutatás szerint a magyarok fele egyetért azzal, hogy tiltani kell az új akkumulátorgyárak építését Magyarországon – Telex

Még a Fidesz szavazóinak a 26 százaléka is ellenzi az ilyen üzemek létesítését. Az összes válaszadó 46 százaléka szerint akkor sem szabad új akkugyárakat építeni, ha ezek munkahelyeket hoznának létre.

A Medián reprezentatív, 2000 ember telefonos megkérdezésével történt közvélemény-kutatást végzett a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, amelyet az Ökopolisz Alapítvány, az LMP pártalapítványa rendelt meg – írja a Telex.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Polgár Tóth Tamás

A válaszadóknak egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett állást foglalnia egy állítással kapcsolatban, miszerint „Magyarországon meg kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését, mert az súlyosan veszélyezteti a környezetünket”. Az összes válaszadó 39 százaléka teljesen, 11 százaléka inkább egyetértett ezzel, míg 21 százalék egyáltalán nem, 7 százalék pedig inkább nem értett egyet. Az eredmények alapján még a Fidesz szavazóinak a 26 százaléka is ellenzi az új gyárak építését, ugyanez az arány a közelebbről meg nem nevezett „ellenzék” részéről 73 százalék, míg a Mi Hazánk Mozgalom szavazói közül 59 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsai közül pedig 62 százalék ellenzi a beruházásokat.

Sokan az új munkahelyek árán is tiltanák

Arról az állításról is megkérdezték az emberek véleményét, miszerint „Magyarországon akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre”. Ezzel már valamivel kevesebben, 36 százaléknyian értettek egyet teljesen, de további 10 százalék is alapvetően e mellett foglalt állást. A válaszadók 24 százaléka egyáltalán nem, 7 százaléka pedig inkább nem értett egyet a felvetéssel. Az ellenzéki szavazók 65 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyek létrehozása ellenére is tiltani kellene az új gyárak építését, a Fidesznél ez az arány uganakkor csak 23 százalék, a kormánypártiak 54 százaléka nem ért egyet a felvetéssel. A Mi Hazánk szavazóinak 53, az MKKP szimpatizánsainak pedig 57 százaléka támogatná az új gyárépítések tiltását a munkahelyek rovására is.

További részleteket a Telex cikkében olvashatnak.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.