Sürgősen szükség van egy európai civil stratégia kidolgozására

A civil társadalomra és szervezetekre uniószerte nagy nyomás nehezedik, a helyzet egyes tagállamokban kifejezetten aggasztó. Ennek ellenére a civil szervezetek továbbra is kitartanak.

Az Európai Civil Fórum (European Civic Forum - ECF) ma közzétett „Fighting for Democratic Empowerment and Resilience” című új jelentése rávilágít a polgári szabadságjogok Európa-szerte tapasztalható gyengülésére, és arra is, hogy a civil társadalom mindmáig a demokrácia és a jogállamiság alappillére.

2022-ben a civil társadalom - korlátozott ereje és eszközei ellenére - igyekezett megküzdeni a kihívásokkal. Az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán civil szervezetek és önkéntesek siettek azonnal a rászorulók segítségére. Mint mindig, most is sokszor ők érkeztek elsőként, és ők távoztak utolsóként, amikor a társadalom szükségleteire reagáltak. A civil szervezetek a közjóért dolgoznak és munkájukkal biztosítják, hogy a törvényeket ne a vállalati érdekek és a profitorientált törekvések vezéreljék.

civic-forum.eu

A civil szervezetekre, egyesületekre és mozgalmakra azonban uniószerte nagy nyomás nehezedik, és kihívásokkal szembesülnek mind a demokratikus folyamatok erodálódása, mind a jogállamiság sérülése miatt.

Számos tagállamban továbbra is törvények akadályozzák az egyesülési jog gyakorlását, valamint a civil szervezetek és egyesületek tevékenységét. Magyarország nyomdokaiba lépve Lengyelországban és Bulgáriában is napirendre kerültek a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket célzó törvényjavaslatok.

Mindezek mellett olyan országokban is tetten érhetőek korlátozások, ahol a demokrácia még mindig erős. Erre példa Franciaország, ahol törvény írja elő, hogy minden egyesületnek, amely állami finanszírozásra pályázik, szerződésben kell elköteleznie magát a „köztársasági elvek mellett”, illetve Németország is, ahol a túlzott politikai szerepvállalás miatt kerültek célkeresztbe a civil szervezetek.

„Egy virágzó európai civil szféra megteremtéséhez az európai intézmények és a tagállamok közös elköteleződésére van szükség. Ha az Unió meg akarja védeni a demokráciát, akkor meg kell hallania az emberek igényeit, és a közpolitikák alakítása valóban a közjót kell szolgálja. Meg kell erősíteni a demokráciát, és ezt prioritásként kell kezelni: támogatni és védelmezni kell a civil szervezeteket és azokat, akik az emberi jogok érvényesüléséért küzdenek, hiszen tevékenységükkel nap mint nap életben tartják a demokráciát” - mondta Alexandrina Najmowicz, az Európai Civil Fórum főtitkára.

civic-forum.eu

A demokráciáért, a jogállamiságért és az emberi jogokért dolgozó civil szervezetek és aktivisták, valamint az újságírók egyaránt szembesültek lejárató kampányokkal, szóbeli és fizikai támadásokkal, jogi zaklatással (Strategic Litigation against Public Participation - SLAPP). Ezek az aggodalmak tükröződnek a CIVICUS Monitor legfrissebb megállapításaiban is, amelyek szerint a civilek mozgástere összességében globálisan és az EU-ban is csökken, idén pedig két tagállam, Görögország és Ciprus minősítése romlott.

Különösen a kirekesztett csoportok, például a muszlimok, a migránsok, az LMBTQI+ emberek, valamint a nők kerültek célkeresztbe.

Görögországban civil szervezeteket és humanitárius önkénteseket támadtak meg azért, mert felhívták a figyelmet az illegális visszatoloncolásokra, amelyek létezését a kormány tagadja. Romániában LMBTQI+ egyesületek több halálos fenyegetést kaptak, többek között - különböző csatornákon - náci szimbólumokat és az LMBTQI+ emberek megölésének részletes módját bemutató, nyugtalanító képeket.

Napjainkban az európai demokráciára nyomás nehezedik, részben azért, mert a demokratikus intézményrendszer gyengülése az egész EU-ban tapasztalható, részben pedig azért is, mert sokan féltik a jövőjüket, és sokan egyre kevésbé bíznak abban, hogy a nemzeti intézmények képesek olyan politikát folytatni, amellyel meg tudja védeni őket.

civic-forum.eu

„Az EU-nak nem szabad elszalasztania a lehetőséget, hogy a demokrácia védelméről szóló csomagjában támogassa és megvédje a civil társadalmat. Hosszabb távon az európai intézményeknek európai stratégiát kellene elfogadniuk a szabad civil szféra és az erős civil társadalom érdekében” - folytatta Alexandrina Najmowicz.

A civilek politikai döntéshozatali folyamatban való részvétele szintén aggodalomra ad okot, mivel azt sok civil szervezet „ad hoc”-nak, „informálisnak” vagy „jelképesnek” minősíti. Horvátországban egy 2016-os, a rövid életű és szélsőjobboldali elemektől sem mentes kormányzás tapasztalatai óta akadályozzák a civil párbeszédet és részvételt. Spanyolországban pedig arra volt nagyon kevés lehetősége a civil társadalomnak, hogy megfogalmazza követeléseit, és nyílt és nyilvános párbeszédet folytasson a kormánnyal az Állampolgárok biztonságáról szóló törvény reformfolyamata során.

„Magyarországon sajnos már hosszabb ideje látjuk, hogyan szűkül a civilek mozgástere, ami 2022-ben is folytatódott. A lejáratókampányok mellett az álságos gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra mozgósító civilek megbírságolása, a tanárok sztrájkjogának megnyirbálása és a polgári engedetlenségben résztvevőkkel szembeni megtorlások mind ebbe a trendbe illeszkednek” - mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

A tiltakozás a részvétel kulcsfontosságú eszköze, különösen akkor, ha a társadalmi és civil párbeszéd intézményesített csatornái, valamint a demokratikus fékek és egyensúlyok rendszere gyengül vagy megszűnik. 2022-ben EU-szerte számos tüntetés zajlott, többek között az Oroszország háborúja ellen, Ukrajnával való szolidaritásból, a megélhetési költségek emelkedése és a veszélybe került munkavállalói jogok miatt, valamint a környezeti és klímavészhelyzet miatt. Franciaországban az elmúlt hetekben több százezren tüntettek és kezdtek sztrájkba a vitatott nyugdíjreform miatt.

Az elmúlt években azonban Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Görögország, Olaszország és más tagállamok olyan jogszabályokat fogadtak el, amelyek korlátozzák a békés gyülekezési jogot, és szigorítják a gyülekezésekkel kapcsolatos szankciókat.

Több tagállamban aggasztóak voltak a tüntetésekre adott válaszlépések: többek között a tüntetők megfélemlítése és zaklatása, a tüntetők őrizetbe vétele és túlzott erőszak alkalmazása. Magyarországon a Belügyminisztérium a budapesti középiskolák 14 tanárát bocsátotta el önkényes módon, egyértelműen azzal a céllal, hogy elrettentsen másokat a tiltakozásoktól, amelyek a pedagógusok romló munkakörülményei miatt kezdődtek a sztrájkjoguk megnyirbálását követően. Németországban a rendőrség tizenegy klímaaktivista otthonát kutatta át általuk szervezett akciókkal kapcsolatban, amelyek során 2022 tavaszán olajvezetékek működését zavarták meg.

A tagállamok között vannak azonban olyan pozitív példák is, amelyeknek mindenhol alapvetéssé kellene válniuk. Szlovéniában, Ausztriában, Litvániában és Cseh Köztársaságban előremutató lépések történtek a társadalmi párbeszéd előmozdítását és a civil társadalom strukturált részvételét illetően.

Az Európai Civil Fórum (ECF) egy páneurópai hálózat, amely 29 európai ország közel 100 civil szervezetét tömöríti. A Civic Space Report 2023 összesen 14 országjelentést tartalmaz, amelyeket az egyes nemzetek szervezetei és szakértői írtak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.