„Ma az utca, a bíróság a harcmező” – A forradalom ünnepén tüntettek a mikepércsi anyák szervezésében az akkugyár ellen

A mikepércsiek nem adják fel a kínai CATL cég akkumulátorgyára elleni küzdelmet. Egyesületet alapítottak az eljárásokban való hatékonyabb részvételért, fórumot szerveznek szakértők részvételével, jogi lépéseket terveznek a környezethasználati engedélyt megadó határozattal szemben, valamint támogatják Horváth Nándor Lászlót, aki a bíróságon támadta meg a beruházás katasztrófavédelmi engedélyét.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Demonstrációt tartott március 15-én Mikepércsen a bíróságon frissen bejegyzett Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület a Debrecen déli gazdasági övezetébe, a község szomszédságába tervezett akkumulátorgyár építése ellen. A végig erős szélben, körülbelül 150 résztvevővel zajlott esemény elején a megjelentek közösen elénekelték a Himnuszt, majd a szervezők megkoszorúzták a község templomkertjében található 1848-as emlékművet.

Galéria: Nem kell gyár! – Tüntetés Mikepércsen – 2023. március 15. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

„Kössük kévébe magunkat, hogy törhetetlenek legyünk!”

Fónainé Pásztor Enikő, a tüntetés főszervezője a márciusi ifjak egyikéről, Farkas Lujza színésznőről emlékezett meg, aki 1848. március 15-én Pest utcáin szavalta a Nemzeti dalt, majd a Táncsics Mihály kiszabadítására indult tömeg élén vonult Budára. Ezt követően emlékeztetett, a márciusi ifjak békét, szabadságot és egyetértést akartak. „Mi, mikepércsi anyák is ugyanezt akarjuk: legyen béke az országok és az emberek között, legyen szabadságunk kimondani, hogy mit akarunk és mit utasítunk el, legyen egyetértés a jövőnk és utódaink jövőjének biztosításában” – fogalmazott. Mint mondta, a forradalmat követő szabadságharc a vereség ellenére sem vallott kudarcot, mert elültette a hűbéri Magyarország népében a polgári Magyarország gondolatát. Arany Jánost idézve arról beszélt, hogy egy szál vékony vesszőt egy gyermek is el bír törni, de egy kéve vesszőt az apja sem. „Kössük kévébe magunkat, hogy erősek, törhetetlenek legyünk. Mi anyák már kötöttünk egy kévét, megalapítottuk a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületet” – jelentette be.

Fónainé Pásztor Enikő
Koppányi Szabolcs

A közösség ereje hegyeket mozgathat meg

Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja arról beszélt, 1848-1849 máig aktuális üzenete, hogy a közösség összefogásának ereje hegyeket mozgathat meg, és esélytelennek tűnő harcokban érhet el eredményeket. Úgy fogalmazott, az örökségüket és a hosszú távú nemzeti érdekeket védik azok, akik tiltakoznak a CATL akkumulátorgyára ellen. Közölte, megtámadta a törvényszéken az üzem katasztrófavédelmi engedélyét.

Horváth Nándor László
Koppányi Szabolcs

Már biztosan ott vannak Mikepércs történelemkönyvében

Fónainé Pásztor Enikő elmondta, a tüntetésre várták Tímár Zoltánt (Fidesz), Mikepércs polgármesterét is, aki egy műtét miatt nem tudott jelen lenni, de a helyi önkormányzati újságban köszönetet mondott a tiltakozó anyáknak. „A magyar történelem tele van példamutató emberekkel és tettekkel. Mikepércs történelemkönyvében ők már biztosan helyet kapnak” – írta a község vezetője.

Koppányi Szabolcs

Kozma Éva az „okoskodás fotelforradalmának puhaságába süppedt” embereknek azt üzenete, álljanak fel. Beszédét arra építette fel, hogy felsorolta, az akkumulátorgyár mennyi mindent követel az itt élőktől: a földjeiket, levegőjüket, a biztonságérzetüket, a nyugalmukat és az otthonaikat. „Miért a környező településeket, köztük a mikepércsi embereket kell feláldozni az akkumulátorálmok lokálisan szennyező oltárán? Ez a gyár az életünket akarja. Ne adjuk!” – szólította fel a tüntetőket.

Kozma Éva
Koppányi Szabolcs

Nem engedik veszni a kultúrájukat és a hazájukat

Pintye Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az akkumulátor-beruházások miatt gázerőművek építését tervezi, amellyel tovább növelik az ország kiszolgáltatottságát az energiaimportnak. „Az akkumulátor-nagyhatalmi törekvés egy ámokfutás. Ez nem a siker, hanem a bukás receptje. Ennek az útnak a végén Magyarország nem nagyhatalom lesz, hanem kínai gyarmat. Nem engedjük!” – jelentette ki. Ezt követően felsorolta, az álláspontjuk szerint milyen jogaikat sértette meg eddig a CATL beruházása: az egészséges környezethez való jogot, az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a tisztességes eljáráshoz való jogot és a tulajdonhoz való jogot.

Pintye Andrea
Koppányi Szabolcs

Ismertette a mikepércsi anyák néhány követelését is: szigorítsanak a környezetvédelmi előírásokon a már meglévő gyárak érintettjeinek védelmében; legyen valódi környezetvédelem, ami az embereket is védi; legyen a gyakorlatban is működő demokrácia; legyen nyílt párbeszéd az ügyben. „A kokárdánk alatt erős szív dobog. Megóvjuk a nemzeti erőforrásainkat és hűek maradunk a hagyományainkhoz. Nem engedjük veszni sem a kultúránkat, sem pedig a hazánkat” – jelentette ki.

Koppányi Szabolcs

Ma a plakátok és a molinók a kokárdák

Gyöngy-Tóth Enikő, a mikepércsi anyák első, januári tüntetésének szervezője azt ígérte, ők ki fognak tartani, és várják a hozzájuk csatlakozókat. Az elmúlt hónapokban szakemberekkel és jogászokkal egyeztettek. Ennek eredménye, hogy megalapították az egyesületüket, amellyel hatékonyabban vehetnek részt a hatósági eljárásokban. Találkoztak más, hasonló beruházások által érintett települések képviselőivel, akikkel azon dolgoznak, hogy létrejöjjön egy országos összefogás az ügyben.

Gyöngy-Tóth Enikő
Koppányi Szabolcs

Felszólaltak az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén, tüntetéseken vettek részt, népszavazási kérdéseket nyújtottak be. Azt is elárulta, a környezethasználati engedély megadásáról szóló határozatot jelenleg is elemzik, és jogi lépésre készülnek azzal szemben. Március végére pedig egy fórumot szerveznek Mikepércsre, ahol szakemberek mondják majd el a véleményüket az akkumulátorgyárakról. 1848-1849-re utalva arról is beszélt, hogy azok, akik ma Magyarországon fellépnek az akkugyárakkal szemben, szabadságharcot folytatnak. „Ma az utca, a bíróság a harcmező. A plakátok, a molinók a kokárda. És a bírósági kereset is lőpor, kard, fegyver” – fogalmazott.

A demonstráció végén a megjelentek meghallgatták a Mi vagyunk a Grund! című dalt, amelyben a Pál utcai fiúk neveit az akkumulátorgyárak által érintett települések neveire cserélték ki.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.