Mondd el a véleményed! – Ismét bajnokot avatott a DebreSlam

A Covid-járvány utáni nyitás óta nem rendeztek olyan slam poetry versenyt Debrecenben, ahol bajnokot avatnak. Több év után az is kérdéses volt, hogy újra megtalálj-e közönségét a rendezvény. Legutóbb 2019-ben lett bajnoka a DebreSlamnek Szabó-Thailmeiner Dóra személyében, ezt a címet volt lehetősége megszerezni a versenyzőknek 2023. február 18-án a Malterben.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A szombati esemény hatalmas érdeklődést váltott ki, a legtöbben a helyszínen váltottak jegyet, így maga az esemény körülbelül 20 percet csúszott, míg végül mindenki talált magának ülő- vagy állóhelyet. Az érkezők számából mindenképpen az szűrhető le, hogy sikeres volt a rendezvény, hiszen a körülbelül 90 ember hallgatta végig a versenyzőket.

Galéria: Debrecen Slam Poetry Verseny 2023 (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Miklovicz-Nyikos Mónika

A házigazda Mikos Ákos és Megyesi-Horváth Borbála volt, akik beszéltek néhány szót magáról a slam műfajról, majd ismertették a verseny menetrendjét. A korábbiaktól eltérően nem volt szakmai zsűri, hanem a műsorvezetők által a közönségből véletlenszerűen kiválasztott 3 tagú zsűri pontozhatott. A második fordulóba a legtöbb pontszámot elérő 2 versenyző jutott be, akik egy „párbajban” csaptak össze, végül pedig az egész publikum szavazhatott arról, hogy melyikük legyen a nyertes.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A versenyben 12 fellépő szállt harcba a bajnoki címért, név szerint: Somogyi Tibor, Kassai Kristóf, Kovács Péter, Sárosi Laci, Ungvári Ádám, Benedek Berni, Csorvási Timi, Thomka Balázs, Szabó Csongor, Oláh Tündi, János, Német Ádám Dániel – Bambusz.

Az estét open mic nyitotta, majd jöhettek a versenyző slamerek, akik sorrendjét a szokásokhoz híven a közönség döntötte el olyan módon, hogy egy sapkából húzták ki a következő fellépő nevét. Így került elsőként sorra Oláh Tündi, aki a vásárlás nehézségei mellett a párkeresés problematikájáról beszélt, jó humorral fűszerve mondandóját. Összességében elmondható, hogy a verseny estéjén a kapcsolatok, a szakítás, tehát a szerelem volt az a témakör, amiről a versenyzők többségében beszéltek. Tekintettel arra, hogy Valentin nap után zajlott az esemény, ez nem volt meglepő fordulat.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A szerelmi tematikát Kovács Péter törte meg azzal, hogy az akkumulátorgyárakat választotta meséje főmotívumának. Szövegét Simon Márton idézetével kezdte: „Európa Kína életnagyságú Gazdálkodj okosanja”. Kassai Kristóf szövege bemutatta, hogy az ókori görög istenek hogyan használnák a közösségi médiát. Szövege zárásaként interaktivitást kért a közönségtől: az Orbán vagy Hitler játék szabálya az volt, hogy ki kellett találni, melyik idézet melyik személytől származik.

A szünet után Somogyi Tibor nyitotta meg a sort, a „szerelemállatról” beszélt, és a tartásának nehéz körülményeiről. Thomka Balázs különböző társadalmi problémákat vetett fel, amelyeket focis köntösbe öltöztetett: „Nyerni nem tudunk, veszíteni nem fogunk, jó ez a focializmus”. Beszélt többek között az oktatás és tanárok helyzetéről. Az őt követő négy fellépő szintén érintette a tanárok helyzetét, és ismét szóba került a párkapcsolat is.

A versenyzők után újra open mic következett, majd összesítették a pontszámokat: Ungvári Ádám lett a 3. helyezet, Thomka Balázs és Kassai Kristóf pedig döntőbe jutottak, így felolvashatták a második szövegüket is. Elsőként Thomka Balázs lépett fel, aki a felnőtté válás nehézségeiről beszélt, Kassai Kristóf újabb műve pedig Debrecent helyezte középpontjába.

Ezt követően a korábban kiosztott kék és piros „szavazólapokkal” tudta eldönteni a közönség, hogy ki legyen a DebreSlam 2023-as bajnoka. A résztvevők egyértelműen Kassai Kristóf mellett döntöttek. A győztesek ezúttal pénzjutalmat kaptak, a 3. helyezet 5000, a második helyezet 10 000, míg az első 25 000 forintot.

A 2023. február 18-ai slam tehát egyértelműen sikerrel zárult, az érdeklődők szempontjából biztosan. Ugyanakkor elmondhatjuk azt is, hogy ezek a slamestek, -versenyek olyan ritka lehetőséget nyújtanak a fiatalok, igazából bárki számára, ahol mindenféle következmények nélkül elmondhatják a véleményüket: a szerelemről, az akkumulátorgyárról, a városról – arról, ami éppen foglalkoztatja őket.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.