Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az LMP országos népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárak ügyében

Ungár Péter, a párt társelnöke közölte, fellebbezni fognak és újabb kérdéseket adnak be.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Március 21-én Budapesten sajtótájékoztatót tartott Ungár Péter, az LMP társelnöke és országgyűlési frakcióvezetője, ahol bejelentette, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ma elutasította a párt országos népszavazási kezdeményezését, amelyben azt kérdezték volna a lakosságtól: egyetértenek-e azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják.

Ungár Péter arról beszélt, a kormánypárti és kormány által delegált NVB-tagok nem tudtak jogi érvet mondani a népszavazás hitelesítése ellen. „Innen látszik számunkra, alapvetően pártpolitikai alapon akarja a Fidesz ellehetetleníteni, hogy a magyar emberek kimondják a véleményüket arról, akarják-e, hogy az ország akkumulátorgyarmat legyen” – fogalmazott. A politikus szerint a Fidesz fél az emberek véleményének megkérdezésétől. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt: a nép ellenében csak a kommunisták kormányoznak. Ungár szerint most mégis ezt teszi a Fidesz.

Az LMP társelnöke bejelentette, meg fogják támadni az NVB döntését, valamint újabb kérdéseket adnak be egy országos népszavazás érdekében.

Alaptörvény-ellenesség szerepel az indoklásban

A Nemzeti Választási Iroda honlapján már közzétették a határozatot, amelyből kiderül, 8 igen és 7 nem szavazattal tagadták meg a népszavazási kérdés hitelesítését. A dokumentumban olvasható az is, hogy a testület a kezdeményezés Alaptörvény-ellenességével indokolta a döntését.

Az NVB ma döntött azokról a népszavazási kérdésekről is, amelyeket egy korábbi, turanisták által szervezett debreceni, akkumulátorgyár-ellenes tüntetésen jelentettek be. A testület mind az öt kezdeményezés hitelesítését megtagadta.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.