VOKSVÉLEMÉNY

Az előválasztásnak csak előnye van

A jelenlegi választási rendszer arra van kitalálva, hogy csak két egymással szemben álló politikai erő van és ők küzdenek meg a választópolgárok szavazataiért, divatosan szólva „egy az egy ellen”.

A két politikai tábor összetétele Debrecenben is nagyon eltérő, a Fidesz-KDNP egy tömböt jelent, ahol a választáson indulók kiválasztása nem okoz gondot, valaki eldönti és kész... Ha a többi szereplő, az ellenzék valóban változást, politikai győzelmet akar, úgy kénytelen egy tömbbé összeállni, és máris kezdődnek a problémák.

Véleményem szerint az ellenzéki oldalon csak egy kiválasztási folyamat eredményezhet esélyes jelöltet, miután tisztázódik, hogy mely pártok/szervezetek vesznek abban részt. Az egyik, a tárgyalásos/alkudozós módszer (koordinált indulás és/vagy későbbi visszaléptetések), ami a tavalyi országgyűlési választásokon látványosan megbukott, szerintem azért, mert a kiválasztási folyamatban a választók nem vehettek részt, akaratuk csak a „pártjaikon” keresztül (a közvélemény-kutatási eredmények alapján) látszott valamennyire, ha egyáltalán.

Debreceni ellenzéki pártvezetők két csapatban

A másik megoldás az előválasztás, szerintem ez a megfelelő és az alkalmazandó megoldás, mert:

- A jelölő szervezetek két dolgot deklarálnak: akarják az előválasztást és elfogadják a végeredményt, tehát beállnak a győztes mögé a kampányban.

- A szervezetek konszenzussal fogadják el a keret-, illetve a szabályrendszert, ideértve az etikai kódexet is.

- Előválasztási kampányban a jelöltek bemutatkoznak, programot ismertetnek, fórumokat szerveznek, beszélgetnek a választópolgárokkal, stb.

- A választópolgárok megismerik a szereplőket, a programokat, részt vesznek a kiválasztásban, bevonva érezhetik magukat a folyamatba, a döntésbe.

- Az előválasztás napi beszéd- és médiatéma, írnak róla az újságok/portálok, szól a rádió, mutatja a tévé, felpörögnek a közösségi médiaterek stb.

- A fővárosban és a budapesti IX. kerületben sikeres volt az előválasztás, Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina egy-egy előválasztás után nyertek.

- Az USA-ban már sok éve alkalmazzák a módszert, szerintem Magyarországon/Debrecenben is működne.

Összegezve tehát azt állítom, hogy az előválasztásnak csak előnye van. A választópolgároknak csak regisztrálniuk kell, míg a jelölőszervezeteknek sokat kell dolgozniuk, de a befektetett munkájuk, pénzük és egyéb erőforrásaik meg fogják hozni a közpolitikai gyümölcsöt.

Az önkormányzati választás előtt Debrecenben is volt az előválasztásra politikai szándék/ajánlat a négypárti szövetség részéről, de (ismereteim szerint) semmilyen pozitív visszhangot nem kapott, pedig szerintem meg lehetett volna csinálni itt is, ugyanúgy, mint Pesten. A választópolgárok bevonásával alakulhatott volna ki az ellenzéki jelöltek (a polgármester és az egyéni körzetek) személye, jóval magasabb lett volna választási részvétel, egyáltalán lett volna politikai tétje a választásnak (mert mint azt már tudjuk, ez a választás csak és kizárólag a listás képviselői helyek elosztásáról szólt).

Amennyiben tehát nem változik a választási rendszer, úgy javaslom a jelölőszervezeteknek, hogy legközelebb bátran alkalmazzák az előválasztás módszerét, most már van idő felkészülni, sőt csak az van.

„debreceni dombi jános választópolgár”

xxx

VOKSVÉLEMÉNY - Várjuk olvasóink véleményét a debreceni választásokkal kapcsolatosan. Levelüket erre a címre küldjék: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.