Hét kereset érkezett a bíróságra a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár ügyében

Az LMP és a Momentum után az MSZP is megtámadta a CATL környezethasználati engedélyét a bíróságon. FRISSÍTÉS: Horváth Nándor László keresetét már megvizsgálták, érdemben fogják elbírálni azt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen nevű csoport tagja március 15-én bejelentette, hogy megtámadta a kínai CATL cég Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi engedélyét.

Az ezt követő napokban aztán megindultak a keresetek az üzem környezethasználati engedélyével szemben is. Március 19-én előbb az LMP tudatta, hogy a Védegylettel közösen megtámadták a februárban kiadott engedélyt, majd március 20-án Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője közölte a közösségi oldalán, hogy független környezetvédelmi szakértőkkel és érintett debreceni civilekkel együtt indítanak közigazgatási pert az ügyben.

Folynak a CATL akkumulátorgyárának építési munkálatai Debrecen határában
Koppányi Szabolcs

A szürkevízzel van probléma az MSZP szerint

Március 30-án értesültünk róla, hogy valamilyen formában az MSZP is a bírósághoz fordul. Telefonon értük el Madarasi Istvánt, a párt debreceni önkormányzati képviselőjét, aki elmondta, egy magánszemély által támadták meg közigazgatási eljárásban a környezetvédelmi hatósági engedélyt a rendelkezésre álló határidő lejárta előtt. A politikus közölte, az illető a terület szomszédságában él, ezért érintett az ügyben. Az eljárás során a magánszemély jogi képviseletét az MSZP biztosítja.

Madarasi tájékoztatása szerint a 35 oldalas ügyvédi iratot szakértői véleményekkel támasztották alá. Elsősorban azt kifogásolják, hogy a dokumentációban szereplő, a vízfelhasználásról szóló adatok szerintük nem valósak. Úgy látják, mivel a kormányhivatal a szürkevíz felhasználására is hivatkozott az engedély megadásakor, annak ellenére, hogy ezt a kérdést az eljárás során nem vizsgálták, eljárási hibát vétett a hatóság. A politikus azt ígérte, amennyiben új fejlemény lesz a beadvánnyal kapcsolatban, tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A CATL-gyár katasztrófavédelmi és környezethasználati engedélyének megtámadásaival, az eddig beadott keresetek sorsával kapcsolatban érdeklődtünk a Debreceni Törvényszéktől. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

FRISSÍTÉS

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a törvényszék közigazgatási kollégiumához a környezethasználati engedély megtámadásával kapcsolatban összesen hét kereset érkezett be (öt magánszemélytől és két civil szervezettől), amelyek befogadhatóságát a bíróság jelenleg vizsgálja.

A katasztrófavédelmi engedéllyel kapcsolatban pedig egy magánszemélytől érkezett keresetlevél a bírósághoz. Ezt a keresetet a törvényszék megvizsgálta és a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján várhatóan érdemben fogja elbírálni. Ugyan a szóvivő nem nevesítette, de ez az információ kizárásos alapon Horváth Nándor László keresetére vonatkozik.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.