Ismét minden népszavazási kérdés hitelesítését megtagadta a helyi választási bizottság a Debrecenbe tervezett akkugyár kapcsán

Kovács Tibor József HVB-elnök az egyértelműséget hiányolta és alaptörvény-ellenességet állapított meg a négy kezdeményezés ügyében. Káposznyák István megkapta az önkormányzati képviselői mandátumát.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Március 31-én délután ülésezett Debrecen helyi választási bizottsága, ahol döntöttek a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), valamint egy magánszemély helyi népszavazási kérdéseiről, amelyeket a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban nyújtottak be. Ugyanezen az ülésen határoztak a januárban elhunyt Gulácsi Anna Ilona (DK) önkormányzati képviselő mandátumának kiadásáról is.

Ülésezik a debreceni HVB
Polgár Tóth Tamás

Ahogy arról korábban a Debreciner beszámolt, a Miakö az alábbi három témában kérdezné meg a debreceniek véleményét:
„Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?
Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?
Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?”

Bíró Zoltán magánszemély pedig ezt a kérdést tenné fel:
„Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátorgyártó üzemet létesítsenek?”

Polgár Tóth Tamás

Az ülés előzménye, hogy a HVB februárban minden, az akkumulátorgyárral kapcsolatos kezdeményezés hitelesítését megtagadta. A határozatok ellen a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom fellebbezett, Tóth-Beeri Szilvia magánszemély nem vitte bíróság elé az ügyet. A mai eseményen a Miakö tagjai mellett megjelent Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője, valamint Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke is.

Megkapta a közgyűlési mandátumot Káposznyák István, a Szolidaritás jelöltje

Az ülés elején ismertették, hogy – amint arról korábban mi is beszámoltunk – a Gulácsi Anna Ilona halálával megüresedett mandátumot Török Ferenc (Párbeszéd) nem vette át, ezt követően pedig 30 napja lett volna a 2019-ben választási szövetségben indult DK-nak, MSZP-nek, a Párbeszédnek és a Szolidaritásnak, hogy új személyt javasoljanak a közgyűlésbe. A négy szervezet azonban nem adott le közös nyilatkozatot a HVB-nek. Ezért a bizottság az érintett szervezetek közös kompenzációs listáján soron következő jelölt, Káposznyák István számára adja ki a mandátumot. A bizottság egyhangúlag fogadta el ezt a határozatát.

Káposznyák István mint állampolgári érdeklődő a március 23-ai debreceni közgyűlésen
Polgár Tóth Tamás

Egyértelműséget hiányolva és alaptörvény-ellenesség miatt minden kérdést lesöpört a HVB

Kovács Tibor József, a HVB elnöke hangsúlyozta, minden népszavazási kérdésnek meg kell felelnie az egyértelműség követelményének, továbbá nem járhatnak alaptörvény-módosítással.

Bíró Zoltán kérdésével kapcsolatban a HVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az akkumulátorgyár létesítése építési tevékenységet is magában foglal, az építési tevékenység pedig kormányhivatali hatáskörbe tartozik, így eredményes népszavazás esetén Debrecen közgyűlése nem dönthet az ügyben hatáskörtúllépés nélkül. Kovács szerint a vállalkozás szabadsága is sérülhet egy ilyen kérdés esetén, ráadásul az egyértelműség kritériumát sem látja teljesülni. A HVB elnök szerint nem feltétlenül lehet eldönteni, milyen kihatása van egy ilyen kérdésnek. Mindezek miatt azt javasolta, hogy a kérdés hitelesítését tagadják meg. A bizottság egyhangúlag fogadta el ezt a határozatot is.

Kovács Tibor József
Polgár Tóth Tamás

Fónainé Pásztor Enikő, a Miakö elnökének népszavazási kezdeményezései közül először azt tárgyalták, amely azt szerette volna elérni, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak Debrecen lakott területétől 15 kilométerre létesülhessen. Kovács Tibor József szerint a „lakott terület” kifejezés nem egyértelmű, mivel különböző jogi szövegekben nem pontosan ugyanazt jelenti. Azt is elmondta, a bizottság tagjainak nem egyértelmű, mi tekinthető „veszélyes anyagnak” vagy „felső küszöbértékűnek”. A bizottság egyhangúlag utasította el a kérdés hitelesítését.

A CATL-gyár építésének megtiltásával kapcsolatos kérdésről a HVB elnöke azt állapította meg, hogy a tárgy nem tartozik a helyi önkormányzat hatáskörébe, valamint korlátozná a vállalkozás szabadságát. A bizottság egyhangúlag szavazta meg a kérdést elutasító határozatot.

Fónainé Pásztor Enikő
Polgár Tóth Tamás

A veszélyes anyagokkal foglalkozó akkumulátorgyártással kapcsolatos üzem létesítésének tiltásáról szóló kérdésről Kovács Tibor József azt mondta, álláspontja szerint itt sincs döntési jogköre a debreceni közgyűlésnek, valamint kérdéses, mi tekinthető „veszélyes anyagnak”, ezért itt is sérül az egyértelműség követelménye. Azt is kifogásolta, hogy a népszavazás eredményeként olyan döntések születhetnének, amelyek alapjogi korlátozásokat érinthetnek. Újfent a hitelesítés elutasítását javasolta. Ezt a határozatot is egyhangúlag fogadta el a testület.

A határozatok ellen a kérdések benyújtói fellebbezhetnek.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.