Nem tartja nyilván a katasztrófavédelem, mikor és mely cégeknek tiltotta meg a tevékenységük végzését

Legalábbis ezt közölték a Debreciner adatigényléseire adott válaszaikban. A hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató még januárban, egy akkumulátorgyárral kapcsolatos közmeghallgatáson beszélt arról, hogy szükség esetén leállíthatják az üzemet.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Pintér Antal Tamás tűzoltóezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója még január 9-én, a CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának első közmeghallgatásán igyekezett azzal nyugtatni a kedélyeket, hogy súlyos szabálytalanság esetén rendelkezésükre álló jogi eszköz a tevékenységtől való eltiltás, tehát szükség esetén leállíthatják az üzemet.
Galéria: Közmeghallgatás Debrecenben – 2023. január 9. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA!)
Miklovicz-Nyikos Mónika

Március 17-én közérdekű adatigénylést adtunk be az Átlátszó felületén keresztül a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, amelyekben arról érdeklődtünk, a hatóság 2010 óta mely üzemekkel kapcsolatban és milyen okból döntött a tevékenység végzésének megtiltásáról. Március 31-én mindkettőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „tevékenység végzésének tiltásáról” kategória szerint nem vezetnek nyilvántartást.

Lia

Elég valószínűtlennek tűnik, hogy a katasztrófavédelem nem tartja nyilván a saját intézkedéseit, tehát feltételezéseink szerint inkább arról lehet szó, hogy vagy nem történtek ilyen esetek, vagy történtek, de azokat más, a válaszlevélben meg nem nevezett kategória szerint tartják nyilván.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Bige László gyárát leállították, de a bíróság megsemmisítette a döntést

Olyan eset egészen biztosan történt, amikor a katasztrófavédelem egy üzem leállításáról döntött, 2019-ben ugyanis Bige László nagyvállalkozó szolnoki gyáregységét záratta be szabálytalanságokra hivatkozva a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ugyanez év őszén azonban a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen megsemmisítette a tiltó határozatot. A bírósági ítélet indoklásában szerepelt, hogy a katasztrófavédelem határozatából nem derült ki, milyen kötelezettséget nem teljesített Bige cége.

A tisztánlátás érdekében ismét közérdekű adatigényléseket nyújtottunk be. Ezekben arról érdeklődünk, 2010 óta mely esetekben hozott a katasztrófavédelem olyan döntéseket, amelyek egy-egy üzem egészének vagy valamely egységének ideiglenes vagy végleges bezárásával jártak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.