VOKSVÉLEMÉNY

A rabszolgatörvény elleni tüntetők többsége hoppon maradt

Ennyire jutalmazták azokat, akik megpróbáltak egy kis kormányváltó hangulatot csempészni az amúgy meglehetősen langyos debreceni közéletbe.

Míg az elmúlt napok debreceni közélete attól hangos, hogy ki kivel mit és mit nem csinált, kellett volna-e összefogni, koordinálni vagy előválasztani, sokan talán már elfelejtették, hiszen az önkormányzati kampány során szinte szóba sem került, hogy mindössze 10 hónappal ezelőtt egészen másról szólt még a cívisvárosi politika. A 2018. december 12-én az országgyűlésben megszavazott, „rabszolgatörvényként” elhíresült munkatörvénykönyv-módosítást rengetegen élték meg a dolgozókra elviselhetetlen terheket rakó, elnyomó lépésként. Nem meglepő módon országos méretű tüntetéssorozat vette a kezdetét, amelyből a debreceniek is kivették a részüket.

Kormányellenes tüntetés - Debrecen, 2019. január 5.
Koppányi Szabolcs

A decemberi és januári demonstrációk többségén ott voltam, és én magam is felszólaltam civil aktivistaként, így részben emlékezetből, részben az akkori tudósításokból, részben pedig a szervezésben élen járó, akkor még momentumos Rutz Tamástól és Könnyü Hellától kapott információkból sikerült rekonstruálnom a tüntetéseken felszólalók névsorát:

Herpergel Róbert (Jobbik)

Jakab Fruzsina (akkoriban párton kívüli, most LMP)

Jármi Péter (LMP)

Káposznyák István (Szolidaritás)

Lénárt Attila (párton kívüli)

Mándi László (Momentum)

Murguly Mátyás (LMP)

Pallás György (MSZP)

Rutz Tamás (akkoriban Momentum, most párton kívüli)

Szabados István (MKKP)

Szabó Bence (Momentum)

Tóth Tamás (akkoriban aktivista, most újságíró)

Varga Barnabás (Jobbik IT, most Momentum)

Kormányellenes tüntetés - Debrecen, 2019. január 19.
NT

13 fő volt tehát az, aki bizonyos értelemben az arcát adta a témáját tekintve alapvetően szocialista tüntetésekhez. Erről a listáról a fideszes trolloldalakon többen is hetekre főszereplőkké váltak. Közülük kilencen aztán az október 13-i választáson is elindultak valamelyik pártszövetség színeiben:

Herpergel Róbert (Momentum-Jobbik-LMP)

Jakab Fruzsina (Momentum-Jobbik-LMP)

Jármi Péter (Momentum-Jobbik-LMP)

Káposznyák István (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás)

Lénárt Attila (Momentum-Jobbik-LMP)

Mándi László (Momentum-Jobbik-LMP)

Murguly Mátyás (Momentum-Jobbik-LMP)

Pallás György (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás)

Szabó Bence (Momentum-Jobbik-LMP)

Kormányellenes tüntetés - Debrecen, 2019. január 19.
NT

Közülük pedig mindössze két politikust juttattak be a választók a képviselő-testületbe: Mándi László és Szabó Bence kompenzációs listáról került be. A kilencből kettő. A listáról bejutott további 7 képviselő között a többség még csak felé sem nézett ezeknek a tüntetéseknek, nemhogy aktív szerepet vállalt volna bennük. Ennyire jutalmazták egyfelől a listaállítók (inkább a magát most győztesnek beállító tömb), másfelől a debreceni választók azokat, akik megpróbáltak egy kis kormányváltó hangulatot csempészni az amúgy meglehetősen langyos helyi közéletbe.

Tóth Tamás – a Debreciner szerkesztőségének tagja

xxx

VOKSVÉLEMÉNY - Várjuk olvasóink véleményét a debreceni választásokkal kapcsolatosan. Levelüket erre a címre küldjék: szerkesztoseg_KUKAC_debreciner_PONT_hu

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.