Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektora, Fábián István vegyészprofesszor előadását az akkumulátorgyártásról

Kun Ferenc dékán közölte, az intézmény nem ad teret aktuálpolitikai kérdések megvitatására. Fábián szerint a döntés letűnt idők keserű hangulatát idézi, az előadását pedig máshol, de megtartja.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Több, egymástól független forrásból arról értesültünk, hogy „Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna intézeti szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én, de Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. A Kémiai Intézet igazgatójának, Várnagy Katalinnak címzett április 4-i levelében azt írta, az intézmény hatályos működési rendje nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. „Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható” – szögezte le. A fentiekre hivatkozva közölte, nem engedélyezi az előadás intézeti szemináriumként való meghirdetését és egyetemi rendezvényként való megtartását.

Debreciner

Az intézet igazgatóját arra kérte a dékán, amennyiben szeretnék megvitatni az akkumulátorgyártás témáját, azt az egyetem területén kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg.

A szakértők kötelessége lenne a tájékoztatás

Fábián István a dékáni tiltásra körlevélben reagált, amelyet a Kémiai Intézet munkatársainak küldtek ki, a tartalmát pedig a dékánnal is megosztotta. „Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg” – közölte. A volt rektor a leghatározottabban visszautasítja, hogy az előadása politikai tartalmú lett volna.

Fábián István legutóbb március 31-én Mikepércsen tartott előadást a témában egy civil rendezvényen
Polgár Tóth Tamás

Azt írta, a téma komoly társadalmi és politikai viták középpontjában áll, amelyekben minden oldalról előfordul a szakmaiatlanság és a félrevezetés, ezért a szakterülethez értő értelmiség kiemelt kötelessége, hogy a helyzetet szakmai szempontok alapján értékelje, és tájékoztassa a közvéleményt. A vegyészprofesszor szerint a dékán döntése megakadályozta, hogy ő és az előadást követő vitán részt vevő kollégái eleget tegyenek ennek az elvárásnak az intézeti rendezvény keretében. Fábián megjegyezte, ugyanezzel a címmel már tartott egy előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén, amelyből sejthette volna a dékán, hogy szakmai, nem pedig politikai előadásról van szó.

A dékán döntése miatt az eseményt végül az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

Debreciner

Magzatkárosító és gyúlékony anyagok kikerülésére figyelmeztetett

Fábián István legutóbb március 31-én Mikepércsen tartott előadást a témában a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) lakossági fórumán, ahol különböző területek szakértőit kérdezhette a közönség az akkumulátorgyártásról általában, és a Debrecen déli gazdasági övezetébe, a község szomszédságába települő CATL akkumulátorgyárral kapcsolatban. Az akadémikus itt kifejtette például, hogy számos tisztázatlan kérdés van még az üzem vízfelhasználásával és áramellátásával kapcsolatban, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ő még nem látott teljesen zárt vegyi üzemet. „Ennek egy része ki fog kerülni a környezetbe. Magzatkárosító és gyúlékony anyagok is lesznek itt” – figyelmeztetett.

Nagy Márton nemrég beszélhetett a szankciók hatásairól

Kun Ferenc dékán érvelésével kapcsolatban, miszerint az egyetem nem ad teret aktuálpolitikai kérdések megvitatásának, érdemes megjegyezni, hogy alig néhány hete, március 2-án járt a felsőoktatási intézményben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki „A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra” címmel tartott előadást a hallgatóknak.

Kun Ferenctől a Debreceni Egyetem sajtóirodáján keresztül érdeklődtünk, miből következtetett arra, hogy Fábián István aktuálpolitikai kérdéseket vitatott volna meg, és hogy ennek fényében tartható-e bármilyen előadás az egyetemen, amely a kormány akkumulátorgyártásról szóló stratégiájával kapcsolatos. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.