TUDTAD?

Kósa Lajos: fele, harmada…

A napokban ünnepli a kormányzó párt(koalíció), hogy egy évvel ezelőtt (is) megnyerték az országgyűlési képviselőválasztást.

Kósa Lajos honatya, a Fidesz legtekintélyesebb debreceni politikusa két posztot is szánt az évfordulónak, a tavalyi választási győzelmének a közösségi oldalán.

Debrecenről úgy tartják szerte az országban, hogy a Fidesz legerősebb bástyája, sőt egyenesen a fővárosa, s itt szinte mindenki a kormánypártja adja a voksát. Nos, nézzük a számokat!

A 2022. áprilisi országgyűlési választáson Kósa Lajos – aki 1998 óta minden egyes parlamenti voksolást megnyert egyéniben – a debreceni 1-es választókerületben indult. A hivatalos választási honlap adatai szerint itt 2022-ben a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 66 301, a választás napján az urnákba dobott érvényes szavazólapok száma 47 778 volt – vagyis a voksolásra jogosultak 72 százaléka szavazott, ami viszonylag nagy részvételi aránynak mondható az országnak ebben a szegletében.

A Kósa Lajosra leadott voksok száma 23 385 (48,95%) volt, ami a választásra jogosultak harmada.

Őt követte Varga Zoltán (DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP- Párbeszéd) 18 994 (39,75%) szavazattal.

MÁR EZT IS TUDOD!

Itt olvashatók ténytisztázó, adatszembesítő, ismeretterjesztő rovatunk, a TUDTAD? korábbi részei.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.