Mégis lehet MotoGP-pálya Hajdúnánáson, a földadóról viszont valószínűleg lemondhat a város

Szólláth Tibor miközben gazdaként aláírta a termőföldre kivetett adó eltörlését követelő petíciót, polgármesterként ugyanezen adónem megtartása mellett érvel. Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy tudja, 2029-2030 körül rendezhetnek MotoGP-futamokat a hajdúsági város mellett. Azt mindketten tagadták, hogy akkumulátorgyár érkezhetne a beruházás miatt államosított termőföldekre.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 5-én a Hajdúnánási Televízió vendége volt Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, akit kérdeztek a város határába tervezett, de a háború gazdasági hatásaira hivatkozva felfüggesztett MotoGP-beruházásról is. A képviselő kifejtette, az új kormány felállása miatt már 2022 júniusa óta nincs miniszteri biztosi megbízatása (eredetileg ő felelt a versenypálya-építés koordinációjáért).

Szólláth Tibor és Tiba István
facebook.com/SzollathTibor

Előbb a Hungaroringen, majd Hajdúnánáson lehetnek MotoGP-futamok

A politikus arra a kérdésre, hogy mit lehet tudni a projektről, kifejtette, „van olyan elképzelés”, hogy néhány éven keresztül a Hungaroring biztosít majd helyszínt a MotoGP-nek. A képviselő úgy tudja továbbá, hogy a jogtulajdonos Dorna Sports-szal abban egyezett meg a magyar állam, hogy 2029-2030-ra már Hajdúnánáson rendeznék meg a futamokat.

Tiba István elárulta azt is, hogy van olyan hajdúnánási gazda, akivel még mindig nem állapodtak meg a földje megszerzéséről.

A politikus elmondta, abban bízik, hogy a hajdúnánási MotoGP-pálya meg fog valósulni, és kijelentette, biztosan nem lesz akkumulátorgyár a tervezett pálya helyén. „Ez most egy slágertéma, hogy ezzel ijesztgessünk minden településen élőket, hogy akkumulátorgyárat viszünk oda” – fogalmazott.

Facebook

Tiba szerint a szülő arról is dönthet, hogy milyen neműnek neveli a gyermekét

A beszélgetés során egyébként szóba került a 2021-es homofób törvény, amely miatt számos európai uniós ország és az Európai Parlament részvételével indított pert az Európai Bizottság a magyar kormány ellen. A fideszes politikus ezzel kapcsolatban kifejtette, a kormány álláspontja szerint a szülők joga eldönteni, hogyan nevelik a gyermekeiket. „Ha valaki úgy gondolja, az ő gyerekének az jó, hogy fiú létére majd lány lesz belőle, akkor úgy fogja nevelni. De ezt a szülő döntse el” – fogalmazott.

facebook.com/SzollathTibor

Gazdaként aláírta Szólláth Tibor, amit polgármesterként ellenez?

A Hajdúnánási Televízióban március 29-én is olyan témákat tárgyaltak, amelyek a városon túlmutató közérdeklődésre tarthatnak számot. Szólláth Tibor (Fidesz) polgármester volt a helyi tévé vendége, akit kérdeztek a helyi földadóról is. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Hajdúnánáson tavaly novemberben emelték a duplájára a 2014-ben bevezetett helyi adót. Az ügy pikantériáját az adja, hogy néhány nappal korábban a Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Néppárt) által vezetett Hódmezővásárhelyen egy hasonló adót vezettek be, ezzel szemben ugyanakkor élesen tiltakozott a Fidesz mellett az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amelynek Szólláth az egyik alelnöke.

Hajdúnánás határa tavaly decemberben
Polgár Tóth Tamás

Hajdúnánás polgármestere a téma kapcsán elárulta, gazdaként ő maga is aláírta a földadóellenes petíciót. Ezt követően ugyanakkor arról beszélt, hogy a „közmegegyezéssel” bevezetett helyi földadó tett lehetővé fejlesztéseket, valamint a mezőőri rendszer fenntartását a város határában. „Ezt a közmegegyezést borítja most fel ez az országos aláírásgyűjtés” – fogalmazott, hozzátéve, hogy sajnálja az „országos felhangot”, és hogy a földadó esetleges kivezetésével nem tudják garantálni a rendet Hajdúnánás külterületén.

Gulyás Gergely (Fidesz) miniszterelnökséget vezető miniszter az április 6-i kormányinfón a Menedzsment Fórum kérdésére arról beszélt, vizsgálják a lehetőségét, hogyan tudják megállítani azt a kormány szerint „nagyon káros, nagyon rossz irányú” tendenciát, hogy a termőföldek után adót szednek az önkormányzatok. „Mi azt alapelvi szinten ellenezzük, hogy ilyen formában földadót vessenek ki az önkormányzatok. Lehet, hogy elvi lehetőségként létezett, de a gyakorlatban nem, és ez egy rossz új gyakorlat” – magyarázta, egyúttal elhallgatva, hogy többek között egy kormánypárti vezetésű városban is évek óta létezik a földadó intézménye.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere április 11-én az ATV vendégeként arról beszélt, az általuk kivetett adót a földet bérbeadóknak, nem pedig a gazdáknak kell fizetniük. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt az adásban kifogásolta, hogy miközben Szólláth Tibor a NAK alelnökeként tiltakozik a földadó ellen, aközben polgármesterként a saját településén a duplájára emelte azt.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Országos hecckampány van az akkumulátorgyárak körül Szólláth szerint

Szólláth a Hajdúnánási Televízióban arról is beszélt, hogy a MotoGP-projekt miatt egy több milliárd forintos beruházásból hamarosan eljuttatják a Keleti-főcsatorna vizét Hajdúnánásra és Hajdúböszörménybe. Mint mondta, erre Hajdúnánásnak jelenleg nincs szüksége, de ha egy nagyobb vízigényű fejlesztést szeretnének a városban, akkor kell.

hajdunanas.hu

Bódi Judit (MSZP) márciusban egy indítványt nyújtott be a település képviselő-testületében, amelyben azt szorgalmazta, amennyiben nem épül meg a MotoGP-pálya, a testület ne támogassa, hogy a területen akkumulátorgyár, illetve más, veszélyes üzem létesüljön. Szólláth Tibor erről azt mondta, „országos hecckampány” folyik az akkumulátorgyárakról, a témában pedig Hajdúnánás semmilyen formában nem érintett. Bódi Judit indítványát napirendre sem vette a képviselő-testület.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.